Vierailu Soile Yli-Mäyryn Taidehallissa, taiteilijan synnyinkylässä Kuortaneen Mäyryssä Etelä-Pohjanmaalla, kesäkuussa 2018 oli elämyksellinen kokemus.
Paikalla oli sekä taiteilija itse Soile-Yli-Mäyry että kohteen opas Roosa. Puhelias Yli-Mäyry suhtautui vierailuuni lämpimästi ja antoi aikaansa.
Roosa kertoi, että taidehalliin tulevat taiteilijan uusimmat teokset. Kesäisin Yli-Mäyry viettää aikaansa synnyinkylässään Mäyryssä ja esittelee taidehallin näyttelyä yleisölle. Yli-Mäyry työskentelee ja asuu taidehallin yhteydessä olevassa 1850-luvulla rakennetussa pohjalaistalossa, jonka hän hankki vuonna 1992, kun taidehallia rakennettiin.
Muun ajan vuodesta hän asuu Lahdessa tai Orimattilan Taidelinnassa, Venetsian Muranossa sekä kiertää näyttelyissään maailmalla. Näyttelykalenteri ulkomailla on jo täynnä vuoteen 2021.
”Rakastelen kaikilla väreillä”, taiteilija kertoi minulle suhtautumisestaan väreihin. Yli-Mäyryn vuosikymmeniä kantanut teema on ihmisen ja ihmisyyden kuvaaminen. Hän on kiinnostunut ihmisestä, tästä ihmeellisestä olennosta.
**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä
**
Mainio elämäkertakirja Palava tuhka (3. painos, 2015) on helppolukuinen teos, joka kertoo vaatimattomista ja erilaisista oloista lähteneen taiteilijan tarinan kansainvälisiin yksityisnäyttelyihin eri maanosissa. Näyttelymaita on ollut yhteensä 30 ja yksityisnäyttelyitä yli 300.
”En osaa kuvitella, että rupeaisin maalaamaan kukka-asetelmia tai lakeusnäkymiä. Minun on pakko tai intohimo uudestaan ja uudestaan kertoa ihmisestä. Vuosi vuodelta on töihini tullut entistä enemmän valoa, ilmavuutta, keveyttä, huumoriakin”, Yli-Mäyry kertoo edellä mainitussa elämäkertakirjassaan, joka on loppuunmyynnissä Taidehallissa ja Taidelinnassa.
Yli-Mäyryn työaika on iltaisin ja öisin. Taidehalli puolestaan on auki joka päivä klo 12-17 elokuun 19. päivään saakka. Sen jälkeen alkaa maailmankiertue. Yli-Mäyry on niitä harvoja nykyajan taiteilijoita, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa useissa vuosittaisissa näyttelyissä pitkin maailmaa.
Syys- ja talvikaudella ovat vuorossa mm. Singapore, Houston, Dubai, Euroopan kohteet ja edelleen Tokio.
Nykyinen Mäyryn kylässä sijaitseva näyttely on lajissaan jo 26:s. Täytyy ihmetellä taiteilijan tuotteliaisuutta. Kymmenet uudet värikkäät teokset täyttävät tilan. Yli-Mäyry on jo 26 vuoden ajan pystynyt uusimaan joka kesäksi isot työnsä, jotka lähtevät kesänäyttelyn jälkeen Mäyryn kylästä maailmalle näyttelyihin.
Teokset puhuttelevat. Muotokuvataiteilijana aloittanut Yli-Mäyry liikkuu abstraktin ja esittävän taiteen rajapinnassa. Juuri tämä tekee kohteesta kiinnostavan niin maallikoille kuin taiteeseen vihkiytyneille.
Juuri kun luulet löytäneesi teoksen punaisen langan, vaikkapa jonkin muodon kuten ihmisen kasvot, teos valahtaa kuin sammakonkutu käsistäsi etsiäksesi siihen uuden tartuntapinnan. Sammankonkutu on taiteilija oma vertauskuva.
