Espoon Haltia rentoutti – Kivaa Tekemistä tutustui näyttelyihin ja luonnon terveysvaikutuksiin

Julkaistu:

27.03.2018
| Kirjoittanut:

Luontokeskus Haltian 18 metriä pitkä virtuaaliseinä, Espoo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mikä paikka luonnossa tuo sinulle rentouttavimman fiiliksen?

Minulla yksi sellainen on Tammikämppä Muoniossa. Olet juuri aloittanut pitkän hiihtoretken tai vaelluksen erämaareitillä Olos – Juuvanrova – Kuusikkomaa – Särkitunturi – Olos. Ensimmäinen pysähdys aidolla erämaakämpällä, Lapin hengittävän, väljän metsän keskellä, puron solistessa vieressä. Vesi tuo jatkuvaa viestiä Särkilompolosta matkatessaan kohti länsirajaa.

Ei tietoakaan mistään ihmisen rakentamasta – kämppää ja nuotiopaikkaa lukuun ottamatta. Kämpässä on kirja – ja kirjassa on nimiä. Tulee mieleen planeetta ja Juha Tapion biisi Sydän jota rakastan. Biisin sanat taittuvat paremmin jo eskari-ikäiseltä kuin minulta. Luonnon kierto on totta.

Edessä on pitkä rauhoittuminen samanlaisissa maisemissa iltaa kohden. Repussa on eväät ja mielessä pienen pieni jännitys siitä, että taival taittuu porojen ja karhujen mailla. (kohteesta lisää jutussamme 4/2015)

Luontokeskus Haltia on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema ensimmäinen kokonaan massiivipuuelementeistä toteutettu julkinen rakennus Suomessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Espooseen keväällä 2013 avattu, arkkitehtuurisesti upea Suomen luontokeskus Haltia on mielestäni samankaltainen rauhoittumiskohde. Rakennettu ei toki vastaa luontoa, mutta Haltiassa pystyy tutustumaan Suomen luontoon, vuodenaikoihin ja kansallispuistoihin – sekä vaihtuviin näyttelyihin ja taiteeseen. Teemapäiviä unohtamatta.

Vierailin Haltiassa lauantaina 10.3.2018, jolloin siellä järjestettiin kuukausittainen luonnonpäivä aiheena Helsinki Sauna Day ja hyvinvointi.

Saunaan en tällä kertää ennättänyt, mutta rauhoituin ensin Haltian monipuolisissa näyttelyissä omaan tahtiini. Tämän jälken nautin maukkaan lounaan ja lopuksi kuuntelin luentoa luonnon terveysvaikutuksista.

Mari Valtonen esittää Jussi TwoSevenin upeaa pöllöaiheista teosta, joka johdattaa nuorten luomaan Luonto 2.17 -näyttelyyn. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Vuodentakainen Nou hätä -erikoisnäyttely hassuista villieläinkuvista oli vaihtunut nyt nuorten luomaan, runsaaseen Luonto 2.17 -näyttelyyn. Neljällekymmenelle 11-17-vuotiaalle nuorelle annettiin mahdollisuus taltioida omia kokemuksiaan ParkM8-kansallispuistokummeina ystäviensä kanssa kustakin Suomen kansallispuistosta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kansallispuistoja on juuri tuo sama määrä, 40, uusimpana viime vuonna avattu Hossa Kainuun koillisosassa Suomussalmella.

Nuorten tarinoihin voi uppoutua rauhassa tableteilla ja kuulokkeilla. Videot ja kuvat ovat aitoja ja hauskoja tavallisine retkeilyn kommelluksineen ja havaintoineen. Haltian asiakasneuvoja Mari Valtonen kertoo, kuinka nuoret saivat vapaat kädet toteuttaa yön yli -retken kansallispuistoon. Nuorten kuvia ja videoita voi katsoa useassa kuuntelupisteessä. Mari vinkkaa, että erillisessä pisteessä on mahdollista tutustua klippeihin, joissa kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan. 🙂

Tämä näyttely avattiin viime lokakuussa ja se on esillä ensi syksyyn asti. Katselin mainion videon Ella Hiltusen retkestä siskonsa ja ystävänsä Oskarin kanssa Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Matka taittui ensin junalla. Määränpäässä päiväretki nuotioineen suuntautui Pyhäkasteenputoukselle.

Sekä Luonto 2.17 -näyttelyä että Haltian Galleriaa on elävöittämässä tällä hetkellä espoolainen kuvataiteilija Jussi TwoSevenin teokset, jotka on toteutettu mm. stencil-tekniikalla sabluunoita ja akryyli- ja spray-maalia käyttäen.

Lahjakkaan Jussi TwoSevenin teokset jatkuvat yläkerran galleriassa matkalla ravintolaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltian perinteinen lumikanjoni on aina kokemisen arvoinen ja varsinkin sen jälkeen avautuva päänäyttely, jossa laajalle 18 metriä pitkälle kaarevalle seinäpinnalle heijastuu upeita luontokuvia ja videoesityksiä äänen kera. Kuvamaailmaa uudistetaan aika ajoin arvostettujen kuvaajien otoksilla.

