Heinolan luontokohteet tekivät vaikutuksen

Julkaistu:

22.10.2024
| Kirjoittanut:

Viihtyisä syysloma sai tutustumaan Heinolan erottuviin luontokohteisiin Hämeen ja Savon rajamailla.

Rautvuorenpolun jälkimmäinen näköalatasanne (karttakuvassa nro 3) avaa näkymän idän suuntaan Rautvuorenlahdelle.

Heinolan keskustan kaunis luonto Kymijoen rannoilla oli minulle tuttua jo entuudestaan; samoin Koskensaaressa vierailin koleana kevätpäivänä 2021, kun Elina Hynninen esitteli sitä minulle. (www)

Nyt kiinnostivat vähän kauempana keskustasta olevat hulppeat luontokohteet, joihin tutustuin ystävän kanssa. Majapaikkana oli viihtyisä Heinolan Heinäsaari, jota Elina yhdessä Päivi Naukkarisen kanssa on vetänyt nyt kolme kesää. Kohde on ympärivuotinen.

Heinolan kaupungin sivuilla on esitelty useita luontokohteita ja ulkoilureittejä. (www)

Rautvuori

Ensimmäisenä kokonaisena syyslomapäivänä suuntasimme niistä kahteen, Rautvuorenpolulle ja Tornimäenpolulle.

Rautvuorenpolku on pituudeltaan 2,1 km ja se merkitty puihin vaalein täplin. Kivikkoiset osuudet ja korkeuserot tekevät reitistä keskivaativan, paikoin vaativan. Parkkipaikan osoite on on Ala-Räävelintie 82.

Rautvuori sijaitsee Heinolan kirkonkylän pohjoispuolella ja jyrkänne on jopa 50 metriä korkea. Reitti ei ole erityisen pitkä, mutta vaativuutta lisäävät kivikkoinen alkumatka (myötäpäivään kierrettäessä) sekä korkeuserot. Näköalatasanteet sijaitsevat jyrkänteiden laella, joten lasten ja lemmikkien kanssa on oltava tarkkana.

Näkymät ovat hulppeat ja samanlaisia ei juuri löydy etelämpää Suomesta saati länsirannikolta. Rautvuoren lähellä on asutusta ja se on hyvä huomioida reitillä liikkuessa.

Tulipaikkaa en hoksannut. Aikaa reitin kiertämiseen pikku taukoineen meni reilu tunti.

Visit Heinäsaaren mökit, rantamaisemat ja saunat tarjosivat mukavan tukikohdan tutustua Päijät-Hämeen luontoon. Alakuvat Rautvuoren juurelta ja näköalapaikalta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

Kesän ja syksyn Kivaa Tekemistä -juttuja Heinolasta ja Uudeltamaalta! ✨

  • Heinäsaari uudistuu – Harjupaviljonki* vaalii perinteitä (www)
  • Kahvila Tyyrpuuri* on vanha makasiini – levvähdyspaikka veden ääreillä (www)
  • Uutta Sipoon Juhlamenoilla – vierailimme myös PannuCafessa (www)
  • Kenkäkingi löysi uuden osoitteen Keravalla (www)

*) avoinna kesäkaudella

🔸🔸

Tornimäki

Ei Tähtitorninmäki vaan Tornimäki. Tornimäenpolku on tässä jutussa esitellyistä kolmesta luontokohteesta mielestäni helppokulkuisin. Metsäinen polku johdattaa korkealle kukkulalle. Reitti on merkitty puihin vaalein maalitäplin.

Tornimäenpolulle pääsee Salkuvankosken parkkipaikalta, jonka osoite on Kouvolantie 2020, Heinola. Matkaa yhteen suuntaan tulee 2,3 km.

Patikoimme Sulkavankosken parkkipaikalta kaakon suuntaan. Alun lyhyen hiekkatieosuuden jälkeen polku haarautuu metsään oikealle. Maasto on metsäistä ja reitti on paikoin hieman kostea.

Loiva ylämäki palkitsee ja perillä odottaa hyväkuntoinen laavu, tulipaikka, halkovaja sahoineen ja linkkkukirveineen sekä puucee.

Tornimäenpolun maisempia. Huipulla sijaitsevalla laavulla ja taukopaikalla aterioi tarvittaessa isompikin partioporukka.

