Kivaa Tekemistä -matkaopas Sipoo
Sipoo on Uudenmaan maakunnassa, Helsingin itäpuolella sijaitseva, rannikolta pohjoiseen ulottuva pitkulainen kunta. Tutustuimme Sipooseen syksyllä 2015, keväällä 2016 ja kesällä 2016. Kyselimme nyt tuoreita kuulumisia ja tapahtumia Sipoosta tähän artikkeliimme (päivitetty 10/2016, julk. 10/2015).
Mikä ihmeen Sipoo?
Sipoo oli meille entuudestaan tuttu Pilvijärvestä ja Sipoonkorven kansallispuiston maastoista. Talvisin Talman hiihtokeskus on tullut tutuksi hyvine rinteineen ja lasten seikkailuratoineen.
Tutuksi oli tullut myös lämminhenkinen Susihiihto-tapahtuma, jossa verenmaku suussa hiihtävistä wannabe-huippuhiihtäjistä ei ole tietoakaan. Tapahtuma järjestetään talkoovoimin ja lukuisilla idyllisillä taukopaikoilla on mahdollista nautiskella hernekeittoa ja rupatella mukavia kanssahiihtäjien kanssa. Tapahtuma järjestetään sään salliessa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Menemme monesti Sipooseen, kun haluamme lähteä luontoretkelle. Mutta mitä muuta siellä on? Vaikka asumme naapurikunnassa, löysimme Sipoosta paljon sellaista, josta emme olleet aikaisemmin tienneet.
🔸🔸
Kivaa Tekemistä -verkkokaupassa kotimaista sijoituskirjallisuutta. Alennuskoodi ”ALE2023”
▶▶ Katso lisää
🔸🔸
Luonnonrauhaa Sipoon saaristossa
Saimme mahdollisuuden tutustua Sipoon saaristoon saaristoelämyksiä tarjoavan Seasongin yrittäjän Dick Lundmarkin opastuksella. Ajoimme auton Kalkkirantaan, josta jatkoimme veneellä kohti Norrkullalandetia, joka on yksi Sipoon suurimmista saarista. Venematka Norrkullalandetiin kestää n. 10 min.
Positiivista on, että saareen voi tulla retkeilemään ja viettämään aikaa, vaikket yöpyisi siellä. Saarelta löytyy lapsiystävällinen uimaranta, grillauspaikkoja, frisbeegolfrata sekä muutaman kilometrin pituinen luontopolku. Luontopolun päässä on näköalatorni, josta on upeat näkymät Sipoon saaristoon. Uimarannan lähettyvillä toimii kesäisin kioski.
Ajattelin heti, että mihin sitä omaa kesämökkiä tarvitsee, kun voi tulla näin upeaan paikkaan ilman mitään mökinhoitohuolia!
Isommille ryhmille sopii Seasongin silmäterä, Villa Seasong. Jos häämme olisivat vielä edessäpäin, Norrkullalandet olisi juhlapaikkana vahvoilla. Villasta löytyy oma saunaosasto kahden saunan ja ison kylpytynnyrin kera sekä makuuhuoneet juhlavieraiden majoittamiseen. Villa Seasong on mainio paikka myös yritystilaisuuksille ja muille perhejuhlille. Tarjoilut ja ohjelma järjestyy tilauksesta.
Burn Out City järjestää aktiviteetteja Sipoon saaristossa kaikkina vuodenaikoina: kesäisin mm. purjehdusta, RIB-veneilyä, melontaa ja talvisin moottorikelkkasafareja sekä lumikenkä- ja potkukelkkaretkiä jne.
Miten saaristoon pääsee ilman omaa venettä?
Sipoon saaristoon pääsee Portö Linen reittiliikenteellä. Kertalipun hinta on 5 euroa. Alle 17-vuotiaille kuljetus on maksuton. Norrkullalandetin lisäksi alus liikennöi mm. Simsalöön, Stora Svedjeholmeniin, Söderkullalandetiin ja Komsalöön, jossa on kesäisin myös kahvila. Myös Norrkullalandetiin avattiin kesällä 2016 kesäkahvila Café Seasong.
Kalkkirannasta Norrkullalandetiin on päivittäinen reittiliikenne.