Päänäyttelyn voi kokea myös kuulokkein ääniopastuksella.

Lumikanjoni. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltiaan ei kyllästy koskaan, koska materiaalia on niin paljon ja osa siitä on vaihtuvaa. Pelkästään kansallispuistoihin tutustumiseen kosketusnäytöillä saisi kulumaan useita tunteja.

Itse tykästyin tällä kertaa veden kiertoon liittyvään näyttelypisteeseen lumikanjonin jälkeen edessä oikealla. Se tutustutti monipuolisesti erilaisiin veteen liittyviin luontoelementteihin, kuten järviin, jokiin, putouksiin (joita niitäkin Suomessa on!), mereen ja maanpinnan pukohoamiseen. Näihin kaikkiin saattoi tutustua eri näkökulmista aina eliölajeista aktiviteetteihin, joita kussakin luontoympäristössä voi harrastaa.

Tiedätkä, missä sijaitsevat Kitsiputous, Fiellun putous, entä Jyrävä? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uusi hämyinen tila Haltian päänäyttelyssä oli Luontoäidin Kutsu, jossa voi kuunnella ilman, veden, maan ja tulen ääniä. Äänimaailman on suunnitellut äänitaitelija Kirsi Ihalainen. Taisipa paikka olla vähän jännäkin, sillä kovempien äänien pauhatessa hämärässä kelojen ja ”tyynykivien” keskellä jollekulle lapselle tuli kiire päästä oitis pois.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Perheen pienimpien vetonauloja ovat taatusti erilaiset eläinten pesät, joihin voi kömpiä vauvasta vaariin. Tämä pesäalue sijaitsee päänäyttelyn vasemmassa siivessä, ison Sotkanmunan takana.

Kuinka ollakaan, hätkähdin aidon näköistä mesikämmentä, enkä mennyt halaamaan!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintola Haltian lounas toisessa kerroksessa on tasokas ja suosittu. Buffet-pöydässä on tarjolla kausimakuja ja luonnonherkkuja kuten villiyrttejä, monipuolisia salaatteja ja maukkaita pää- ja jälkiruokia. Rapeaksi paahdettu lohi ja viimeistään jälkiruokana pullavanukas veivät kielen mennessään. Tarjolla on aina myös kasvisruokavaihtoehto.

Ravintola Haltian antimia, nam! 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lounaan jälkeen oli kiintoisaa kuunnella teemapäivän esitystä luonnon vaikutuksesta terveyteen. Villiyrteistä esitelmän piti jo aiemmin päivällä villiyrttiasiantuntija Liisa Uusitalo. Kuuntelin osan Terveysmetsä-luennosta, jonka pitivät aiheesta kirjankin kirjoittaneet biologi Adela Pajunen ja maantieteilijä Marko Leppänen. Kirja on saatavilla mm. Haltia Shopissa.

Adela Pajunen ja Marko Leppänen kertoivat muun muassa mikrobien terveysvaikutuksista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pajusen ja Leppäsen esitys oli todella mielenkiintoinen, konkreettinen ja herätti noin 60-henkisessä yleisössä vilkasta keskustelua.

Leppänen rohkaisi, että sateen jälkeen kannattaa mennä metsään, koska silloin maan kamarasta on kummunnut ilmaan runsaasti terveellisiä mikrobeja. Joidenkin tutkimusten mukaan elinympäristön biologinen monimuotoisuus muodostaa terveyttä suojaavan, yliherkkyyksiä ehkäisevän mikrobiomin.

Luennoitsijat vinkkasivat omasta terveysmetsästä oman asuinympäristön lähialueella ja mikroelpymisistä, joissa vetäydytään esimerkiksi 15 minuutiksi luontoon päivittäin.

Heli Rekiranta haluaa tehdä luontoa ja retkeilyä tunnetuksi ja helposti lähestyttäväksi. Taustalla Nuuksion Pitkäjärvi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lopuksi Haltian tapahtumakoordinaattori Heli Rekiranta vinkkasi lähiretkeilyteemasta, josta Haltiassa on luvassa teemapäivä 6.10. Päivän tarkoitus on tutustuttaa alkeita metsäretkelle menemiseen niille, joiden luontosuhde on katkennut tai sitä ei Suomeen luontoon jostain syystä oikein ole.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päivä sopii luonnosta kiinnostuneille, jotka ovat erkaantuneet luonnosta esimerkiksi pitkän kaupunkiasumisen seurauksena, samoin ulkomailta Suomeen muuttaneille sekä lapsille, joilla ei ole niin myönteisiä luontokokemuksia.

Samaan hengenvetoon on todettava, että Pajunen muistutti omassa luennossaan, että juuri alakouluikäiset ovat normaalisti todella kiinnostuneita ja innostuneita luonnosta, kun heitä viedään luontoretkille.

