KivaaTekemistä -tiimi kävi testaamassa Seikkailupuisto Huipun Espoon Leppävaarassa. Seikkailupuisto Huippu sijaitsee Leppävaaran Urheilupuiston takamaastossa, yleisurheilustadionin takana. Seikkailupuistoon on hyvät viitoitukset urheilupuiston parkkipaikalta (Vanha Maantie 15) saakka. Kävelymatkaa tulee reilu puoli kilometriä ja se on samalla hyvä alkulämmittely.
Kävimme tutustumassa Huippuun jo rakennusvaiheessa marraskuussa (artikkeli 15.12.). Nyt oli hienoa nähdä lopputulos ja se, että innokkaita seikkailijoita riittää arkisinkin keskellä päivää.
Ennen omaa seikkailuamme kävimme esittelykierroksella toisen Seikkailupuisto Huipun yrittäjän, Jari Saarhelon kanssa. Toisena yrittäjänä toimii Teemu Puskala. Katselimme seikkailijoiden touhuja yläradoilla, jotka on tarkoitettu yli 100 senttisille ja vähintään 6-vuotiaille lapsille sekä niille aikuisille, jotka ovat seikkailupuistossa ensimmäistä kertaa. Vasta sitten saattoi mennä vaikeammille ja korkeammalla kulkeville alaradoille.
Yläradat sijaitsevat kallion päällä, jonne seikkailijat kävelevät alkuopastuksen ja valjaat saatuaan noin parin sadan metrin matkan. Yläradat kulkevat noin 5-6 metrin korkeudella maasta, alaradat korkeimmillaan jopa 18 metrissä.
Tapasimme helsinkiläisen Mbarin työntekijöistä koostuvan porukan, jotka olivat tulleet viettämään Huippuun yrityksen virkistyspäivää. Adreane kertoi, että touhu on rankempaa miltä näyttää. Pelottaako? Nelli kertoi, että on hyvä pelko ja haluaa lisää.
Myöhemmin näimme vielä Jessican tauolla alhaalla. Hän kertoi päässeensä kaikki radat läpi ilman putoamista valjaiden varaan. Ilmeestä näki, että urheilusuoritus oli syönyt voimia.
Harjoittelurata
Sitten olikin meidän oman kokeilumme vuoro tiimillä Sari ja Henri. Ennen kuin saimme edes varusteet niskaamme, oli täytettävä turvallisuuslomake, jossa kävijä sitoutuu noudattamaan sääntöjä. Seikkailupuiston työntekijöistä meitä opasti Arto. Saimme kypärät päähän ja puolivaljaat, jotka kiristettiin tiukasti vyötärölle huippulaisten toimesta. ”Jos valjaat löystyvät, tulette meidän luo ja kiristämme ne uudelleen”, Arto opasti.
Seuraavaksi siirryttiin ryhmissä harjoitteluradalle, jossa Arto näytti, miten homma toimii käytännössä. Omista valjaista on kiinni köyden päässä metallinen köysirulla. Se toimii päävarmistimena ja pujotetaan kullekin radalle lähtiessä vaijeriin. Huipun radat ovat jatkuvavarmisteisia, joten köysirulla pysyy koko radan ajan yhtenäisessä vaijerissa.
Kakkosvarmistuksena on sulkuhaka, joka kiinnitetään radan vaijeriin ennen jokaista suorituspistettä eli kahden puun välissä kulkevaa taitorataa. Haka irrotetaan aina tasanteelle saavuttaessa.” Jokaisella suorituspisteellä saa olla vain yksi seikkailija kerrallaan ja suorituspisteiden välissä olevilla puihin rakennetuilla tasanteilla korkeintaan kaksi kerrallaan”, Arto muistuttaa.
Harjoitteluradalla jokainen tekee noin kymmenen metrin vaijeriliu’un, vaikka olisi käynyt puistossa kuinka monta kertaa. Säännöt muistuvat mieleen ja samalla valjaat tulevat testatuksi. Tärkeintä on muistaa se, että vaijeriliu´ussa on pidettävä kiinni valjaiden köydestä, ei vaijerista. Vaijeriliukuja on ainoastaan ratojen lopussa – päätepisteenä hakekasa.
Entä jos putoaa
Arto näytti, mitä tapahtuu ja miten pitää toimia jos putoaa radalta vaijerin varaan: ”Yritä ensin hivuttautua itse radalle takaisin ja jos et onnistu, huuda apua, niin tulemme auttamaan”. Arto kertoi, että niitä tapauksia ei ole juurikaan ollut, joissa asiakas ei pääse itse radalle takaisin: ”Yleensä kaikki pääsevät kiipeämään sinne itse tai sitten huutamiemme ohjeiden avulla.”
