Kemiönsaari on taatusti erilainen osa Suomea. Korkeat sillat, lautat ja lossit tuovat oman tunnelmansa. Saaristossa on tekemistä ja tapahtumia ympäri vuoden!
Edellinen lomakokemuksemme Kemiönsaaresta on noin 10 vuoden takaa, jolloin vietimme kivan syysloman Kasnäs Marinan viihtyisässä pikku huoneistossa Kasnäsin venesataman, palveluiden ja rantakallioiden ympäröimänä.
Se oli kiva rauhallinen kokemus syksyisellä arkiviikolla. Kodin seinäämme koristaa yhä kuva, jossa tyttö seisoo Kasnäsin rantakalliolla. 😊
Tällä kertaa suuntasimme Kemiönsaaren maaseudulle Västanfjärdiin, joka on Kemiönsaaren kaakkoisosassa. Tutustuessani kauniiseen kivikirkkoon sain kuulla, että Västanfjärd oli 2000-luvun alkupuolella vielä oma kuntansa, kuten oli myös Dragsfjärd Kemiönsaaren lounaisosassa saaristoineen.
Pasi Tamminen ja puolisonsa Marja-Leena Jukka etsivät vuonna 2016 vanhoja taloja Virosta.
Etsimme sellaista, joka ei olisi pääteiden eikä julkisen liikenteen varrella, koska muuten se olisi motelli. Halusimme löytää vanhan ja kierrätyshenkisen kohteen. Sellaisia majataloja toimii Virossa ja Pietarissa. – Tamminen
Onnenpotku osuikin Kemiönsaareen, kun Turusta kotoisin oleva Tamminen ja puolisonsa Jukka päättivät lähteä katsomaan vanhaa kansakoulua Kemiönsaareen Etuovi.comissa olleen myynti-ilmoituksen perusteella.
Väkeä on ollut auttamassa ja huoneet remontoitiin viihtyisiksi syksyllä 2016 ja keväällä 2017.
Tamminen kertoo, että vanhassa rakennuksessa on enemmän remontointikustannuksia kuin mitä paikan ostaminen maksaa. Kansakoulusta on tullut kylän kohtauspaikka ja lämminhenkinen, ympärivuotinen ravintola ja majatalo matkailijoille.
Tapasimme reissulla Västanfjärdin vanhan kirkon liepeillä erään pariskunnan. He olivat tulleet verestämään muistoja ja mies kertoi käyneensä aikanaan Brännbodan vanhaa kansakoulua – sitä, jossa me nyt vietimme tunnelmallista iltaa! 🥂
🔸🔸
MAINOS: Varaa Kansakoulun majoitus Booking.comista tästä.
🔸🔸
Taalintehtaan frisbeegolf – ja onni onnettomuudessa
Pelasimme lasten kanssa kolmistaan Taalintehtaan kauniin, kallioisen frisbeegolfradan. Vaikka sää oli tihkusateinen, nautimme täysin siemauksin. ⛳
Kun lajista tykkää, pikku sade ei todellakaan haittaa! Toki kallioilla on varottava liukkautta.
Perheille sopivan radan väylät ovat pääosin 50-80 metrisiä. Ideana on kiertää radat järjestyksessä ja saada ”lätty” mahdollisimman vähillä heitoilla koriin. Lasten kanssa se ei ole niin tarkkaa.
Kolme vaativampaa väylää (nrot 7, 11, 14) voi jättää vaikka väliin, jos on aloittelija. Yhteensä koreja on 18.
Syksy on siksi mainio aika monille ulkoilmalajeille, että peliväline ei mene niin helposti hukkaan kuin kesällä. Maastossa ei ole myöskään yhtä paljon pusikoita ja hyönteisiä kuin kesällä. 🦟
Radan puolivalissä eräs nuori mies tuli kysymään syötävää ja juotavaa, kun heidän ryhmässään joltakin oli loppunut energia ja mennyt olkapää sijoiltaan. Onneksi autossa oli suolaista ja makeaa virvoketta ja avustamme oli hyötyä. 😊
Uusi päivä – komeita kirkkoja ja Taalintehtaan ruukkikylä
Toinen päivämme alkoi maittavalla aamiaisella Ravintola Kansakoulussa. Edellisenä iltana Pasi kysyi moneltako haluaisimme aamiaisen. Meille sopi kello 9.
Edellisenä iltana olimme toki nauttineet saunan löylyistä ja majoitushuoneen vanhan ajan tunnelmasta. Huoneessa oli yöpöydän lamppu, jollaisen olin nähnyt viimeksi lapsena.
Sekä majoitustiloissa että ravintolassa on kauniit tapetit, puolipaneelit, matot ja verhot, jotka tuovat kodikkuutta. Alueella on myös caravan-paikkoja.
Pois lähtiessämme hoksasin Västanfjärdin kauniin kivikirkon. Se on rakennettu v. 1912 ja edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa. Siitä tuli mieleen naapurikunta Sauvossa sijaitseva Karunan samankaltainen kivikirkko, josta olemme kirjoittaneet aiemmin.
Matkamme jatkui kohti Taalintehtaan ruukkikylää, jossa olimme edellisenä päivänä pelanneet frisbeegolfia eli liitokiekkoa.
Taalintehtaan historia ulottuu kauas. Pasi kertoi meille etukäteen, että kylässä on ollut aikoinaan metallitehdas, jossa kylän katuvalotkin on tehty itse. Nykyään ruukinmuseo tutustuttaa historiaan. Museo on avoinna kesäkaudella ja sopimuksen mukaan.
Niin museoon, Taalintehtaan alueeseen kuin koko Kemiönsaaren kohteisiin voi tutustua näppärästi todella monipuolisella VisitKemiönsaari.fi -sivustolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös sivuston kuvitus kertoo alueesta paljon.
