Tuusulanjärven lähiruokakohteet satsaavat yhä enemmän lähi- ja luomutuotteisiin. Uusi Ruokaa läheltä -tapahtuma näkyy monin tavoin ja herkuin!
Ruokaa läheltä -lähiruokaviikko järjestetään pe 24.9. – su 3.10. Tapahtuman järjestää Tuusulanjärven Matkailu ry:n hallinnoima Ruokamatkailu ja paikalliset tuotteet -hanke.
Tutustuimme jo etukäteen kohteisiin ja selvitimme, mitä oikein on luvassa. Minut yllätti Tuusulanjärven länsipuolen aktiiviset emännät ja lähitilat! 👩🌾
Samoin hoksasin, että ruokakulttuurilla on suora yhteys kultakauden taiteilijakoteihin. 🎨
Krapin Pajan ja Elonkorjuumarkkinoiden (Krapilla la 25.9.) tuottaja Anu Uhlenius muistutti, että kuka tahansa voi yhä mennä tutustumaan vaikkapa Ainolan tai Halosenniemen upeisiin puutarhoihin, joissa emännät kasvattivat hyötykasveja jo 100 vuotta sitten.
Lammaskallion tilan juuret ulottuvat 1600-luvulle
Lammaskallin tilan (Lammaskalliontie 87, Tuusula) emäntänä toimii Marjo Paakki. Hän on lähtöisin Oulusta mutta asunut jo pitkään Etelä-Suomessa. Paakki on moniosaaja ja kouluttautunut niin kokiksi, eläintenhoitajaksi kuin valjassepäksi.
Hän löysi muutamia vuosia sitten puolison Lammaskallion tilalta ja on siitä lähtien kehittänyt tilapuotia, kesäkahvilaa, luomuvihannesten viljelyä sekä lampaan kasvatusta. 🐑
Lammaskallio on viehättävä perinteinen maatila aivan Tuusulan ja Järvenpään rajalla, luomuravintola Härmän Ratilta kivenheitto etelään.
Kun pohjalaisrakennus Härmän Rati sijaitsee Järvenpäässä, niin Lammaskallio sijaitsee Tuusulan puolella.
Lammaskallion nimi ja juuret johtavat 1600-luvun Vanhankylän kartanon lammaslaitumiin. Nykyisellä suvulla tila on ollut vuodesta 1928.
Marjo kertoo Lammaspolusta, jota perheet voivat kiertää omatoimisesti. Kahvila oli kesäkaudella suosittu – bravuurina nyhtökaritsaburger (!) – ja onpa Lammaskalliolla ollut jo tapahtumiakin.
Tilapuoti on talvikaudella avoinna lauantaisin klo 12-15 tai sopimuksen mukaan. Ruokaa läheltä -viikolle Marjo suunnittelee lammasmakkaran grillausta la 2.10. Oktoberfest-hengessä ruoan ja juoman kera teltalla.
Lassilan luomutila ja Oma Maa -ruokaosuuskunta
Kun kysyn Lassilan tilan ”vanhalta isännältä” Markku Lassilalta historiasta, hän palaa 1500-luvulle ja Vihdistä Paijalaan muuttaneisiin viiteen tilalliseen.
Mutta tarvitseeko sitä niin kaukaa lähteä, Lassila kysyy samaan hengenvetoon? Ei tarvitse, koska siihen menisi koko päivä. 😊
Lassilan tila on ollut samalla suvulla vuodesta 1697. Nykyään viljelystä vastaa Markun poika Jukka Lassila. Jukka ja puolisonsa Ulla Pulkka ovat aktiiveja myös Oma Maa -luomuruokaosuuskunnassa.
Markku hoitaa tilamyymälää, joka on avoinna ke-pe 10-18 ja la 10-15, osoitteessa Paijalantie 341, Tuusula. Kesäkaudella palvelee myös Vohveliaitta -kahvila.
Aloitimme luomuviljelyn 1998. Tilapuodissa on luomujauhoja ja -ryynejä, jotka jauhetaan ja jalostetaan perinteisellä menetelmällä Vekkoski-Anttilan myllyssä Porvoossa. – Markku Lassila
Tilapuodissa on myös muiden lähituottajien tuotteita, kuten hunajaa ja rypsiöljyä. Lassilan tila tarjoaa myös kananmunia sekä kanan vuokrausta. 🐔 Voipa kanan ostaa omaksikin. Kanoille, kaneille ja muille pieneläimille on myynnissä rehua ja heinää.
Kaurahiutaleet ovat olleet hittituote pitkään. Myös vehnä- ja ruisjauhon kysyntä on lisääntynyt, kun ihmiset ovat innostuneet leipomaan korona-aikana.