Palasimme takaisin hieman eri reittiä, eli ensin järven suuntaan luoteeseen. Kotvan kuluttua vastaan tuli metsäautoura, josta jatkoimme vasemmalle, kunnes suurin osa paluumatkasta taittui Sulkavankoskenranta-nimistä hiekkatietä takaisin parkkipaikalle.

Aikaa patikkareissuun meni noin kaksi tuntia.

Paistjärven pirunkirkko

Tämä kolmas kohde olikin salaperäisin ja sen vuoro oli seuraavana päivänä. Ei, emme suunnanneet Heinolasta pk-seudulle vaan koillisen suuntaan ja ison osan matkasta hiekkatietä. Se oli virhe. Navigaattoriin ei kannata aina luottaa.

Suuntana oli Paistjärven retkeilyalue ja Niinilammen parkkipaikka, mutta parempi ohje löytyy Visit Päijänne -sivustolta – ja kyllä, se oli navigaattorinkin yksi suosituksista!

Visit Päijänne -sivustolta löytyvä Metsähallituksen karttakuva esittää 4,4 km pituisen Pirunkirkon patikkareitin. Kuva: Visit Päijänne / Metsähallitus

Heinolan pohjoispuolelta 4-tieltä (E75) lähtee Kouvolaan tie nro 46. Sitä ajetaan 5 km ja haaraudutaan oikealle, tielle nro 4143. Tätä ajetaan 15 km ja sitten onkin enää hiekkatietä n. 2 km Pirunkirkolle. Pirunkirkko on paitsi luontonähtävyys myös Niinilammen parkkipaikalle johtavan tien nimi. Jätimme auton sinne.

Lähdimme Niinilammen parkkipaikalta, jossa on myös tulipaikka järvimaisemineen ja puucee, kartan mukaisesti pohjoiseen. Valitsimme reitin vastapäivään, jolloin Pirunkirkko tulee vastaan aiemmin.

Reitti ei ole merkitty parhaalla tavalla ja metsäautotieltä pitää hoksata haarautua vasemmalla olevalle polulle kohti Härkävuorta. Merkkasin kohdan karttaan keltaisella ympyrällä.

Kuvia aikajärjestyksessä: Pirunkirkko, Iso-Vuorttunen -järven rantakallio ylh. oikealla, paluumatkan metsäautotie sekä Niinilammen ranta ja taukopaikka (lähtö ja maali).

Meinasimme ajautua juuri mainitussa kohdassa Iso-Vuorttunen -järven eteläkärkeen ja järven itäpuolelle. Tämä on niitä reittejä kaukana taajamista, jossa on hyvä tietää perusasiat suunnistuksesta. Kätevä, maksuton kännykkäsovellus on esimerkiksi Maastokartat. Kompassi on hyvä olla mukana. 🧭 Aurinkosäällä ilmansuunnat voi päätellä karkeasti myös auringosta.

Pienistä eksymisistä ei kuitenkaan ole haittaa, koska metsistä löytyy tänä syksynä runsaasti sieniä, kuten suppilovahveroita eli suppiksia. 😀 Reitti oli havaintojeni mukaan osaksi merkitty keltaisin merkkipaaluin.

Kuva kertoo Paistjärven pirunkirkon massiivisuudesta ihmiseen verrattuna. Ylläni on keltaiset liivit, koska alueella oli meneillään hirvenmetsästystä.

Pirunkirkko on nimitys useille erilaisille kallio- ja kivimuodostumille. Paistjärven pirunkirkko Heinolassa on lippaluola, joka on aikojen saatossa ollut sotapakolaisten, metsästäjien ja kalastajien asuinpaikka. (lähde: Wikipedia)

Reitin perukoilla pohjoisessa polku saapui Kaijanniementielle, jota taivalisimme pari sataa metriä länteen ja tämän jälkeen metsäautotietä pitkin parisen kilometriä etelän suuntaan kohti Niinilampea.

Esittelyteksti Heinolan Paistjärven pirunkirkon edustalla.

Retkeen kului aikaa parisen tuntia ja korkeuseroja oli jonkin verran. Reittiä ei ole kunnostettu aivan viime vuosina.

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksija/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *