Tutustu lajiin: Flamenco

Julkaistu:

07.01.2015
| Kirjoittanut:

Helmat heilumaan! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Helmat heilumaan! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Millainen tanssi on flamenco? Olet saattanut nähdä flamencoesityksiä Espanjan lomamatkalla: tulisia rytmejä, upeita leveähelmaisia flamencopukuja, kopisevia korkoja, kastanjetteja, isoja viuhkoja… Onko flamenco todellisuudessa sitä, miltä se katsojan silmiin näyttää?

Lähdin ottamaan asiasta selvää ja kokeilemaan flamencotanssia Helsingin Punavuoressa sijaitsevan FiestaFlamenca -flamencokoulun alkeiskurssille. Sitä ennen olin nähnyt flamencoa tanssittavan vain telkkarissa. Olin ajatellut, että flamenco on laji, joka vaatii samanlaista luonnetta tanssijalta kuin laji itsessäänkin on: tulista, ylvästä ja rohkeaa. Totuus on, että flamencossa vahvat tunteet saavat ja niiden pitääkin näkyä, mikä ei ole monelle suomalaiselle niin luontevaa.

Flamencokoulu FiestaFlamencan kasvot Marianna Stråhlmann. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Flamencokoulu FiestaFlamencan kasvot Marianna Stråhlmann. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Flamenco rakentuu monista palasista

FiestaFlamencassa minut vastaanotti flamencokoulua pyörittävä aurinkoinen Marianna Stråhlmann, joka pitää itse muun muassa flamencon alkeiskursseja. Sillä kerralla kahden tunnin flamenco-opetukseen osallistui seitsemän innokasta tanssijaa, joista kolmella oli aiempaa kokemusta flamencotanssista.

Flamencossa tärkeää osaa näyttelevät kädet, joten tunti aloitettiin rauhallisella ja esteettisellä ranteiden sisään- ja ulospäin -pyörittelyllä kitaramusiikin tahdissa. Myös taputusta (palmaksia) eri tyyleillä ja rytmeillä harjoiteltiin.

Odotukset olivat korkeimmat koputusten suhteen. Kieli keskellä suuta seurasin Mariannan flamencokenkien iskuja ja yritin tehdä saman perässä. Ensin aloitettiin hitaalla rytmillä, joka nopeutui pikkuhiljaa. Jo pelkästään koputuksissa on haastetta. ”Pidä ylävartalo paikoillaan ja muista käyttää lantiota!”, Marianna muistutti.

Flamencotaputuksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Flamencotaputuksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päkiä, kanta, korko, päkiä, kanta, korko…

Kokeilimme tunnilla aloittelijoille sopivia lyhyitä koreografioita, jotka sisälsivät nämä kaikki elementit: koputukset, ranneliikkeet, taputukset sekä helman heilutukset. Täytyy sanoa, että jo heti ensimmäisellä kerralla tunsin onnistumisen elämyksiä. Oli hienoa oppia jälleen jotakin uutta ja nimenomaan lajissa, jota en uskonut kokeilevani. Kaikkea voi siis oppia. Tosin flamencossa pelkkä tekniikka ei loppupeleissä riitä, tärkeää on osata tulkita sitä itse.

Alkeisflamencokurssilla harjoitellaan monesti myös livemusiikin tahdissa. FiestaFlamencassa tanssijoita rytmittää jereziläinen kitaristi-laulaja Agustín de Cantarote, joka pitää flamencokoulussa myös laulu-, palmas- (taputus) ja kitarakursseja.

Flamencon monipuolisuus

Marianna kertoo flamencon olevan monipuolinen. Opittavaa riittää niin tanssin, laulun kuin kitaransoiton saralla loputtomiin. Flamencotanssi on myös haastava, mutta hyvin palkitseva ja flamencoa tanssiessa unohtaa kaiken muun. Flamenco vaatii sellaista keskittymistä, ettei muille ajatuksille riitä sijaa. Kysyin Mariannalta, suosittelisiko hän lajia rytmitajuttomille? ”Ehdottomasti! Monet luulevat olevansa rytmitajuttomia vaikkeivat sitä todellisuudessa ole.” FiestaFlamencassa flamencon harrastajia on noin 150, joista nuorin on 6-vuotias ja vanhin 81-vuotias. Marianna kannustaa rohkeasti kokeilemaan flamencoa.

FiestaFlamencasta voi ostaa edullisesti käytettyjä flamencokenkiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

FiestaFlamencasta voi ostaa edullisesti käytettyjä flamencokenkiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mitä tarvitset aloittaessasi flamencon?

Flamencotunnille tarvitset iloisen mielen lisäksi tukevat korolliset kengät ja leveähelmaisen hameen. Ensimmäiselle tunnille kenkiä ja hametta ei välttämättä tarvitse vielä hankkia, mutta oikeilla flamencokengillä koputtelu on paljon kivempaa ja leveähelmaisella hameella pääsee hyvin fiilikseen. Jos olet epävarma, onko flamenco juuri sinun lajisi, voit kokeilla sitä kertaluonteisesti alkeiskurssitunnilla maksamalla kertamaksun.