Ulla Pulkka esitteli minulle Oma Maa -ruokaosuuskuntaa viljelmineen. Vuodesta 2010 toimineella ruokaosuuskunnalla on tällä hetkellä n. 200 jäsentä. Kuka tahansa voi liittyä tai kokeilla 3 kuukautta.
Idea on, että jäsenet omistavat sadon. Satoa viljellään Lassilan luomutilalla sekä Rusutjärvellä Kaukon tilalla. Meillä on 4-5 ihmistä palkattuna ja jäsenet saavat luomuruokakassin joka viikko.
Jakelupisteitä on Lassilan tilalla, Järvenpään kirjastossa ja Helsingin Kalliossa. Osuuskunta tuottaa luonnonmukaisin menetelmin ruokaa koko kasvisruokaympyrän kattavasti. Ruokaosuuskunta viljelee kesäisin kymmeniä hedelmiä ja marjoja päärynästä vesimeloniin ja marjapihlajasta kirsikkaan.
Jukka leipoo ruokakassiin leipää tilan omasta juuresta ja oman pellon luomuviljasta. Ulla kertoo biodiversiteetin (luonnon monimuotoisuus) rikastamisesta, ekologisesta viljelystä, 0-hävikistä ja hiilen sitomisesta ilmasta maahan. 🌱
Annetaan maalle enemmän kuin otetaan. Kanat kuopsuttavat metsäpuutarhassamme rikkaruohoja, jotta hyötykasveilla on tilaa kasvaa. – Ulla Pulkka
Voit tutustua Lassilan luomutilaan ja ruokaosuuskunta Oma Maahan la 25.9. klo 13-15. Ks. lisää Ruokaa läheltä -sivut
—
Krapi valmistautuu Elonkorjuumarkkinoihin
Kohtasin Krapin yrittäjän ”talonpoika” Pekka Holman, keittiöpäällikkö Lars ”Lasse” Lautonin ja Krapin Pajan tapahtumatuottajan Anu Uhleniuksen Krapin hotellissa.
Rakennus oli aikoinaan navetta, joka muutettiin hotelliksi vuonna 1987. Myös Krapin tilan historia ulottuu 1600-luvulle ja tila on ajan saatossa muuttunut monipuoliseksi vapaa-ajan keskukseksi.
Esimerkkejä tästä ovat golfkentän valmistuminen Krapin pelloille (täysimittaiseksi v. 1990) ja Keski-Uudenmaan kesäteatterin näytökset Krapin pihapiirissä vuodesta 2002.
Yksi Krapihovin tunnusmerkki on pitopöytä vuodesta 1973. 🍽 Syksyn pitopöytä on tarjolla arkisin ja lauantaisin – sekä lounasaikaan että illalla klo 17:stä eteenpäin. Lisää pitopöydän antimista
Syksyn pitopöydässä (1.9. alkaen) kaikki on itse tehtyä ja mahdollisimman paljon kotimaisista raaka-aineista. Vuodenaikoja ja perinteitä kunnioitetaan. Vanhoja ohjeita saatetaan muokata nykyaikaan. – Lasse Lauton
Krapilla tammikuussa aloittanut keittiöpäällikkö Lauton tulee Helsingistä ja hänellä on pitkä kokemus mm. Royal Ravintoloista ja Finlandiatalosta.
Jalostamme sukutilaa uuteen käyttöön. Ruoka, juoma, elämykset ja kokemukset on se, mitä haluamme tarjota ihmisille. – Pekka Holma
Elonkorjuumarkkinoiden tuottaja Anu Uhlenius kertoo markkinoiden saaneen alkunsa Tuusulan kunnan osallistuvasta budjetoinnista Mari Korhosen aloitteesta. Tapahtuman järjestäjänä on Tuusulan kunta.
Pientuottajat ja käsityöläiset voivat myydä markkinoilla omia tuotteitaan. Koko Ruokaa läheltä -viikko kokoaa yrittäjät yhteen ja nostaa esiin meidän valtavan tarjonnan. – Anu Uhlenius
Lue lisää Elonkorjuumarkkinoista
Gustavelundissa maistuu syksyinen lähiruokamenu
En voinut kuvitella, että Gustavelundissa on niin paljon designia kuin siellä oli. Designia itsekin harrastava ravintolatoimenjohtaja Matti Jussila vei minut kierrokselle modernismin tyylisuuntaa edustavan hotellin uumeniin.
Aikajana-tilassa voit istahtaa vaikkapa muotoilija Eero Aarnion Kapteenin tuolille tai Kuplatuolille. Yrjö Kukkapuro on puolestaan suunnitellut Karuselli-tuolit, Remmi-sohvan ja Saturnus-pöydän.
