Tutustu lajiin: Seinäkiipeily

Julkaistu:

03.11.2014
| Kirjoittanut:

Kuukauden kohde: Helsingin Salmisaaren Kiipeilyareena

18

Olen aina ajatellut kiipeilyn olevan tekniikkalaji, joka sopii vain sellaisille ihmisille, jotka ovat olleet ketteriä ja innokkaita kiipeilemään lapsesta saakka. Kuvitelmiani on vahvistanut lapsena koetut kiipeilykokemukset. En päässyt koskaan kiipeämään köyttä pitkin jumppasalin kattoon saakka koulun liikuntatunneilla.

Mistäs ottaisi seuraavan otteen?

Mistäs ottaisi seuraavan otteen?

Lähde rohkeasti kokeilemaan!

Kokeillessani kiipeilyä nyt ensimmäisen kerran, oivalsin että kuvitelmani olivat täysin väärät ja että kaikki voivat oppia kiipeilemään. Kaikki on kiinni opetuksen laadusta ja omasta kiinnostuksesta oppia kiipeilemään.

Kiipeilyssä on tärkeää pukeutua joustaviin vaatteisiin ja käyttää kiipeilyyn tarkoitettuja tossuja. Tossuja voi vuokrata useimmista kiipeilykeskuksista. Jos innostut kiipeilystä, kannattaa hankkia omat tossut. Ne maksavat pian itsensä takaisin.

Kokeilu onnistuu yksinkin

Tiesitkö, että voit mennä kokeilemaan kiipeilyä yksinkin ja hinta on vain pari kymppiä päivältä. Kiipeilykokeiluun kuuluu vuokravälineet ja alkuopastus. Innostuksen jälkeen voit halutessasi osallistua kolmen tunnin alkeiskurssille, jossa oppii kiipeilyn perusteet, turvallisuusasiat sekä varmistamaan toista kiipeilijää.

Kiipeilyareenan Oskari opastaa 14-vuotiaita Antonia (vas.) ja Jaakkoa varmistinköyden kiinnittämisessä.

Kiipeilyareenan Oskari opastaa 14-vuotiaita Antonia (vas.) ja Jaakkoa varmistinköyden kiinnittämisessä.

Kokeilimme kiipeilyä Kiipeilyareenalla Helsingin Salmisaaressa ja saimme hyvän alkuopastuksen. Valjaat päälle, tossut jalkaan, köysi kiinni valjaisiin ja menoksi! Kiipeilyareenalla oli mahdollista kiipeillä itsenäisesti ilman varmistajaa itsestään vetävän köyden varassa. Sekin oli asia, jota en tiennyt aikaisemmin.

Kiipeilyareenalla on aloittelijoille seitsemän itsevarmistavaa laitetta, joka mahdollistaa kiipeilyn ilman aiempaa kokemusta. Itsevarmistavilla laitteilla kiipeili myös nelisen kertaa lajia kokeillut Riina, jonka mielestä kiipeily on kiva ja erilainen laji. Joonas ja Fanny olivat kiipeilemässä toista kertaa ja heilläkin meno näytti sujuvan.

Varovaisuus ja huolellisuus ovat kiipeilyn a ja o

Seinälle lähdössä kinkkisin asia oli köyden metallilenkin kiinnittäminen valjaiden vihreään silmukkaan. Metallilenkin sulkurenkaan avaamisessa on oma tekniikkansa, jotta se ei aukea liian helposti. Ennen kiipeämistä on aina tarkistettava varmistus, vaikka innostusta olisi kuinka.


Henri laskeutuu itsevarmistavan köyden avulla.

Henri laskeutuu itsevarmistavan laitteen avulla.

”Kuvittele, että kiipeät tikapuita ylös”

Aluksi kiipeilin useaan kertaan seinän puoleenväliin, koska en täysin luottanut paineilmalla toimivaan itsevarmistajaan – että se saattaisi minut turvallisesti alas. Kun luottamus systeemin toimivuuteen syntyi, kiipeily alkoi tuntua tosi kivalta. Ja hapot pysyi käsistä poissa, kun muisti Kiipeilyareenan Oskarin sanoin kiipeillä ”tikapuita ylös” jaloilla eikä käsillä. Käsillä haetaan tukeva ote kiipeilyseinän otteista, jotta pystyy kiipeämään jaloilla ylemmäs.


Kiipeilyareenan seinät tarjoavat haasteita. Korkein seinä kohoaa 30 metrin korkeuteen.

Kiipeilyareenan seinät tarjoavat haasteita. Korkein seinä kohoaa 30 metrin korkeuteen.

Pohjoismaiden suurin ja korkein

Pohjoismaiden suurimmaksi ja korkeimmaksi tituleeratulla Kiipeilyareenalla on eritasoisia seiniä ja satoja reittejä, joita muutellaan jatkuvasti kokeneempia kiipeilijöitä varten.

Kävimme myös tutustumassa erityisesti miesten suosiossa olevaan matalaan boulderointiseinään, jossa voi kiipeillä 4-5 metriin ilman köysiä ja pudottautua pehmeälle patjalle.

Kiipeilyareenalla voi järjestää lasten synttärit!

Kiipeilyareena järjestää ryhmille ohjattuja lajiin tutustumisia sekä yksin että yhdessä muiden Salmisaaren aktiviteettien kanssa. Kiipeilyareenalla on mahdollista järjestää Kiipeilysynttärit omassa synttäriluolassa tai vaikka polttarit. Ikäraja synttäreille on 7-97 vuotta.

Kiipeilyareenan kotisivut
Facebook-sivut

Yhteystiedot ja aukioloajat

Salmisaaren Liikuntakeskuksen lajivalikoimaan kuuluvat kiipeilyn lisäksi mm. beach-volley -sisäkentät, hohtokeilailu, simulaattoripelit, lasertaistelupeli Megazone, seikkailullinen minigolf sekä tanssi.

Boulderointi on miesten mieleen.

Boulderointi on erityisesti miesten mieleen.

Voit katsoa videon KivaaTekemistä -tiimin Sarin ensimmäisestä seinäkiipeily-yrityksestä… vai jäikö se pelkäksi yritykseksi? Katso video.

Kiipeilyareena Helsingin Salmisaaressa on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä-uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

One thought on “Tutustu lajiin: Seinäkiipeily

Kommentointi on suljettu.