—
Luontoelämyksiä Sipoonkorven kansallispuistossa
Teksti: Henri Elo
Hindsby – Sipoon Sveitsi. Nämä olivat kokeneen oppaan Rolf Törrösen ensi kommentit uudesta, vasta vuonna 2011 perustetusta Sipoonkorven kansallispuistosta, kun tapasimme syyskuussa 2015. Puisto rajoittuu lännessä nelostiehen ja etelässä Porvoon moottoritiehen. Idässä vastaan tulee Hindsbyn kylän kumpareiset laitumet.
”Sipoonkorpi, Suomen metsäisin metsä ja historiallisen Hindsbyn kylän entinen metsästys- ja kaskimaa, antaa tänäänkin kodin mm. ilvekselle, metsolle ja huuhkajalle sekä lähes sadalle uhanalaiselle eläin- ja kasvilajille. Se jakaa runsaudestaan myös siellä liikkuvalle retkeilijälle. Korvessa ja ympäröivien niittyjen reunoja patikoiva voi kohdata monipuolisen metsäluonnon kaikki salaisuudet.” – Sipoonkorven Luontoyrittäjät ry:n puheenjohtaja Hannu Ylönen 2016
Jos retkeilykohdetta pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se on korpi, sanoo luontoyrittäjä Rolf Törrönen. Se on Rolfin mukaan sellainen metsä, johon ei ensikertalaisen kannata lähteä ilman opasta. Metsähallituksen luontopalvelut on asentanut kesällä 2016 viittoja polkujen risteyksiin, mutta kulkijoiden vuosikymmenien aikana tallaamia, ristiin rastiin meneviä, polkuja riittää eksyttämään tottumattoman kulkijan.
Tapasin Rolfin Sipoonkorven pääparkkipaikalla. Keli oli kesäinen ja Rolf oli varannut meille mukaan matkaeväiksi viinerit ja proteiinipatukat sekä valmiiksi keitettyä nokipannukahvia termospullossa.
Sipoonkorven pääparkkipaikka löytyy osoitteessa Länsitie 235, Sipoo. Ympäri vuoden solisevan Byabäckenin puron ylittävä silta vie sorastetulle polulle, joka johtaa jylhän kuusikon läpi Ängesbölen huolletulle tulipaikalle. Se tarkoittaa mm. ulkohuonetta ja poltettavaksi varattuja polttopuita, jotka joutuu toki itse pätkimään ja pilkkomaan. 1,4 kilometrin pituinen merkitty luontopolku sopii myös lapsille, lisää jäljempänä.
Teimme noin viiden kilometrin kierroksen ja Rolf esitteli metsää, lampia, kallioita ja polkuja. Hän kertoi tarinoita alueen torppareista, kartanoista ja ilmapommituksista. Eväät nautimme arvolleen sopivasti Halosen nuotiopaikalla. Se sijaitsee upealla kalliolla Fällkträsk-lammen yllä. Paikka on linnuntietä mitaten 19 kilometriä Helsingin keskustasta ja rakennettu muutamia vuosia sitten presidentti Tarja Halosen vierailua varten.
Rolf Törrönen, tuttavallisemmin ”Toffe”, kertoo luonnon rauhasta ja siitä, että Sipoo on paras paikka maailmassa – täynnä upeaa luontoa Nikkilästä Söderkullaan. Törrönen on syntyperäinen sipoolainen. Hän on juossut elämänsä aikana 50 maratonia ja voittanut 1960-luvulla suunnistuksen Jukolan viestissä mitaleita Sibbo Vargarnalle. Ystävällinen Rolf on tehnyt omien sanojensa mukaan kaikkea, paitsi ollut kunnanjohtajana.
”Toffe” kuuluu osakkaana vuonna 2016 aloittaneeseen Sipoonkorven Luontoyrittäjät ry:hyn, johon kuuluu kaikkiaan kuusi luontopalveluyrittäjää. Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Hannu Ylönen kertoo porukan palveluiden kattavan opastukset liikunnasta melontaan ja nuotiokahvitteluun sekä metsäkokkaukseen unohtamatta nuorempia kiehtovia rooli- tai seikkailupelejä. Joukosta löytyy myös luontovalokuvaaja ja itse vedän villiyrtteihin ja sieniin liittyviä retkiä, hän kertoo.