Vuonna 1965 valmistuneen hotellin on suunnitellut arkkitehti Into Pyykkö. Gustavelundin historia ulottuu kauemmas, mutta nykyinen rakennus toimi pitkään Kuntaliiton kokoushotellina, kunnes yrittäjät Pia ja Antti Ropponen ostivat kiinteistön ja liiketoiminnan vuonna 2015.
Nykyään Gustavelund on päivittäin avoinna oleva ravintola, hotelli ja kohtauspaikka niin yksityisille ihmisille kuin yrityksille ja yhteisöille. Laaja ulkoterassi uudistettiin kolmisen vuotta sitten ja se antaa upeasti järvelle.
Gustavelundissa Ruokaa läheltä näkyy lähi- ja luomuruokien aamiaisena ja lounaana sekä Keittiömestarin kolmen ruokalajin lähiruokamenuna päivittäin 24.9.-3.10. Ks. tarkemmin ja varaukset
Menu 🍂 koostuu:
- Tuomalan metsien kantarellikeittoa ja timjamivaahtoa
- Paistettua kuhaa, punajuurikastiketta ja paahdettuja luomujuureksia
- Oman pihan omenapiirakkaa, Inton uuniomenajäätelöä ja raparperihilloketta
- Ja kuhaahan pyydetään Tuusulanjärvestä sen minkä pystyy. 🐟
Lähiruokabrunssi on tarjolla lauantaina 25.9. klo 11-15. Keskiviikkona 29.9. on luvassa keittiömestari ja tietokirjailija Markus Maulavirran luento yhteistyössä Tuusulan rotaryklubin kanssa. Ravintola Intossa tarjoillaan teeman mukainen buffet.
Teemaviikko huipentuu la 2.10. koko päivän kestävään Sadonkorjuujuhlaan ja buffettiin klo 11-21. Jussila uumoilee päivään elävää musiikkia, traktoriteemaa ja kokkoa! 🎶 (tarkemmin Ruokaa läheltä -sivuilla)
Tiesitkö, että Jussila on myös äänilevyharrastaja. Hän on innokas DJ Dimlight Gustava Clubin retrobileissä! 😎
Teemaopastuksia Ainolassa ja Rusutjärvellä – opiskelijoiden upea Paatela avoinna!
Ruokaa läheltä -viikkoa Visit Tuusulanjärven osalta koordinoiva Marjo Ranta-Irwin kertoo, että tapahtumia lähiruokaviikolle päivitetään kotisivuille jatkuvasti.
Lähes 70 vuoden ajan kotitalousopettajaopistona 🏫 toiminut Paatela avautuu yleisölle opiskelijoiden tarjoaman Lounas Pop Up:in merkeissä ke-pe 29.9.-1.10.2021.
Keudan opiskelijat loihtivat ja kattavat Paatelassa aika ajoin herkullisia näytösruokailuita. Kirjoitimme mm. Paatelasta ja Aholasta kesäjutussamme 2020.
Ainolassa Järvenpäässä on luvassa Aikakoneita ja utopioita -näyttelyn teemaopastukset su 26.9. ja to 30.9.
Aino Sibeliuksen (1871–1969) luoma puutarha oli monipuolinen ja teki talosta lähes omavaraisen. Näyttelyssä taide levittäytyy kasvillisuuden sekaan omenapuun äänisateen, kasveista ja maaperästä kerättyjen pigmenttien, ja veistosten muodossa.
Tästä ja muista teemaviikon tapahtumista löydät lisätietoa Visit Tuusulanjärven Ruokaa läheltä -sivuilta.
Metsänautti järjestää puolestaan Villavihannekset lähiluonnosta -opastuksia Rusutjärvellä su 26.9. ja ti 28.9. Opastukset ovat ennakkovarattavia.
Tule oppimaan tunnettujen villivihannesten makuja ja monipuolisuutta, kuinka monella tavalla näitä tunnettuja villivihanneksia voidaan käyttää. Tutustumme villivihannes saatavuuden mukaan eri villivihannesmakuihin ja käymme läpi näiden kasvien monipuolista käyttöä.
Tuusulan lähiruokarengas Rekon esittely tapahtuu Hyrylän torilla ke 29.9.21 klo 20.15-21.05.
Sanoiko joku, ettei Tuusulanjärven kulttuurikehdossa ole tarjolla lähiherkkuja lähiluonnosta ekologisesti? 😊
Tapahtumaviikon aikana voit tutustua alueen lähiruokaan ja -juomaan monessa eri tapahtumapisteessä. Koet uusia ruokaelämyksiä, tutustut paikallisiin ruokatuottajiin sekä koet lähiruoan ja kulttuurin mielenkiintoisia yhdistelmiä.
👉 Lue lisää – tapahtumaviikon päivittäinen ohjelma
👉 Tutustu Visit Tuusulanjärven ravintola- ja kahvilakohteisiin
🔸🔸
Visit Tuusulanjärvi ja Ruokaa läheltä on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.