Läntisen Uudenmaan keskus Lohja on paitsi järvikaupunki myös kaivoskaupunki. Lohja on tehnyt yhä toiminnassa olevasta kalkkikaivoksesta maanalaisen matkailunähtävyyden. Tutustuimme myös Suomen oloissa ainutlaatuiseen puulajipuistoon Arboretum Magnoliaan.
Lähdetään ensin Villa Kokkokallioon, joka on Lohjan uusimpia kahviloita. Viehättävä puurakennus on vuodelta 1928 ja se sijaitsee osoitteessa Kokkokallionkatu 2, eli upealla paikalla Hiidensalmen sillan kupeessa, kun Lohjan keskustasta lähdetään Karstuntietä luoteeseen. Karstun kylässä muuten sijaitsee Kettukallion Elämystila, josta kirjoitimme 2018.
Villa Kokkokallio on Tarja ja Jussi Lönströmin unelma. Talokaupat kaupungin kanssa tehtiin asuntomessujen alla parisen vuotta sitten ja siitä alkoi syntyperäisten lohjalaisten remonttiprojekti. 🏡 Kahvila avattiin viime marraskuussa.
Tämä oli melkoinen ryteikkö kun ostettiin. Myös pappa on raivannut. – Tarja
Rakennus on alunperin sahanjohtajan asunto, sillä alueella on toiminut luontevasti saha vesireitin varrella. Jussi on ammatiltaan autopeltiseppä, joten remonttityöt onnistuvat.
Tarjalla on kokemusta niin taloushallinnosta kuin matkailuoppaana toimimisesta. Hän kertoo Hiidensalmen historiasta, johon ilmeisesti liittyvät niin viikingit kuin Birger-jaarlin ristiretki Hämeeseen 1200-luvulla.
Vitriinissä on tarjolla niin käpyleivosta, aleksanterinleivosta kuin budapest-leivosta. Osa leivotaan itse, osa tulee Wi-Box -leipomosta Raaseporista. Asiakas voi nauttia antimensa sisällä, terassilla tai alhaalla rannassa, kauniiden istutusten helmassa.
Tytyri Elämyskaivos uudistui vuonna 2017
Uudistunut Tytyri Elämyskaivos sijaitsee osoitteessa Kuilukatu 42 ja sinne ajetaan Hiidensalmen puoleisen liikenneympyrän kautta. Vanha reitti Tytyrinkatua pitkin ei ole käytössä.
Elämyskaivos koki ison uudistuksen vuonna 2017, jolloin maanpinnasta elämyskaivokseen eli vanhalle kaivostasolle n. 80 metrin syvyyteen avattiin uusi, moderni Koneen hissi. Opas Päivi Landén kertoo, että kaivoksessa on kaikkiaan 11 hissiä, sillä maan alla sijaitsee myös hissiyhtiö Koneen testilaboratorio ulottuen jopa 350 metrin syvyyteen.
Samoin kaivoksessa louhitaan yhä kalkkia Nordkalkin toimesta, mutta eri tunneleissa ja syvemmällä kuin missä elämyskaivos sijaitsee. Kaivos ulottuu jopa Lohjanjärven alle! ⚒🌊
Osallistuin yleisökierrokselle ja oli mukava huomata, että elämys tuntui erilaiselta ja uudistuneelta verrattuna edelliseen kertaan yli viisi vuotta sitten. Päivi esitteli geologista näyttelyä, joka vei nykyhetkestä aina 130 000 vuoden taakse.
Yllätyin, että Suomessa on toiminut 1500-luvulta lähtien jopa yli tuhat kaivosta. Esimerkiksi Uudellamaalla on toiminut lukuisia pieniä rautakaivoksia eli ruukkeja. Tytyrin kalkkikaivoksen historia ulottuu vuoteen 1897.
Lohjalla toimi Ojamon rautakaivos 1500-1800-luvuilla. Se oli Suomen ensimmäinen kaivos ja sillä oli merkittävä vaikutus Suomen historiaan ja ruukkien perustamiseen lähialueille.
Päivin johdattamalla reilun tunnin mittaisella kierroksella tutustuimme myös entisajan olosuhteisiin kaivostyössä ja lapsillekin löytyi kivaa tekemistä. 💎
Tytyri Elämyskaivoksessa järjestetään säännöllisesti yleisökierroksia, geologisia kierroksia, kierroksia lasten tahtiin sekä teemapäiviä ja -näytelmiä. Onnistuupa lasten synttäreiden tai privaattikierroksenkin järjestäminen. Lue lisää
Harrastuksesta kehittyi huima puulajipuisto
Lohjan Karkalissa, juuri niillä paikkeilla, josta Karkalinniemi saa alkunsa, sijaitsee Suomen oloissa ainutlaatuinen hyvinvointi- ja puulajipuisto Arboretum Magnolia. Noin kolmen hehtaarin alueella on esillä 15 erilaista puutarhateemaa. Reitti alkaa perhospuutarhalla, jota seuraavat puropolku ja kantopuutarha (kuvassa).