Yksi tavoitteistamme on pystyä yhdessä palvelemaan isompia ryhmiä, jossa onkin päästy hyvään alkuun. Tämän hetken päällimmäisenä tavoitteena on saada varustettua tukikohta, jossa pystyttäisiin laadukkaasti palvelemaan yritys- ja turistiryhmiä, Ylönen linjaa yhdistyksen tavoitteita.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
🔸🔸
HOKSAA JUTTUMME, TÄHTIKOHTEET JA KESÄKOHTEET 2023! 😎✨
- Kirjoitimme touko-kesäkuussa: Heinolan kesä, Seikkailuminigolf Oittaa, Suomenlinnan seikkailukierros, Pellavaenkeli – Somero, Jokipiin Pellava – Kurikka
- Tulossa heinäkuussa: Kesäkohde Uusikaupunki!
🔸🔸
Taide-elämyksiä Gumbostrandissa
Meille entuudestaan tuntematon, John Hartwallin perheen omistuksessa oleva Gumbostrand Konst & Form on vierailun arvoinen paikka. Kohde on avoinna yleisölle pe-su ja kesäaikaan ke-su. Muina aikoina Gumbostrandissa voi järjestää kokouksia tai muita tilaisuuksia. Kahden kuukauden välein vaihtuva myyntinäyttely, Design Shop tuliaisten ostamista varten sekä Bistro maukkaine ruokineen ovat syitä, miksi sinne kannattaa mennä myös ulkomaisten vieraiden kanssa.
Tulevat näyttelyt: Luontoon 11.11.2016-15.1.2017
Näyttely koostuu kolmesta eri osa-alueesta:
Katse Luontoon – Liike – Pysähdys
Vantaan Fotokerho ry ja Gumbostrand Konst & Form järjestävät yhteistyössä näyttelyn ”Katse Luontoon”. Näyttelyyn kutsutaan mukaan kuusi parhaiten menestynyttä Suomalaista valokuvaajaa, jotka ovat kilpailleet aktiivisarjassa Vantaan Fotokerhon järjestämässä kansainvälisessä Obsession of Light 2016 -kilpailussa.
Katse Luontoon
Taiteilijat: Juha Ahvenharju, Seppo Rintala, Virve Pakkanen, Marjukka Vähä-Ettala, Katja Ronkainen, Seppo Hynninen, Martti Matilainen ja Jarmo Mäntykangas.
Liike
Taiteilijat: Hannu Laakso, Henrik Lund, Kirsi Mackenzie, Markus Varesvuo
Pysähdys
Taiteilijat: Caj Bremer, Kristina Elo, Anna Hackman, Luke Nicol, Rea Nurmi ja Krister Vikström
Gumbostrand Konst & Form
Vainuddintie 72-28
01150 Söderkulla
—
Punainen Talo – Röda Huset
Aivan Konst & Formin takana sijaitsee uusi ihastuttava käsityöläiskohde Punainen Talo. Isosta punaisesta puukennuksesta löytyy niin puuseppä, taideseppä kuin käsityöpaja upeine myynnissä olevine käsityötuotteineen ja keväästä 2022 alkaen Gumbostrandin Panimopuoti. (päivitetty 2023)
Lue lisää artikkelistamme 11/2022
—
Mitä Sipoossa voi tehdä lasten kanssa?
Luontoon! Sipoonkorven kansallispuistossa, Byabäckenin alueella (Sipoon Länsitie 235, Sipoo) on Ponun Perinnepostia -luontopolku (1,4 km), jonka varrella oleviin postilaatikoihin on kätketty hauskoja alueen eläimien toisilleen lähettämiä postikortteja eri aikakausilta. Reitti on merkitty punaisin merkein puihin. Kesäisin alueen laitumilla voi nähdä hevosia, lehmiä ja lampaita. Luontopolulta voi halutessaan poiketa Ängesbölen nuotiopaikalle paistamaan makkaraa.
Lumipuuhamaahan! Sipoon ja Keravan rajalla sijaitsevassa Talman hiihtokeskuksessa on tekemistä riittämiin: mm. laskettelua ja mäenlaskua pulkalla, liukurilla, rattikelkalla tai isolla snow tube -renkaalla tubekourussa. Werneri Parkissa on myös lasten seikkailurata.
Aktiviteetteja koko perheelle: Talma Active Park!
Kiipeilypuisto, minigolf, Werneri Park, frisbeegolf ja paintball
Kulttuuria! Kulttuuritalo Lilla Villanissa, Nikkilässä järjestetään erilaisia tapahtumia koko perheelle.
