Time: 0.0017 Seconds\n

VÄRTTINÄ: OI DAI 30V K-18

Lutakko

Kohteen nimi: VÄRTTINÄ: OI DAI 30V K-18
Osoite: Lutakonaukio 3, 40100 Jyväskylä
Tapahtuma-aika:
13.10.2022 - 13.10.2022

Katso kartta isompana

Esittely:

Värttinän kultaa ja platinaa myynyt Oi Dai –hittilevy täytti 30 vuotta.

Nyt on syytä juhlaan ja juhlakiertueeseen.

Juhlavuoden kunniaksi värttinäläiset päättivät kokeilla, miten sujuisivat Oi dai –levyltä tutut Marilaulu tai inkeriläinen röntyskälaulu Vot vot ja niin niin näin monen vuoden jälkeen. Ja hyvinhän ne sujuvat, entistä ehompina ja päivitettyinä versioina. Luvassa on kukkamekon heilahduksia ja supikkaiden supsutusta, kun Mari Kaasisen, Susan Ahon ja Karoliina Kantelisen seuraksi laulajariviin liittyy Värttinä -yhtyeen toinen perustaja, muusikko Sari Kaasinen.

- Ihan kuin en olisi poissa ollutkaan, sanoo Sari Kaasinen paluustaan samalle lavalle Värttinän kanssa.

- Kaikki biisit tulivat heti jostakin selkäytimestä.

Keikkasettiä treenattiin jo viime kesänä Värttinän kotikonnuilla Rääkkylässä ja Sarin kaksirivinen haitarikin soi aivan kuin 90-luvulla.

- Kun nyt katselen taaksepäin ja mietin tätä elämäntyötämme, voin hyvillä mielin todeta, että on sitä jotakin saatu aikaiseksi, Sari naurahtaa.

Uskomalla unelmiin pääsee ympäri maailman.

Värttinä on hyvä esimerkki siitä, miten pienestä pohjoiskarjalaisesta kunnasta voi ponnistaa koko maailman tietoisuuteen, jos vain jaksaa uskoa omaan juttuunsa ja tehdä töitä yhteisen unelman eteen. Kaikki alkoi Rasivaarasta, Kaasisen perheen keittiön pöydän äärestä, jossa Sari ja Mari Kaasinen yhdessä äitinsä Pirkko Kaasisen kanssa perustivat Värttinän vuonna 1983.

Kun piti saada ohjelmaa Kalevalanpäivän juhlaan. Sitä ohjelmaa on sittemmin piisannut, jo 40 vuoden ajan.

- Olin 11-vuotias, kun Värttinä perustettiin. Silloin se oli harrastus, enkä olisi ikinä uskonut, että hauskasta harrastuksesta tulee ammatti, joka vie minut lähes joka kolkkaan maailmassa, huokaa Mari Kaasinen.

Värttinä koki ensimmäisen muodonmuutoksensa vuonna 1989. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta Värttinän mukaan tarttuneet helsinkiläiset ammattimuusikot, kitaristi Tommi Viksten ja basisti Tom Nyman sekä Korkkijalassa irkkumusiikkia soittanut viulisti Kari Reiman, loivat Värttinän uuden soundin yhdessä alkuperäisjäsenten kanssa.

Kun mukaan kutsuttiin vielä rokkituottajana tunnettu Riku Mattila, saatiin aikaiseksi levy, joka täräytti listojen kärkeen. Värttinän Oi Dai-levy julkaistiin kesän korvalla 1991. Levyn julkaisua ennakoi Marilaulu-single, josta tuli yhtyeen ensimmäinen radiohitti.

- Värttinän ruuhkavuodet olivat nuoruuteni parasta aikaa! Osasimme ottaa järjettömän kiireiset aikataulut nuoruuden innolla ja musiikin tekemisen palolla. Oli todella hauskaa! Mari Kaasinen muistelee.