Kohdevinkkejä talvikaudella Kemiönsaaressa
Kemiönsaari on kokemisen arvoinen jo upeiden siltojensa ansiosta. Jos Kemiönsaareen saapuu Helsingin ja Salon suunnasta, ensimmäinen silta on Strömman nostosilta. Kun matkaa jatkaa kohti Kemiönsaaren keskustaa ja edelleen Taalintehtaan kautta Kasnäsia kohti, tällä välillä (Taalintehdas – Kasnäs) kohoaa komea Lövön silta n. 20 metrin korkeudessa.
Kemiönsaaren keskustan ja Sauvon välisellä 181-tiellä kohtaa puolestaan miltei yhtä korkean Rungonsalmen sillan. Sillat ovat korvanneet losseja.
Minua kuitenkin kiehtoisi myös saaret merimatkan päässä. Maksuttomalla lautalla pääsee kätevästi vaikka auton kera lähisaariin – niin Svartnäsistä Högsåraan (Lautta #151) kuin Kasnäsistä Hiittisiin (Aurora) ja Hiittisistä siltaa pitkin Rosalaan.
Lukijamme kertoi jutun ilmestymisen jälkeen, että Kasnäsistä lähtee myös yhteysalus Stella, jolla pääsee 10 eri saareen ilmaiseksi, esim. Vänö päivittäin ja Örö kerran viikossa torstaisin. Ks. yhteydet ja aikataulut (lisätty 29.10.21)
Högsåran luotsisaaresta on kerrottu VisitKemiönsaari.fi -sivuston alasivulla:
Saariston rauhaa hakevan kannattaa suunnata saarelle kesäsesongin ulkopuolella ja tallustella tai pyöräillä eväsrepun kanssa kylän poikki tulistelemaan länsirannalle.
Syksyn raikkaudessa kylän raittia on miellyttävä kulkea, talvella pääsee ihastelemaan ulkolaitumella viihtyvän karjan tuuheita talviturkkeja ja keväällä mereltä kantautuu allien ja haahkojen laulu. 🍂
Hiittisiin puolestaan pääsee lautalla Kasnäsistä. Hiittisissä palvelee ruokakauppa vierailijoita ympäri vuoden. Saaret ovat osa 200 km pituista Saaristoreitti -pyöräilyreittiä.
Tutustu Hiittisiin ja Rosalaan lisää tästä.
Kemiönsaaren luontopoluissa on todella paljon valinnanvaraa. Lue lisää
Miltä kuulostaisi 5,1 km kierros Örön linnakesaaressa ulkosaaristossa. Sinne pääsee Wilson Charterin tilausvenekyydillä. Kemiönsaaren kunnan hankevetäjä Stella Törnroth vinkkasi minulle tästä pimeyden festivaalista, jota on järjestetty vuodesta 2017. 💥
Tänä vuonna mÖrkö saapuu historiastaan ja ainutlaatuisesta luonnostaan tunnettuun Örön saareen. Luvassa on tunnelmaa, taidetta, työpajoja ja elämyksiä, jotka tuovat valoa ja lämpöä keskelle pimeintä vuodenaikaa. Kaksi ohjattua tapahtumaviikonloppua ovat 5.-7.11.21 sekä 19.-21.11.21. – VisitOro.fi
MÖrkön avajaisviikonloppuna 5-7.11.2021 Örön Ravintola 12″ on avoinna perjantaista sunnuntaihin.
Lisää tärppejä Stellalta ja Pasilta!
- Högsåra ja perinteikäs Farmors Café on oiva kesäkohde, joka sopii erityisen hyvin koko perheen päiväretkelle (www)
- Bengtskärin majakkasaarelle tehdään myös kevät- ja syysretkiä (www)
- Söderlångvikin Kartano on Amos Andersonin (1878-1961) kesäasunto, jonka kartanomiljöö museoineen on täysin entisöity ja uudistettu. Söderlångvikin merenlahdella sijaitsevat kartanon omenapuutarhat koostuvat noin 50 000 omenapuusta. 🍎 Tänne kannattaa lähteä nauttimaan omenapuiden kevätkukinnasta tai maistelemaan eri omenalajikkeita syksyn perinteiselle Omenapäivälle! Avoinna toukokuusta syyskuuhun. Talvikaudella museo ennakkovarauksesta, ympärivuotinen majoitusmahdollisuus. (www) 🏰
- Labbnäsin lomakoti – hyvinvointi, retriitit, avantouinti, teemalounaat. Ravintola ja majoitustilat avoinna tilauksesta läpi vuoden. (www)
- Kemiönsaarelle kannattaa myös suunnata joulun aikaan, jolloin kyläyhdistykset järjestävät perinteisiä joulumarkkinoita! Suuntaa Taalintehtaan, Kalkholmenin ja Kemiön joulumarkkinoille sekä Sagalundin museon Oskarin markkinoille! Katso Kemiönsaaren ajankohtaiset tapahtumat tästä. 🎄
Tutustu Tähtikohteisiin
✨ Visit Kemiönsaari – Kemiönsaaren kunnan virallinen matkailuopas – kohteet, aktiviteetit, ruoka, majoitus – www.VisitKemiönsaari.fi – tourism(at)visitkimitoon.fi
✨ Ravintola Kansakoulu ja Majatalo, Brännbodantie 71 (www) – Varaa Booking.comista tästä – p. +358 (0) 44 977 6810 – info(at)kansakouluun.fi
Katso Kemiönsaaren kohteet kartalla
🔸🔸
Visit Kemiönsaari ja Ravintola Kansakoulu ja Majatalo ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. (kaupallinen yhteistyö)
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.