Tutustu lajiin: Kilpaurheilijan vinkit talvijuoksuun

Julkaistu:

26.01.2015
| Kirjoittanut:

Hiihto on loistava treenimuoto juoksijalle. Kuva: Emma Juga

Hiihto on loistava treenimuoto juoksijalle. Kuva: Emma Juga

Talvi tuottaa joillekin juoksijoille harmaita hiuksia. Lenkille lähtö saattaa tuntua vaivalloiselta, koska on lunta, kylmää ja liukasta. Monia askarruttaa juoksijan talvipukeutuminen: millä tavalla pukeutua, ettei tulisi liian kylmä tai liian kuuma? Talvijuoksustakin voi nauttia kunhan on oikeanlaiset varusteet. Haastattelimme talvijuoksuun liittyen kilpasuunnistaja, liikuntaneuvoja Emma Jugaa, joka vetää maratonjuoksukoulua Keravalla.

1. Miten talvi vaikuttaa sinun treenaamiseen?
Talvella tulee harjoiteltua enemmän peruskuntoharjoittelua kuin tehoharjoittelua. Tällöin tuntimäärät kasvavat. Talvella hiihdän paljon, jos vain on lunta. Joskus juoksu saattaa jäädä hyvinkin vähälle, jos innostun hiihtämään. 🙂 Katsotaan mitä tämä talvi tuo tullessaan.

2. Mitä on hyvä muistaa talvella treenaamisessa?
Mennä fiiliksen mukaan ja pitää järki mukana. Välillä on hyvä ymmärtää keventää, jotta ei tule ”treeniähkyä”. Ja ainakin itselläni tehdä muitakin harjoitteita kuin juosta ja suunnistaa.

3. Millaista treeniä suosittelisit kovilla pakkaskeleillä? Kesto?
Jokaisella on henkilökohtainen pakkasensietokyky eli sen mukaan kuin tarkenee, mutta pakkasta ei kannata pelätä. Kovia harjoituksia en suosittele tekemään hirmu kylmällä, sillä hengityselimistö saattaa ärtyä siitä.

4. Onko sinulla pakkasrajaa, jolloin et lähde lenkille? Miten
harjoittelet silloin?

Juostessa tarkenee aika hyvin yli 20 asteen pakkasellakin, hiihtämään en enää silloin lähde, kun sormet ja varpaat paleltuvat niin herkästi. Jos en mene ulos, niin vaihtoehtoisesti crossaan (laite jolla poljetaan kuntosalilla), sisäpyöräilen tai vesijuoksen. Kannattaa etsiä itselleen mieleinen korvaava laji. 🙂

5. Miten pukeudut talvella? (+ millaiset asusteet, pipo, hanskat… ja suojaatko kasvosi) Mitkä ovat luottokamasi?
Suosin kerrospukeutumista. Ihoa vasten lämmittävä aluskerta (esim. Craft tai vastaava). Jos on kylmä, lisään vielä fleecekerraston ja sitten vasta uloimman kuoren. Jaloissa käytän talvisukkia (merinovilla) ja isoin ongelmani on sormet. Kovilla pakkasilla menen nahkarukkasilla. Kovassa viimassa käytän pipon alla kypärähattua ja putkihuivia, vähän leudommassa pelkkää putkihuivia. Putkihuivi on näppärä, sen saa tarvittaessa niskalle ja naamalle kypärähatun tapaan. 😉

***
KivaaTekemistä on aloittanut Garmin Forerunner 620 -juoksukellon tuotetestauksen yhteistyössä juoksukelloa ja muita urheiluvälineitä myyvän valmentaja-yrittäjä Pekka Väisäsen kanssa.

Lue testitulokset TÄÄLTÄ.

Seuraa Sarin valmistautumista Helsinki City Runiin ja kysy Pekalta paras tarjous välineistä (Garmin, Salomon, ICEBUG, INOV, Craft, Trimtex), joiden avulla jaksat maaliin saakka: www.pekkasport.fi / puh. 0400-490837. Alennuksen saat koodilla ”JUOKSUBLOGI”.
***

6. Mikä on mielestäsi talvipukeutumisen A ja O?
Sopivasti vaatetta. Aluksi saa olla vähän vilpoisa. Liian kuumassa ja topatussa vaatetuksessa on hankala juosta.

7. Millaisia lenkkareita käytät talvella?
Joko maastojuoksulenkkareita tai nastallisia.

8. Suosittelisitko käyttämään nastalenkkareita?
Ehdottomasti jäisillä ja liukkailla keleillä. Näin askellus pysyy normaalina eikä tule vammoja virheasennoista (aina joutuu varomaan jos ei ole nastoja -> virheasento).

9. Jos ulos ei tee mieli lähteä, millaisella treenillä voi korvata juoksulenkin?
Crosstrainer-laitteella saa juoksunomaisen, spinning (muista: sykkeet matalammat kuin juostessa noin 10 pykälää), vesijuoksu, uinti….

10. Suositteletko hiihtoa yhdeksi treenimuodoksi? Entäpä matkaluistelu?
Ehdottomasti ja pertsaa eli perinteistä tyyliä. 🙂 Ja miksi ei luistelua myös. Itse en ole kokeillut. 🙂

KivaaTekemistä -tiimin Sari on mukana Emma Jugan juoksukoulussa. Jos juoksukouluun osallistuminen kiinnostaa oikeanlaisen juoksutekniikan oppimiseksi, liity Emman ja meidän seuraajaksi, niin saat tietoa uusista kursseista.

Yhteistyössä mukana:
Emma Jugan juoksukoulu
Pekka Sport

Garmin Forerunner 620 -juoksukellon testaus
Syksyn 2014 ja kevään 2015 juoksublogit kootusti

Tästäkin artikkelista on nosto sopivasti parin viikon välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa uutiskirje, niin kiinnostavat sisältömme eivät karkaa ohi ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.