- Loppuunmyydyt konsertit ja klubit jaksoivat aina ihmetyttää ja listojen kärjessä keikkuminen kummastuttaa. Saati se, että saimme Oidaista platinalevyn, kun se myi yli 50 000 kappaletta!

Värttinä esiintyi kaikilla suurilla rock-festivaaleilla ja sadoissa konserteissa Suomessa ja Euroopassa. Yhtyeen kiertueet laajenivat pian Euroopan lisäksi mm. Pohjois-Amerikkaan, Japaniin, Australiaan ja Brasiliaan.

Värttinän pitkän iän salaisuus:

Viulisti Lassi Logren oli mukana jo alkuperäisessä Värttinässä, sitten vuosia poissa, ja nyt hänen nopeajousikätensä on tärkeä osa nykyistä kokoonpanoa. Keikka Sommelossa 2015 viitoitti viulistin paluun. - Siitä Sommelon keikasta syntyi idea astetta akustisemmasta Viena-levystä ja samalla siirryttiin riisutumpaan soittajamiehitykseen. Näin laulajat saivat entistä enemmän tilaa, Lassi kertoo.

- Itselleni Oi Dai –levy oli todella voimakas kokemus: olin jäänyt pois Värttinästä juuri sitä ennen vuonna 1989, ja yhtäkkiä se sama bändi olikin Suomen kuumin ja halutuin. Tällä kiertueella tehdään kunniaa ennen muuta sille Oi Dai-jengille ja siksi onkin tosi hienoa, että Sari Kaasinen on mukana keikoilla.

Yksi Värttinän pitkän iän salaisuuksista onkin jäsenten vaihtuvuudessa. Uudistuva muusikkokanta on pitänyt yhtyeen aina tuoreena, ja jokainen jäsen on tuonut mukanaan oman taiteellisen panoksensa. Yksi asia on kuitenkin pysynyt: Värttinän tunnistettava laulusoundi.

- Näistä eri aikojen ja eri ihmisten mukanaan tuomista taiteellisista kerroksista johtuen tämän päivän Värttinä kuulostaa paremmalta kuin koskaan, sanoo Sari Kaasinen.

Värttinän pitkä elinkaari myös velvoittaa.

- Takana on niin paljon historiaa, että tuntuu merkitykselliseltä työskennellä Värttinän kanssa nykyhetkessä ja rakentaa tulevaisuutta, Lassi Logren jatkaa.

Värttinän musiikilliset juuret ovat karjalaisessa ja laajemmin suomalais-ugrilaisessa perinteessä, Kalevalassa ja Kantelettaressa. Yhtyeen soundi syntyi vahvan ja energisen moniäänisen laulutavan ympärille, johon oman lisänsä toivat kanteleen ja muiden kansansoitinten lisäksi modernimmat soittimet ja ripaus rokkia.

Nykyisin Värttinä keikkailee ympäri maailmaa ja iloitsee mahdollisuudesta päästä esittämään hittilevynsä materiaalia kesällä ja syksyllä 2022. Vuoden 2021 aikana Värttinä on saanut ansaitusti paikkansa Musiikkimuseo Famen kunniagalleriassa ja oma tähti Tampereen Walk of Famessa loistaa kirkkaana.

Oi Dai –kiertueella kuullaan paitsi menestyslevyn hittikimara, myös muita suosikkikappaleita:

- Seelinnikoi! Se on varma hitti ja laittaa porukan aina laulamaan mukana, oltiin sitten Suomessa tai ulkomailla, kertoo Mari Kaasinen.

Värttinän live-esiintymiset ovat tunteikkaita pyörremyrskyjä - juurihoitoa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Värttinä Oi Dai-kokoonpano:

Susan Aho, laulu ja harmonikka
Mari Kaasinen, laulu ja kantele
Karoliina Kantelinen, laulu, huilut ja kantele

Featuring Sari Kaasinen, laulu, kantele, kaksirivinen haitari
Mikko Hassinen, perkussiot
Matti Laitinen, kitara ja mandocello
Lassi Logren, viulu ja jouhikko

www.varttina.fi

Muokattu: 23.09.2022