Meillä ei ollut harjoitusradalle saavuttaessa hanskoja, mutta heti sen jälkeen totesimme, että hanskat ovat tosi tärkeät, ellei halua saada hiertymiä käsiin köysistä ja vaijereista. Hanskoja saa ostettua kolmella eurolla Huipun huoltorakennukselta, josta löytyy myös vessat.
Ja sitten menoksi!
Täytyy sanoa, että ensimmäinen kerta seikkailuradalla pelotti ennakkoon aika tavalla. Ensimmäisellä rastilla taiteiltiin lautakappaleiden päällä, sitten oli köysisiltaa ja verkkoputki, jonka läpi piti ryömiä.
**
MAINOS: Tutustu tästä KivaaTekemistä -perhepakettiin: Luontoseikkailu Lapissa. Lisäetu: Saatte majoituspaikkaan saapuessanne Jokipiin Pellavan laadukkaan Saaristo-laudeliinasetin, arvo 33€.
**
Alussa oli vaikeaa luottaa siihen, että köysi pelastaa jos putoan. Pelkäsin alkuun myös vaijeriliukua, mutta toisella kertaa se ei pelottanut enää niin paljon. Rata päättyi vaijeriliukuun, jonka jälkeen myös se toinenkin, ”päävarmistaja”, irtosi automaattisesti vaijerista. Yes!
Testasimme myös toisen yläradoista, joka oli himpun verran haastavampi kuin ensimmäinen. Tuntui niin väärältä, että lapset etenivät radalla ketterämmin kuin aikuiset.
Korkeita paikkoja arastaville aikuisille radassa on mielestäni ihan riittävästi haastetta. Vaikka pian 4 vuotta täyttävä juniorimme pääsisi radalle pituutensa puolesta, en häntä sinne kuitenkaan vielä päästäisi. Köysien kanssa pelaaminen oli sen verran haastavaa, että siinä voi mennä sormi suuhun aikuisellakin, vaikka Huipussa hommasta onkin tehty selkeää.
Jari kertoikin, että sadan sentin pituusraja on ehdoton, koska muuten kropan dimensiot ei riitä ratojen suorittamiseen.
Alhaalla olevat haastavammat radat jätin suosiolla väliin. Vaatii ensin muutaman kerran totuttelua yläradoilla ennen kuin rohkenen siirtyä vaikeampiin. Ehkäpä seuraavalla kerralla rohkeus riittää niihinkin. Seikkailupuiston radoilla hoipertelu on mitä mainiointa siedätyshoitoa korkeanpaikankammoon.
Henrin kokemus
Menin yläratojen lisäksi alaradoista Käärämöisen. Se on tasoltaan vaativa. Radalla oli vaikeampia, mutta ei mahdottomia esteitä. Jari sanoikin alussa, että Huipun radat on tehty jokaiselle, eikä ainoastaan atleeteille niin, että yksi urheilee ja muu työ- tai kaveriporukka katsoo sivusta.
Käsivoimat ovat hyvä apu. Olisin seikkaillut muillakin radoilla, jos meillä olisi ollut enemmän aikaa. Seikkailu köysiseikkailupuistossa on paitsi jännittävää, myös kunnon liikuntaa lapsista aikuisiin. Seikkailupuistot ovat siksikin kivoja, kun Suomessa ei ole vuoria. Näkymät korkeiden honkien välissä kulkevilta radoilta ovat hulppeat ja tulee Itävallan reissu mieleen!
Käärämöisen radalle kivuttiin ensin portaat, kuten muillekin radoille. Sen jälkeen hivuttauduttiin vielä ylemmäs eräänlaisia verkkolaatikoita pitkin. Huipun välineillä homma tuntui turvalliselta, eikä korkeus pelottanut.
Mukava kokemus Huipussa oli sekin, kun tapasimme espoolaisen perheenäidin Hanna-Leenan. Hän oli tullut viettämään lastensynttäreitä omien ja muutaman muun lapsen kanssa. Hanna-Leena oli hoksannut Huipun joulukuisesta KivaaTekemistä -artikkelistamme, jonka hänen kemiläinen ystävänsä oli jakanut Facebookissa.
Tärkeä muistaa
Yhteystiedot
Seikkailupuisto Huippu
Veräjäpellonkuja 17, Espoo (katso kartta)
Seikkailupuisto Huipun kotisivut ja ajanvaraus
Huippu Facebookissa
Teksti ja kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Seikkailupuisto Huippu on KivaaTekemistä.fi -palvelun yhteistyökumppani. Arvomme kesäkuun kuukausiarvonnassamme kaksi Huipun lippupakettia KivaaTekemistä -uutiskirjeen tilaajien kesken.
***
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.