Time: 0.0009 Seconds\n

Ääntenlaskenta

Temppeliaukion kirkko

Ääntenlaskenta
Kohteen nimi: Ääntenlaskenta
Osoite: Lutherinkatu 3, 00100 Helsinki
Tapahtuma-aika:
05.11.2024 - 05.11.2024

Katso kartta isompana

Esittely:

Maailman vaikutusvaltaisin henkilö eli USA:n presidentti valitaan 5.11.2024. Kamariorkesteri Avanti huomioi vaalipäivän Yhdysvaltoja sivuavalla ohjelmalla, jonka on suunnitellut orkesterin uusi taiteellinen johtaja Joonas Ahonen. Konsertin kapellimestarina on Avantin luottokapellimestari Emilia Hoving.

Roger Sessionsin voisi väittää kuuluvan säveltäjäkategoriaan, joka nimenä on asianharrastajille tuttu vaikkakaan hänen musiikista ei välttämättä monella ole kuvaa. Yhdysvallat hämmästyttää siinä, että sieltä voi löytää mitä vaan, kuten Sessionsin kaltaisen säveltäjän, jonka myöhäistä tyyliä voi osuvimmin luonnehtia klassiseksi modernismiksi. Avanti tulee loistamaan heti konsertin aluksi tämän teoksen parissa niin kamariorkesterina kuin yksilötasolla.

Agata Zubelin hulvaton vaskitrio Friction kommunikoi kiinnostavalla tavalla ohjelmassa myöhemmin kuultavan Michael Maierhofin shopping 4 -teoksen kanssa. Edgar Varésen musiikin soisi soivan säännöllisesti. Viime syksynä Helsingin Kaupunginorkesteri ja Jukka-Pekka Saraste hullaannuttivat yleisönsä Ameriques-esityksellään. Tässä konsertissa kuullaan tyystin toisen formaatin Varésea. Octandre juhlii pyöreitä vuosia, sävellys ajankohdasta tosin on jo 101 vuotta, mutta partituuri julkaistiin 1924.

Conlon Nancarrow on tunnettu eristäytyneenä hahmona, joka sommitteli uskomattomia rytmisiä rakenteita automaattipianojensa soitettaviksi. Piece nr. 2 on yksi hänen seitsemästä ihmisten esitettäväksi ajatellusta teoksestaan. Vaikka Nancarrown musiikkia voi pitää äärimmäisen monimutkaisena, on se samanaikaisesti myös luonteeltaan niin hilpeää, että se takuuvarmasti pyyhkii marraskuun harmauden ja räntäsateen pois kuulijan mielestä.

Amerikkaa sivuavaa ohjelmaa on vaikea kuvitella ilman Charles Ivesia ja vielä vaikeampaa, kun säveltäjän 150. syntymäpäivä 20.10.2024 osuu juuri konsertin alle. Mikäpä sopisikaan Yhdysvaltain vaalipäivään paremmin kuin variaatiot kansallishymnistä.

Muokattu: 28.09.2024