Ylös nostetut kannot tarjoavat lahottajille lukemattoman määrän koloja. Kantopuutarha pääasiassa tervalepän kantoineen on puulajipuiston uusimpia osuuksia, ”suuri ekologinen hyönteishotelli, jossa asuvat puiston haltijat”.
Sen jälkeen saavutaan laaksoon ja japanilaiseen puutarhaan pikku patsaineen. Ethän unohda laakson yläpuolella sijaitsevaa hortensiapolkua ja kahvilan edustan perennapuutarhaa trumpettipuineen! 🎺🌳
Ylempänä maastossa Kokkolahdentien toisella puolen kannattaa toki nauttia vaikkapa näköalapaikasta, magnoliapolusta ja rhodopolusta. 🌸
Uudestakaupungista kotoisin oleva Esa Stenroos ja Kymenlaaksosta tuleva Suvi Pohjola-Stenroos tapasivat vuonna 1985 ja muuttivat Lohjalle. Suvi teki uransa eläinlääkärinä. Esa työskenteli diplomi-insinöörinä puunjalostusteollisuudessa mutta siirtyi 1990-luvulla yrittäjäksi kehittämään eläinlääkäreiden potilashallintaohjelmistoja.
Samoihin aikoihin pariskunta innostui puutarhoista. Vuonna 1996 Suvi löysi Helsingin Muhevaiselta erikoisen samettisumakin. Näin Esa muistelee.
Samettisumakki ei menestynyt, joten tilasimme Kanadasta siemeniä. Liityimme Mustila Arboretumin ystäviin ja hankittiin ensimmäiset magnoliat.
Tämän paikan Karkalista löysimme 2003. Tässä oli synkkä kuusikko ja aluksi metsurit kaatoivat tukkipuuta. Suunniteltiin muutama polku ja istutukset niiden viereen. Suvilla oli hyvä visio.
Arboretum syntyi Stenroosin perheen rakkaudesta puuvartisiin kasveihin ja maisemaan, jossa yhdistyvät eri puuvartiset kasvilajit.
Esa kertoo, että pelkästään vaahteroita on yli 30. Arboretum Magnoliassa puusukuja on yli 100 ja puulajikkeita yli 300.
Puut valittiin Suomea vastaavilta kasvillisuusvyöhykkeiltä sekä idästä että lännestä. Puistossa on myös satoja perennalajeja. – Suvi
Suvi on opiskellut viime vuosina puutarhasuunnittelua ja maisema-arkkitehtuuria niin Englannissa kuin Tarton yliopiston kansainvälisellä linjalla.
Puiston reitti on suunniteltu niin, että se voimaannuttaisi ja antaisi esteettisiä elämyksiä. – Suvi
Puulajipuistoon voi tutustua aukioloaikoina omatoimisesti ilman ennakkovarausta tai opastetusti. Kotisivuilla on kerrottu tarkemmin puistosta, aukio-olosta ja palveluista. Polun pituus on n. 1 km ja ihmiset viipyvät puistossa yleensä 2-4 tuntia.
Kiirettä pois ei ole ja omia eväitä saa ottaa matkaan – ja pitää vaikka piknikin maaston terasseilla. 😀 Kahvilassa voi nauttia korvapuustikahvit. Puisto ei sovellu koirille, uimiseen eikä avotulen tekoon.
Arboretum Magnolian lähellä sijaitsevat Torholan luola ja Karkalin luonnonpuisto.
🔸🔸
Tähtikohteiden kotisivut ja yhteystiedot
Visit Lohja / Lohjan kaupunki (www — FB — IG — Twitter)
Laurinkatu 50, 08100 Lohja (Lohjan matkailuneuvonta – voit varata kohteita ja opastuksia!)
Ma-pe 9-16
p. 044 369 1309
tourist(a)lohja.fi
Tytyri Elämyskaivos (www — FB — IG)
Kuilukatu 42, Lohja
Aukiolo / kierrokset (www)
p. 044 369 1309
tourist(a)lohja.fi
👉 Tutustu kesäkuun 2022 Lohja-juttuumme, jossa kirjoitimme Aurlahdesta, Porlasta, Liessaaresta ja Lohjan Museon uusista näyttelyistä! (www)
🔸🔸
Visit Lohja ja Tytyri Elämyskaivos ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. (kaupallinen yhteistyö)
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.