Eräs tuttavamme oli teettänyt kerran palapelin omasta kuvastaan. Ajatus oli mielestämme loistava, mutta emme kuitenkaan olleet koskaan saaneet aikaiseksi toteuttaa sitä itse. Tutustuimme hiljattain lohjalaiseen Palapelix.fi -palvelua ylläpitävään yritykseen.
Palapelix.fi:n ystävällinen yrittäjä Hemmo Karhu halusi ilmoittaa kohteensa KivaaTekemistä.fi -hakupalveluumme, ja siitä se yhteistyö sitten lähti.
Palapelix.fi:n kautta voi tilata palapelejä omista kuvista viidessä eri koossa, 100, 200, 500, 1000 ja 2000 palan palapeleinä. Saatavilla on myös muistipelejä omista kuvista sekä palapelejä vanhoista kartoista.
Tuumasta toimeen
Saimme mahdollisuuden toteuttaa tämä pitkään mielessä kytenyt ajatus. Itse olen tehnyt 1000 palan palapelejä lapsesta saakka. Se oli ollut meidän perheen traditio jouluisin.
Myös 4- ja 8-vuotiaat lapsemme ovat tykänneet palapelien teosta ja olleet siinä taitavia. Alle 500 palan palapelit ovat olleet jo pitkään liian helppoja 8-vuotiaan tyttäremme mielestä. Koimme tuhannen palapelin liian haastavaksi lapsille. Siispä päätimme tilata 500 palan palapelin, johon juniorimmekin voisi osallistua.
Valokuvan valitseminen
Halusimme teettää maisemakuvan kolmen vuoden takaisesta mukavasta kesäreissustamme Itävaltaan. Sopivan kuvan valitsemisessa oli silti haastetta.
Tiesin sen kokemuksesta, että valokuvasta oli hyvä löytyä paljon yksityiskohtia. Pelkän luontomaiseman tekeminen olisi ollut liian vaikeaa ja ehkä tylsääkin. Valokuvan täytyi kuitenkin olla sellainen, että sen voisi jopa ripustaa seinälle.
Yksi kuva valikoitui ylitse muiden. Valokuvassa oli ihastuttava vanha rakennus Reith im Alpbachtal -nimisellä paikkakunnalla. Rakennuksen taustalla näkyi kirkon torni, taloja sekä Itävallalle tyypillinen upea vuoristomaisema. Valitsimme kuvan myös siksi, koska se toi mieleen kivoja muistoja.
Tilaaminen oli helppoa
Palapelin tilaaminen oli helppoa ja nopeaa. Kuvan täytyi olla pikseleiltään vähintään 1500-2000 px, suurimmissa palapeleissä vähintään 2300-3000 px, jottei se näyttäisi palapelissä liian utuiselta ja epätarkalta.
Pikseli- eli kuvapistemäärän voi tarkistaa esimerkiksi kuvatiedoston tiedoista tai ominaisuuksista.
Palapelin lisäksi tilasimme myös palapelikehykset ja liiman, jolla palaset saa kiinnitettyä siten, ettei palapeli hajoa kehystysvaiheessa.
Muista nämä kolme asiaa tilatessasi palapeliä:
-
1. Valokuvassa on hyvä olla paljon yksityiskohtia
2. Muista vahvistaa tilaus. Tilaus ei ole onnistunut, jos et saa tilausvahvistusta sähköpostiin pian tilauksesi jälkeen.
3. Tilaa palapeli hyvissä ajoin, jos suunnittelet antavasi sellaisen lahjaksi (joulutilaukset viimeistään 7.12.)
Erityisesti tällä hetkellä on huomioitava viive toimituksessa postin lakon vuoksi. Toimitusaika tilauksen vahvistuksesta postin saapumisilmoitukseen oli meillä 9 vuorokautta.
Reunapalasilla alkuun
Kivointa ja helpointa palapelin rakentamisessa on reunapalasten etsiminen. Siten palapeli saa ”kehykset”, josta rakentamista on helpompi jatkaa. Nuorimmaisemme oli näppärä erityisesti tässä vaiheessa.
”Äiti, mä sain laitettua ne kaikki metsäjutut!”
Tärkeä vaihe on eri yksityiskohtien palojen kasaaminen omiin kasoihin, esimerkiksi talo, metsä ja taivas. Näin rakentaminen sujuu helpommin.
Aada 8v neuvoo pikkuveljeään: ”Osaatko sä tehdä yksityiskohtia?”, Eetu 4v: ”Joo, missä se on?” Aada: ”Se on sellanen… vaikka talo.”
Palapelin rakentamiseen jää koukkuun
Kun palapelin rakentamisen on aloittanut, sitä ei malta lopettaa. Meillä meni 500 palan palapelin rakentamiseen suunnilleen kolme iltaa. Jopa tyttäremme luokkakaveri halusi osallistua sen tekemiseen.
Palapelin rakentaminen on loistava tapa viettää aikaa perheen kanssa. Se on kivaa, kehittävää, rauhoittavaa ja tapa houkutella lapset – vanhempia unohtamatta – pois tietokoneen, älylaitteiden, tabletin ja telkkarin äärestä.
Liimausvaihe ja kehystys
Palapeliliiman ohjeessa neuvottiin siirtämään palapeli vedenpitävälle alustalle ja levittämään liima sienellä palapelin päälle. Luulin, että liimausvaihe olisi ollut sottaisempaa puuhaa ja että liimaus olisi pitänyt tehdä pala kerrallaan. Niin ei kuitenkaan ollut.
Liu’utimme palapelin muoviselle kirjoituspöydän alustalle, pursotimme päälle kirkasta, neutraalin tuoksuista liimaa jonka levitimme huolellisesti palapelin pinnalle liimatuubin päässää olevalla sienellä. Jos liimaa aikoo käyttää myöhemmin toiseen palapeliin, sieniosa kannattaa irrottaa ja pestä hyvin liiman levittämisen jälkeen.
Liimauksen jälkeen veimme palapelin kuivumaan alustoineen tasaiselle alustalle. Kuivumisen puolessa välissä huomasimme, että reunat olivat nousseet hieman koholle. Laitoimme painon päälle loppuajaksi ja lopputulos oli mitä pitikin. Sen jälkeen palapeli on helppo asettaa kehyksiin ja tadaa, taulu on valmis! Helppoa kuin heinänteko!
Palapelix.fi
puh. 040 555 8808
Tilaa palapeli omista kuvista: www.Palapelix.fi
Palapelix Facebookissa
Palapelix.fi on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja yhteistyökumppani.
***
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.