Avara, valoisa taidehalli on tilana selvästi erilainen kuin Yli-Mäyryn Taidelinna Orimattilassa, jossa vierailimme keväällä 2016 (www).
Värit pompauttavat molemmissa paikoissa katsojan elämään ja hengittämään. Ihmisyyden tulkinta saattaa tuoda muistoja mieleen ja avata solmuja sisimmässä.
Yli-Mäyry muistuttaa, että keltainen ei ole aina keltainen.
”Se riippuu, missä yhteydessä väri on. Värit keskustelevat keskenään.”
Maalatessaan Yli-Mäyryn tärkein työkalu on pieni palettiveitsi, jolla hän tekee viiltoja maalipintaan. Välillä kaikki värit pyrkivät kankaalle, mutta taiteilija muistuttaa mielessään, että nyt on sinisen vuoro.
Kirjassaan Yli-Mäyry kertoo palettiveitsestään, jonka hän löysi työkalukseen 1980-luvun alussa.
”Viilto jää, kun sen on kerran vetäissyt maalaukseen. Siinä se on ja pysyy. Pensselin jäljet voi peittää lukemattomia kertoja.”
Aiheita tarmokkaalla taiteilijalla riittää ja hänen omien sanojensa mukaan eivät aiheet lopu, elämä loppuu.
Tämän vuoden kesänäyttelyn teemana on Sinun numerosi – ihmisyys ja ihmisen erkaantuminen luonnosta urbaanissa maailmassa. Taiteilija puhuu paljon digitaaliorjuudesta, jonka hän haistoi taiteessaan jo 1987 Oulun taidemuseon yksityisnäyttelyssään teemalla Digitaaliorjat.
Ihmisyys on kantanut teemana hänen teoksissaan yli koko uran. Nyt Yli-Mäyry on huolissaan.
”Me ollaan ulkoistettu itsemme koodien taakse eikä meidän nimellä ole enää todistusvoimaa.”
Juuri näitä koodeja, numeroita, vilahtelee hänen teoksissaan, niin öljyvärimaalauksissa kuin lasiveistoksissa.
”Ihmisistä on tullut yhä yksinäisempiä. Globaali yksinäisyys on teema, josta olen pitänyt ja pidän esitelmiä.”
Yli-Mäyry muistuttaa, että taiteen – olipa kyseessä musiikki, kuvataide, kirjallisuus tai teatteri – tehtävä on avata siltaa takaisin henkilökohtaiseen elämän merkityksellisyyden kokemiseen.
Mistä tähän on tultu?
Soile Yli-Mäyryn tarina ei ole monistettava. Paitsi lapsuus oli erilainen kuuromykkien vanhempien lapsena, myös taideuran vaiheet ovat moninaiset. 1980-luvulla Yli-Mäyryä ei arvostettu Suomessa ja hän ajautui taiteelliseen umpikujaan.
”Auskultoin viittomakielen opettajaksi ja tulkiksi taideakatemian opintojen jälkeen, koska en ollut varma, tulenko toimeen taiteellani.”
Viittomakielen tulkkinakin mm. oikeudenkäynneissä 1980-luvun lopulle asti toiminut Yli-Mäyry mainitsee uraltaan kaksi käännekohtaa, joita ilman hän ei todennäköisesti olisi nykyisessä tilanteessa.
Niitä ovat ensin vuosien opiskelu 1970-luvulla Stuttgartin kuvataideakatemiassa, jossa taiteilija omaksui saksalaisella pedanttisuudella kuvataiteen keskeiset tekniikat, teemat ja tyylisuunnat. Renesanssihenkisyys oli vahvasti läsnä.
Toinen tärkeä, luova hyppy oli taiteesta tieteeseen 1990-luvun alussa, kun Yli-Mäyry luki itsensa valtiotieteiden lisensiaatiksi ja väitteli myöhemmin tohtoriksi 2011 Helsingin yliopistosta. Etelä-Amerikan, Kiinan ja Japanin valtioiden tuntemus opintojen myötä on auttanut häntä myöhemmin maailmalla tulkitsemaan eri kulttuureita ja yhteiskuntia.
