Suurten järvien ja ”Järvistelyn” Lohja heti pääkaupunkiseudun länsipuolella teki vaikutuksen vieraillessani toista kertaa Aurlahden kauniissa maisemissa. Heti ei arvaisi, että vain muutama minuutti E18-tieltä pääsee tällaiselle beachille!
Tunnelmaa tietenkin auttoi kesäkuinen ihana sää, joka helli laajaa Aurlahden hiekkarantaa aivan keskustan vieressä. 🏖 Lohja paikkakuntana täyttää ensi vuonna jo 700 vuotta! Lohjan Museossa, 1,5 km päässä rannasta, näkee kehitystä sekä kauempaa historiasta että vaikkapa 1970-luvun olohuoneen muodossa.
Aurlahdessa riittää maksutonta parkkitilaa rannan hyvillä paikoitusalueilla sekä Rantapuisto-tien varressa.
Tapasin Aurlahti Rantakafe’ssa Lohjan Matkailun ihmisiä, matkailuyrittäjiä ja oppaita. He olivat suunnittelemassa Lohjan 700-juhlavuoden teemoja. Lohja täyttää ensi vuonna todellakin 700 vuotta ja kuuluu siten Suomen vanhimpiin paikkakuntiin.
Kirjallisissa lähteissä Lohja on mainittu paikkakuntana ensimmäisen kerran vuonna 1323. Sitä vanhempia kirjallisia merkintöjä löytyy vain neljästä maaseutupaikkakunnasta Varsinais-Suomesta ja yhdestä kaupungista, Turusta. – Lohja.fi
Lohjan keskustaajama erotettiin kauppalaksi vuonna 1926 ja se muutettiin myöhemmin Lohjan kaupungiksi, johon on sittemmin yhdistynyt useita lähikuntia.
Juhlavuosi näkyy monin tavoin esimerkiksi ravintolatarjonnassa. Yrittäjillä on suunnitelmissa Lohjamenu, joka vaihtelee ravintoloittain, mutta johon kuuluu paikallisia makuja kuntalaisten ehdotusten pohjalta. Näitä ovat esimerkiksi omena, Lohjan omenalimppu, Laakspohjan lammas ja Lönnrotin hyöty-yrtit.
Lohjalla on mukavasti ravintolakattausta esimerkkeinä Lohja Spa, Gasthaus Lohja ja Antonio Lohja.
👉 Ravintola- ja majoituskohteita löydät lisää Visitlohja.fi -sivustolta.
Aurlahdesta Porlaan ja edelleen Liessaareen
Porla on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas luontokohde Aurlahden vieressä, Lohjanjärven rannalla. Rehevän, kasveiltaan ja linnuiltaan rikkaan alueen koko on n. 1,1 ha ja pituus rannan suuntaisesti n. 500 m.
Porlan alueella on lampia, jotka ovat jäänteitä entisen kalanviljelylaitoksen luonnonvaralammikoista. Porla on ennen kaikkea ihmisten reippailu- ja rauhoittumispaikka kaupungissa mutta silti luonnon keskellä. 🌳
👉 Lue lisää Porlasta Visitlohja.fi ja Luvy.fi
Lohjan matkailun Helena Kontio suositteli minulle tutustumista paitsi Aurlahteen ja Porlaan myös Liessaaren luontopolkua.
Liessaareen pääsee Haikarinniemestä, joka sijaitsee n. 2 kilometriä Aurlahdesta länteen. Haikarinkadun päässä on parkkipaikka ja itse saareen pääsee kaunista kävelysiltaa pitkin.
Tapasin Liessaaren sillalla Maijan Siuntiosta. Hän oli tullut miesystävän luokse Lohjalle kalastamaan ahvenia.
Tykkään kalastaa ja talvella käydä pilkillä. Luonto ja ihmiset ovat parasta Lohjassa. – Maija
Laajalla Lohjanjärvellä on paitsi Liessaari myös iso Lohjansaari, josta puolestaan löytyy vierailukohteena Alitalon viinitila (www) ja nähtävyytenä Paavolan tammi (www) luontopolkuineen. Lohjansaareen pääsee tietä pitkin etelän suunnalta, liittymä kantatieltä nro 25 Lohjansaarentielle.
Maijan miesystävä ja toinen kalamies kertoivat lisää Lohjan järvistä, joista tässä jutussa on mainittu vain muutamia. Lohjanjärvi selkineen ja salmineen on toki isoin ulottuen keskustasta kauniin Karkalinniemen kiertäen aina Karjalohjalle ja Karstuun saakka. 🌊
Meillä on myös Hormajärvi, joka on ainakin aikoinaan ollut todella kirkas. Sen rannoilla sijaitsevat Kannelmäen opisto ja Humppilanniemi. Sitten meillä on Lehmijärvi.
Hiidenvesi sijaitsee puolestaan Vihdin suunnalla tien nro 110 molemmin puolin.
Visitlohja.fi -sivustolta löytyy mainiosti tietoa lukuisista uimarannoista (www). Samoin sivustolla on esitelty monia kiintoisia nähtävyyksiä, luontopolkuja ja vierailukohteita.