Muuta kivaa tekemistä
Golfia!
Golf Talma ja Nevas Golf
Frisbeegolfia!
Söderkullan ja Nikkilän frisbeegolfradat
Joensuun Tila
Uintia!
Pilvijärvi (huom. pysäköintimaksu)
Melontaa ja caravan-alue!
Joensuun Tila (kajakin ja veneen vuokraus, ohjattuja melontaretkiä, uimaranta)
RIB-ajoa Sipoon saaristossa!
REDRIB EXPERIENCE ja Burn Out City tarjoavat erikoisvarusteisella veneellä ajoa Sipoon saaristossa.
Palveluja matkailijalle!
Visit Sipoo
REKO Östnyland/Itä-Uusimaa -lähiruokarengas
Lähellä tuotettua ruokaa suoraan tuottajilta.
Tulevia tapahtumia!
Joulun avajaiset Nikkilässä 26.11.2016
Sipoon kunnan itsenäisyyspäivän konsertti 6.12.2016
Susihiihto 5.3.2017
PopJazz Sipoo – kesäkuun alku
Kesätanssit Söderkullan kartanossa – heinäkuun alku
Kalkstrand jazz – elokuun puoliväli
Söderkullan markkinat – elokuun loppu
Nikkilän markkinat – syyskuun loppu
Venetapahtumia
Kalkkiranta Offshore – kesäkuun alku
Kitö-ajot – heinäkuun alku
Norrkulla-ajot ”naapureiden väliset venekisat” – heinä-elokuun vaihde
Tapahtumista lisää mm. Sipoon kunnan tapahtumakalenteri ja Suffen
—
Majoitusta Sipoon maalaismaisemassa
Sipoosta et löydä satoja ihmisiä sisäänsä vetäviä, persoonattomia tusinahotelleja vaan jotakin paljon parempaa. Norrkullalandetin saaristomajoituksen lisäksi tutustuimme Sipoossa kahteen muuhun ihastuttavaan majapaikkaan: Juhlamenot Västerskogissa sekä Majatalo Box Bed & Breakfast Boxin kylässä. Molemmat ovat avoinna ympäri vuoden.
Juhlamenot
Kapean tien päässä, Etelä-Sipoon Västerskogissa, sijaitseva Juhlamenot on tarmokkaan Martina Majanderin ja hänen äitinsä Stina Heleniuksen sekä sisarusten Tommy ja Kari Heleniuksen luotsaama perheyritys. Martinan äiti aloitti majoitustoiminnan sisarusten vanhassa kotitalossa 26 vuotta sitten ja toiminta on laajentunut pikku hiljaa suuremmaksi.
Pihapiiristä löytyy erikokoisia mökkejä ja huoneistoja yhteensä 40 hengelle. Lisäksi kokoustila 10-12 hengelle sekä kallion sisään tehty maasauna ulkona olevan kylpytynnyrin kera.
Hauskana yksityiskohtana ovat eläinpatsaat, joita on ripoteltu ympäri pihaa. Juhlamenot on rauhallinen majapaikka niin yksittäisille matkailijoille, perheille kuin myös ryhmille ja työkomennuksella oleville. Aamupalan ja muun ruokailun voi halutessaan saada tilauksesta.
Martina kertoo monien tulevan Västerskogiin lepäämään ja rauhoittumaan. Majoittujina on myös työmatkalaisia sekä koiranäyttelyvieraita, koska osaan huoneista saa majoittua koiran kanssa, Martina lisää. Paikka on loistava juhlien ja yritystilaisuuksien järjestämiseen, koska ruokailu ja majoittuminen hoituu kätevästi samassa paikassa.
Juhlamenot järjestää mielellään polttareita, valokuvaus- ja muita kursseja sekä sukutapaamisia yöpymisineen ja ruokailuineen. ”Hääyö jurttateltassa on ollut pidetty juttu”, Martina muistuttaa.
Juhlamenot Oy (www)
Vesterängintie 64-8
01120 Västerskog
—
Box Bed & Breakfast
Vajaan kymmenen kilometrin päässä Västerskogista sijaitsee Majatalo Box, jota pyörittää puutarhuripariskunta Gustav ja Norma Söderström.