Triic ja Liahh Vietnamista opiskelevat tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa. He nauttivat usein Nuuksion retkeily-, pyöräily- ja kalastusmahdollisuuksista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heli kertoo, että syksyn teemapäivässä opastetaan luonnon pariin mm. kertomalla jokamiehen oikeuksista. Luvassa on tietoutta kansallispuistoista, peruskasvi- ja puulajeista sekä luontoon liittyvistä harrastusmahdollisuuksista.

Jo ennen lokakuuta, lasten luontolauantaissa nyt keväällä 5.5. on luvassa tutustumista keväisiin ääniin, lyhyitä retkiä luontoon sekä työpajoja.

Haltian reissu oli jälleen taatusti kokemisen arvoinen ihan yksinkin. Haltian elämyksen kruunaa sijainti Nuuksion kansallispuiston äärellä.

Päänäyttelyn kiintopiste on puusta rakennettu suuri Sotkanmuna, jonka sisältä löytyy taiteilija Osmo Rauhalan suunnittelema videoteos. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Entä miksi Haltia on olemassa haltialaisten itsensä mielestä?

Haltian markkinointipäällikkö Katja Määttä kertoo, että Haltia haluaa innostaa ihmiset ulos luontoon vaihtuvien näyttelyiden ja taiteen kautta.

”Haluamme tarjota luontokokemuksia erilaisille kohderyhmille.”

Haltiaan saapuvan ei todellakaan tarvitse olla valmis luonto-Niilo! 🙂


TULEVIA TAPAHTUMIA HALTIASSA KEVÄÄLLÄ 2018 (www)

30.3.-1.4. Haltian näyttelyt auki pääsiäisenä klo 10-17. perinteisiä ja uusia pääsiäisherkkuja. Toinen pääsiäispäivä 2.4. – suljettu.
7.4. JuuriJuhla-RotFest -festivaalin avajaiskonsertti: Haltioidu Haltiassa – sävelmiä luonnosta: Tero Pajunen, Jussi tarkkanen Combo klo 18
8.4. Eläinten arkkitehtuuria – maksuton yleisöopastus lapsiperheille
14.4. ja 19.5. Metsäseikkailu 5-7 -vuotiaille (ilmoittaudu tästä)
21.4. Kurssi: Luonto- ja elämyspedagogiikka erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksessa (www)
5.5. Lasten luontolauantai, joka kutsuu keväisen luonnon maailmaan.
6.5. Tulukset ja tilapäiset tulentekotaidot -kurssi (www)
10.5. Unelmien liikuntapäivä – Haltia kannustaa ulkoilemaan Haltian lähiluonnossa ja tarjoaa varaustulipaikka Aarnitulen jokamieskäyttöön koko päiväksi.
13.5. ja 10.6. Eläinten arkkitehtuuria – maksuton yleisöopastus lapsiperheille klo 13.30-14.30
19.5. Kurssi: Saaristolinnut Vallisaaressa (www)
27.5. Ensiavun antaminen retkeilijän tilapäisvälinein -harjoitus (www)
11.-14.6. Noux Outdoor Camp – päiväleiri 3-6-luokkalaisille (ilmoittaudu tästä)


YHTEYSTIEDOT

Suomen luontokeskus Haltia (www, Facebook, Instagram)
Nuuksiontie 84, 02820 Espoo

sähköposti: haltia(a)metsa.fi
puh. 040 163 6200 (Haltian info, Nuuksion palvelut)

Haltia Shop (www)
Nuuksio Resort – Nuuksion alueella toimivien matkailu- ja luontopalveluyritysten verkosto (www)

Haltiaan pääsee Espoon keskuksesta bussilla nro 245. Bussi ajaa päivittäin Nuuksionpäähän, kesällä Kattilaan asti. Espoon keskukseen pääsee Helsingistä junalla ja useilla busseilla. Lisätietoja kulkuyhteyksistä

Haltia Shop. Kuva: KivaaTekemistä.fi

PÄÄSYMAKSUT JA AUKIOLOAJAT

Aikuiset 13 e, kaikki näyttelyt & ääniopastus
Lapset 6 e (7-17 v.) + 2 e ääniopastus
Perhelippu (1-2 aik. ja 1-4 lasta) 25 e + 5 e ääniopastus koko perheelle
Vuosilippu 25 e (henkilökohtainen)

Vapaa pääsy mm. Museokortilla ja HelsinkiCardilla. Henkilökohtaiset avustajat pääsevät Haltiaan maksutta. Lisätietoja

Avoinna talvikaudella loka-huhtikuu ti-su 10-17
Avoinna kesäkaudella touko-syyskuu ma-su 10-18

VUOKRAVARUSTEET

Haltiasta voi myös vuokrata erilaisia varusteita, mm. vaatteita, reppuja, lastenkantorinkkoja, lastenrattaita (maksutta) sekä ulkoilu- ja liikuntavarusteita, kuten lumikenkiä. Lisätietoja


Haltian rahoittajakuntia ovat Espoo, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti ja Kauniainen yhdessä Metsähallituksen ja Solvalla Nedre Ab:n kanssa.

Aiempi Haltia-artikkelimme 2017 (www)


Suomen luontokeskus Haltia on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.