Lohjan Museon uutuuksina pelargoni- ja hevosteemaiset näyttelyt
Tutustuin Lohjan Museoon amanuenssi Inka Keräsen opastamana. Hän on toiminut aiemmin Teatterimuseossa Helsingissä, mutta nyt vuodenvaihteesta Lohjan Museolla.
Uusia ovat myös näyttelyt. Pysyvämpänä perusnäyttelynä on Kotikaupunkimme Lohja kuvaten Lohjan ja lohjalaisuuden historiaa esihistoriasta tähän päivään. Perusnäyttelyä on esillä monessa rakennuksessa eri tavoin esitettynä.
Museo on toiminut aikanaan pappilana ja siellä on asunut jopa seitsemän kirkkoherraa perheineen ja palvelusväkineen pitkän ajan kuluessa. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1863. Museoon kuuluu useita ulkorakennuksia, joista osa sijaitsee alkuperäisellä paikallaan, kuten tilanhoitajan eli pehtoorin talo. Siellä sukelletaan 1800-luvun tupaan ja 1910-luvun keittiöön. 🍲
Museon näyttelyistä uusia, toukokuussa avautuneita ovat Pelargonirakkautta (25.9.2022 saakka) päärakennuksessa sekä Hevosvoimaa! (8.1.2023 saakka) entisessä navetassa. Navetta sijaitsee niin sanotulla karjapihalla.
Inka kertoo, että aikanaan navetan ympäristöä kutsuttiin karjapihaksi ja päärakennuksen hienompaa pihapiiriä miespihaksi. Niin ne ajat ja nimitykset muuttuvat.
Tilanhoitajan eli pehtoorin talo on päärakennuksen tapaan ympärivuotinen näyttelykohde vessoineen. Sisällä tuvassa voi aistia 1800-luvun hengen ja talonpoikaisesineistön.
Talonpoikaiskodeissa tehtiin tarve-esineet 1800-luvulla itse ja asuttiin tiiviisti. – Inka Keränen
Ulos tullessamme hoksaamme, että kesällä tilaa oli enemmän, koska nuoret siirtyivät aittoihin asumaan.
Lohjan Museo pihapiireineen on vaikuttava kokonaisuus.
Inka vinkkaa, että museoalueelle saa tulla piknikille, vaikka museo ei olisi avoinna. Uutta on myös Jenni Tieahon ympäristötaidenäyttely Unennäkijä 26.5.-21.8.2022. Teokset sijaitsevat museon pihapiirissä ja museon kotisivuja lainatakseni ”kutsuvat matkalle suomalaiseen mytologiaan ja metsätarustoon”.
Vaikutuin museovierailulla hevosnäyttelystä, joka on ollut iso ponnistus sekä museohenkilökunnalle että paikallisille, jotka ovat antaneet esineistöä näyttelyyn. Näyttelyssä on esineistön lisäksi ääni-, kuva- ja videosisältöä menneiltä vuosikymmeniltä.
Kun pelargoni-näyttelyssä on myös eläviä kasveja niin oikeita hevosia ei museossa sentään ole (paitsi teemapäivinä!), mutta hevosten historiaa lohjalaisittain niin töissä kuin vaikkapa jääraveissa on tänä vuonna esillä kosolti. 🐴 Upean hevosveistoksen, kuvassa yllä, on muovannut moottorisahalla Susanna Rautasaari Jämsästä.
👉 Tutustu Lohjan Museoon, tapahtumiin, opastuksiin ja aukioloon sekä Sammatin museokohteisiin (www)
Lohjan tapahtumia kesällä 2022
- Torstain Kulttuurikävelykierrokset eri puolilla Lohjaa 2.6.-25.8.
- Kesäteatterit: Vaahterateatterin Pikku Pietarin Piha Sampomäellä 11.6.-8.7. ja Teatteri Tralan Raitilla – Rauli Badding musiikkinäytelmä 9.7.-13.8.
- Hiidensalmessa Sirkusfestivaali Pusu Töllin Myllyllä 8.-9.7.
- Miesten ja naisten Vaahteraliigan kotiottelut Lohjanharjun urheilukentällä
- Koivu ja tähti festivaalit Karjalohjalla 20.-27.7
- Omenakarnevaalit 17.9.
👉 Katso lisää Lohjan tapahtumakalenterista
🔸🔸
Tähtikohteiden kotisivut ja yhteystiedot
Visit Lohja / Lohjan kaupunki (www — FB — IG — Twitter)
Laurinkatu 50, 08100 Lohja (Lohjan matkailuneuvonta – voit varata kohteita ja opastuksia!)
Ma-pe 9-16
p. 044 369 1309
tourist(a)lohja.fi
Tytyri Elämyskaivos (www — FB — IG)
Kuilukatu 42, Lohja
Aukiolo / kierrokset (www)
p. 044 369 1309
tourist(a)lohja.fi
👉 Tutustu heinäkuun 2022 Lohja-juttuumme, jossa kirjoitimme Tytyrin Elämyskaivoksesta, puulajipuisto Arboretum Magnoliasta ja kahvila Villa Kokkokalliosta. (www)
🔸🔸
Visit Lohja ja Elämyskaivos Tytyri ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. (kaupallinen yhteistyö)
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.