Time: 0.0018 Seconds\n

Prima Facie

Suomen Kansallisteatteri, Maalaamosali

Prima Facie
Kohteen nimi: Prima Facie
Osoite: Läntinen Teatterikuja 1b, 00100 Helsinki
Tapahtuma-aika:
10.12.2024 - 14.01.2025

Katso kartta isompana

Esittely:

Suzie Miller

Prima Facie

Todistusvoimainen monologinäytelmä

"Ei ole olemassa perimmäistä totuutta, on vain oikeudellinen totuus."

Lontoolainen Tessa Ensler on lahjakkuutensa ja ahkeruutensa ansiosta tehnyt loikan työväenluokasta huippujuristiksi. Hän on nousukiidossa oleva alansa tähti, joka tuntee kuulustelutekniset niksit kuin omat taskunsa. Erityisesti hän on kunnostautunut seksuaalirikoksista syytettyjen puolustusasianajajana.

Juuri kun Tessan ura on saamassa uutta nostetta, hänet raiskataan. Alkaa piinallinen oikeudenkäynti, jossa Tessa joutuu kohtaamaan edustamansa oikeusjärjestelmän ‒ tällä kertaa asianomistajan näkökulmasta. Ja se näkymä, mikä Tessalle avautuu, muuttaa hänen käsityksensä totuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

Suzie Millerin Prima Facie on väkevän todistusvoimainen monologinäytelmä seksuaalisesta väkivallasta ja yhteiskunnan valtarakenteista. Ennen kirjailijanuraansa asianajajana toimineen Millerin teksti valottaa oikeusjärjestelmän toimintaa ja oikeuden toteutumista terävästi ja asiantuntevasti eri näkökulmista. Samalla näytelmä muistuttaa, että laki on inhimillinen rakennelma; epätäydellinen, mutta korjattavissa – jos niin halutaan.

Ajankohtainen tarina ensimmäistä kertaa näyttämöllä Suomessa.

Australialaisyntyisen, nykyisin Lontoossa asuvan Millerin Prima Facie on ollut menestys sydneyläisen Griffin Theatren kantaesityksestä (2019) lähtien. Näytelmä on palkittu monilla palkinnoilla, käännetty liki kolmellekymmenelle kielelle ja esitetty lukuisissa teattereissa ympäri maailman. Prima facie -näytelmän pohjalta ollaan parhaillaan tekemässä elokuvaa; samannimisenä romaanina teos julkaistiin syksyllä 2023 (Pan Macmillan). Nyt teos on nähtävillä ensimmäistä kertaa näyttämöllä suomeksi Aleksi Milonoffin käännöksenä ja näyttelijä Annika Poijärven esittämänä. Esityksen ohjaa Susanna Kuparinen.

”On ajankohtaista ja kiinnostavaa tuoda tämä tarina näyttämölle nyt, kun Suomessa on vuodenvaihteessa astunut voimaan uusi, suostumukseen perustuva laki seksuaalirikoksista”, kertoo Annika Poijärvi. ”Vaikka suomalainen ja brittiläinen oikeuslaitos käytäntöineen eroavat monin tavoin toisistaan, ovat Tessan tarina ja kokemus ehdottomasti universaaleja. Ne ansaitsevat tulla kerrotuiksi myös Suomessa”, Poijärvi toteaa.

”Prima facie” on latinankielinen ilmaisu, joka merkitsee suomeksi ”ensi näkemältä”. Oikeustieteessä sillä tarkoitetaan todisteiden antamaa ensisijaista vaikutelmaa, joka voi muuttua todisteiden tarkemman tutkimuksen aikana.

Suomen kantaesitys Maalaamosalissa 18.4.2024

Työryhmä
Näyttämöllä Annika Poijärvi

Ohjaus Susanna Kuparinen Suomennos Aleksi Milonoff Lavastus-, valo- ja videosuunnittelu Pyry Hyttinen Pukusuunnittelu Saara Ryymin Musiikki Meriheini Luoto Äänisuunnittelu Olli Valkola Esitysdramaturgi Akse Pettersson Dramaturgi Eva Buchwald

Muokattu: 08.09.2024