Päätalossa, joka on Gustavin vanha lapsuuden koti, on majoitustilaa 11:lle 2-3 hengen huoneissa. Lisäksi yksi neljän hengen romanttinen pikku koti Majatalon kahvilan yläkerrassa. Majoitushintaan kuuluu aamupala, joka tarjoillaan majatalon vaaleanpunaisessa Handelsmans Caféssa. Kahvila on avoinna paitsi majoittujille myös ohikulkijoille kesäaikaan 1.5.-31.8. ma-su klo 10-18, maalis-huhtikuussa viikonloppuisin klo 10-16. Tarjolla on laktoosittomia luomu- ja lähiruokapainotteisia kahvilaherkkuja.
Kaudelle 2016 Majatalo Box on laajentanut tarjontansa myös puolihoitoon ja täyshoitoon. Gustav kertoo, että tätä ovat toivoneet erityisesti venäläisturistit.
Majatalon kahvilan Pienessä Maatilakaupassa myydään laadukkaita ja luotettavia lähi- ja luomutuotettuja elintarvikkeita suoraan tuottajilta. Kesällä tilapuodissa on saatavilla myös vihanneksia, varhaisperunoita ja sesonkimarjoja.
Majatalo Boxin pihasta löytyy puutarhuripariskunnan Muistojen puutarha, jossa on n. 2000 kasvilajia. Gustav kertoo, että he ovat mukana vuotuisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa, jolloin ihmiset saavat käydä ihastelemassa tapahtumaan ilmoittautuneiden henkilöiden pihoja ja puutarhoja. ”Saa täällä käydä ihastelemassa muulloinkin”, Gustav sanoo.
Majatalon isäntäparille Gustaville ja Normalle luomu ja ekologisuus ovat sydämen asia. Norma sanookin ekologisuuden tulleen heille syntymälahjana, eikä se ole mikään uusi trendi. Boxin majatalo on Suomen Luomumatkailuyhdistyksen jäsen ja kuuluu eurooppalaiseen kestävää maaseutumatkailua edistävään ECEAT-verkostoon.
Boxin Majatalo järjestää tilauksesta mm. kyläkävelyjä, esittelykierroksia puutarhassa, puutarha- ja kukkiensidontakursseja sekä työhyvinvointi-toimintaa.
Majatalo Box (www)
Spjutsundintie 103
01190 Box
—
Sipoon parhaimmat ravintolat
Saimme muutamia vinkkejä Sipoon ruokapaikoista ja päädyimme testaamaan ravintolaa nimeltä Kalkkirannan Kievari. Kalkkirannan Kievari sijaitsee aivan Kalkkirannan sataman ja maan uumenissa sijaitsevan kalkkikaivoksen kupeessa. Ravintola toimii myös elokuussa järjestettävän Kalkkiranta Jazz -tapahtuman jatkopaikkana. Ravintolassa on viihtyisä terassialue, jossa kelpaa viettää kesäiltaa ystävien kanssa.
Olimme kuulleet kehuja Kievarin peuraburgerista ja hyväähän se oli! Syksyllä Kalkkirannan Kievarissa oli tarjolla kolmen ruokalajin syysmenu mustajuurikeiton, sorsan rinnan sekä Tarte Tatinin ja kahvin kera.
Kalkkirannan Kievari avautuu jälleen toukokuussa 2017. Kalkkirannan yrittäjät Riitta Kuosmanen ja Kosti Miinalainen avasivat keväällä 2016 ravintolan (lounas & brunssi) myös Söderkullan Kartanoon.
🔸🔸
Jos haluat, että kerromme sinun yrityksesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.
Moi, saaristo kierroksesta jäi pari ”must” paikkaa mainitsematta, nimittäin Komsalö kafe ja SSS paviljonki Svartbäckissä.
Ehdottomia kesä mestoja!
TN
Kiitos Timo hyvästä palautteestasi ja vinkeistä! 🙂
Kannattaa tutustua myös Sipoo.eu -palveluun. Sieltä löydät sipoon tapahtumat ja tekemiset!
http://www.sipoo.eu
http://www.sibbo.eu
http://www.facebook.com/SibboEuSipoo
Parahin Sari,
Sipoon Teatterin esittämät näytelmät Söderkullan Kartanon alueella ovat aina olleet joka kesän huippuhetkiä. Nämä teiltä olivat ilmeisesti unohtuneet. Ensi-ilta yleensä siinä heinäkuun 20.päivän korvilla ja viimeinen näytös elokuun puolessa välissä.
Kiitos Juhana lisäyksestäsi!