Flamencokoulu FiestaFlamenca

FiestaFlamenca on vuonna 2010 perustettu flamencokoulu, jonka on perustanut valovoimainen Marianna Stråhlmann. Hänen intohimonsa flamencoa kohtaan on ihailtavaa. ”Carlos Sauran Carmen -elokuvasta se lähti. Jo 17-vuotiaana päätin, että minusta tulee flamencotanssija!” Päättäväinen Marianna osti interrail-junalipun ja lähti ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen kohti Espanjaa. ”Tiesin vain, että haluan tanssia flamencoa ja opiskella espanjaa”. Neljän Espanjan vuotensa jälkeen Marianna oli saavuttanut sen mitä halusi, ja nyt hänellä on oma flamencokoulu ja flamencotanssiryhmä. Sitä ennen, vuodesta 1992 lähtien, hän on opettanut useissa eri flamencokouluissa.

Alkeiskurssilla mukana ollut Elisa kiinnostui flamencosta musiikin ja espanjalaisten sukujuurtensa myötä. Elisan mielestä flamencossa tärkeintä on ennen kaikkea hauskanpito. Hän osallistui viime syksynä flamencon minialkeiskurssille ja sai siitä kipinän jatkaa harrastusta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Alkeiskurssilla mukana ollut Elisa kiinnostui flamencosta musiikin ja espanjalaisten sukujuurtensa myötä. Elisalle flamencossa tärkeintä on ennen kaikkea hauskanpito. Hän osallistui viime syksynä flamencon minialkeiskurssille ja sai siitä kipinän jatkaa harrastusta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

FiestaFlamencassa flamencotanssia Mariannan lisäksi opettavat: Rodrigo González, Sanna Iranta, Elina Lehtola, Anne Riikola-Sarkkila sekä Aura Tiainen. FiestaFlamencassa on kursseja alkeista edistyneisiin, ”helpomman flamencon” kursseja yli 50-vuotiaille ja lapsille sekä laulu-, taputus-, kitara-, ja cajón-kursseja. Lisäksi järjestetään laulu- ja rytmitunteja, välinetunteja (kastanjetti-, viuhka-, huivi- tai bata de cola) ja meditatiivisen flamencon tunteja. FiestaFlamencassa harjoittelee myös Suomen ainoa Mira que Mira -flamencokuoro.

Kurssit FiestaFlamencassa

FiestaFlamenca, Helsinki
Punavuoren kalliosuoja ”Johanneksen luola”
Laivurinrinne 5 (vastapäätä)
00120 Helsinki

Tiiviskurssit

Meneillään Mira que Mira -flamencokuorolaisten harjoitukset. Keskellä Suomen ensimmäisten flamencokitaristien joukkoon kuuluva Ari Salin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Meneillään Mira que Mira -flamencokuorolaisten harjoitukset. Keskellä Suomen ensimmäisten flamencokitaristien joukkoon kuuluva Ari Salin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Flamencon historiasta

Flamenco on kokonaisuus, jonka palasia ovat tanssi, laulu ja kitaransoitto. Flamenco jakautuu kymmeniin eri tyylilajeihin ja niiden lukuisiin variaatioihin. Perinteinen flamenco on musiikin rytmissä elävää soolotanssia, jossa tanssija tulkitsee laulajan tunteita. Flamencotanssin peruselementtejä ovat kengillä tehtävät iskut maahan, aksentointi, pidätellyn ja purkautuvan liikkeen vuorottelu sekä voimakas tunneilmaisu.

Flamencon historiasta ei löydy tarkkaa ja yksiselitteistä tietoa. Flamencon synnyinseutu on Andalusia. Flamenco-nimityksen uskotaan tarkoittaneen ensin ihmisiä ja myöhemmin heidän edustamaansa taidemuotoa. Flamenco on syntynyt muutamien mustalaissukujen luomuksena Sevillan, Cádizin ja Jerezin alueilla ja kulkeutunut suvun sisällä isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Se on muotoutunut eri kulttuurivaikutteista andalusialaisten, mustalaisten, arabien ja juutalaisten rinnakkaiselon aikana. Vaikka flamencon juuret ovatkin Espanjassa, se ei silti ole koko kansan juttu: suurin osa espanjalaisista ei tiedä flamencosta mitään.

Flamenco saapui Suomeen 1940-50 -luvuilla, mutta heräsi kunnolla eloon vasta 1990-luvulla. Nykyään Suomessa on tuhansia flamencon harrastajia, kymmeniä tanssikouluja ja useita flamencoyhdistyksiä.

FiestaFlamenca

Lähteet
Yle.fi: Täällä on suomalaisen flamencon salaisuus 4.4.2014, toim. Jonni Aromaa
HS.fi: Flamenco on monen kansan rinnakkaiselon summa 10.2.2014, toim. Mari Kopponen
Flamenco. toim. Katja Lindroos. Like Kustannus

Flamencokoulu FiestaFlamenca on KivaaTekemistä.fi -palvelun yhteistyökumppani. Katso myös video flamencotanssitunnilta.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein. Uusimmat tilaajat ja aktiivisimmat lukijamme ovat mukana kuukausiarvonnoissamme.

KivaaTekemistä -palvelun kohdesivuilla on nyt Facebook-kommentointimahdollisuus. Kommentoi kohteita, niin muutkin näkevät mitä mieltä niistä ollaan!