Taiteilija muistuttaa, että eri kulttuuritaustoista tulevat ihmiset kokevat saman teoksen eri tavoin. Teoksista syntyneet assosiaatioketjut eri maissa ovat olleet vaikuttavia palautteita.
”Voiko taitelija enempää elämältä pyytää, että voin teosten avulla keskustella eri kulttuuritaustoista tulevien yleisöjen kanssa, olivatpa he buddhalaisia, sintolaisia, juutalaisia, muslimeja, hinduja tai protestantteja”, Yli-Mäyry muistuttaa kiitollisena.
Lasiveistosten tarina. Kymmenen vuotta sitten italialaisen lasistudion omistaja Adriano Berengo hoksasi Yli-Mäyryn värikkäät teokset tukholmalaisen gallerian osastolla Miamin taidemessuilla Yhdysvalloissa. Berengo vinkkasi Yli-Mäyrylle, että hänen taiteensa sopisi mainiosti lasiin.
Siitä syntyi taiteilijan side Muranon saareen Italiassa, jossa hän työstää lasiveistoksiaan vuosittain 2-3 kertaa kesänäyttelyään varten, jopa yli 2-metrisiä lasitoteemeja. Kuljetusliike tuo ne kesän korvalla Mäyryyn, kunnes syksyllä taidehallin aarteet lähtevät jälleen maailmalle näyttelyihin.
On uskomatonta, että suomalainen, aikanaan kotimaassaan mielipiteidensä vuoksi syrjitty ja gallerioissa karsastettu taiteilija on hankkinut ja kunnostanut omilla taidetienesteillään upeat taidekohteet niin Kuortaneelle kuin Orimattilaan. Kummankin uniikin kohteen kokee parhaiten paikan päällä.
Molemmat taidekohteet taitelija on rakennuttanut ilman kunnan, maakunnan ja valtion apua.
”Siitä olen iloinen, että onnistuin riskiä kaihtamatta.”
Taidehalli eli näyttelytila on entinen navetta, johon Yli-Mäyry suunnitteli ja rakennutti tornipäädyn ja koko taidehallin.
”Pohjalainen tulinen ihminen ja horisontaalinen maisema ovat ristiriidassa keskenään.” Tarvitaan siis torni murtamaan ristiriitaa, Yli-Mäyry perusteli rakennuksen muuttamissuunnitelmaa taannoin.
Torni tarvittiin myös siksi, ettei näyttelyyn saapuvan tarvitse kysyä naapurin isännältä, missä taidekohde sijaitsee. Pohjalaisuutta sekin.
—
SOILE YLI-MÄYRYN TAIDEHALLI
Hynniläntie 18
63130 Mäyry
Avoinna päivittäin 19.8.2018 saakka klo 12-17
Kotisivut (www)
FB-sivut (www)
p. 040 556 3787
Ylimayry(a)Soileyli-mayry.com
Mäyryn taidehallissa käy Yli-Mäyryn taidetta ihastelemassa niin yksittäisiä matkailijoita kuin ryhmiä ympäri Suomea sekä ulkomaisia turisteja yhä enemmän. Lähistöllä sijaitsee myös yksi Suomen perinteikkäimmistä urheiluopistoista, Kuortaneen Urheiluopisto. Käyntikohteista sekä ruokailu- ja majoitusmahdollisuuksista löydät lisää tietoa kunnan kotisivuilta. (www)
—
TAIDEHALLIN KESÄKONSERTTI 2018 / TANGOMARKKINAT
TANGO CLASSICA-KONSERTTI:
Lauantaina 14.7.2018 klo 15.00
WALTTERI TORIKKA
Liput 25,- Tangomarkkinoiden lipunmyynti
p. (06) 420 1111 tai Taidehalli p. (06) 525 7324.
LIPPUJA MYÖS OVELTA. ISTUMAPAIKAT.
Soile Yli-Mäyryn Taidehalli Kuortaneella on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa heinäkuussa 2018. Soile Yli-Mäyryn Taidehalli on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.
***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.