Länsi-Lappi ei pettänyt meitä tälläkään kertaa. Tutustuimme joulun ja uuden vuoden aikaan niin Pelloon, Kolariin kuin Muonioon. Siinä tulee koluttua jo pitkä siivu länsirajaa, Väylän vartta – muutampi sata kilometriä, kuten Lapissa sanotaan.
Väylä on Tornion-Muonionjoki, joka on Muonionjoen yläjuoksulta laskettuna yli 400 kilometriä pitkä. Ruotsin puolella Tornionjoki ulottuu kauas Kiirunan Torniojärvelle saakka.
PÖRRÖPORO, PELLO
Ensimmäinen Länsi-Lapin etappi meillä Kivaa Tekemistä -poppoolla – 2 aikuista ja 2 lasta – oli Pörröporo, joka on suosittu tienvarsikahvila ja -lihamyymälä Tornio-Kilpisjärvi -tien varressa Pellossa, noin 100 km Torniosta pohjoiseen. Pörrö tarkoittaa paikallisella murteella hieman hullua tai vauhkoa. Sitä on melkein myös Pörröporon valikoima, sillä saatavilla on ympäri vuoden laadukas ja monipuolinen kattaus liha- ja kalatuotteita sekä marjajalosteita, kaikki pääasiassa Lapin alueelta.
Pörröporon kauppias Kaarlo Eero on pyörittänyt myymälää kohta 13 vuotta. Pörröporo sijaitsee etelän suunnasta tultaessa ennen Pellon taajamaa Juoksengissa, mutta mies itse on maatalon poika Pellon Turtolasta.
Pörröporo on auki ympäri vuoden ja tarjolla on päivittäin tiellä liikkujille lohi- tai porokeittoa paikallisen vastaleivotun ohrarieskan kera.
Emme olleet vierailleet Pörröporossa muutamaan vuoteen ja huomasimme, että myymälä oli laajentunut ja avartunut. Kaarlo Eero kertoi, että 85 neliön laajennus tehtiin kesällä 2016. Kauppiaan oikeana kätenä vakituisena työntekijänä toimii Mervi Pakisjärvi.
Pörröporosta on saatavilla paitsi paikallisia elintarvikeherkkuja myös matkamuistoja. Lihamyymälän erikoisuuksia ovat karhu, riekko ja hirvi. Raakaporonlihaa yritys hankkii lähialueen poromiehiltä, teurastamoilta ja jossain määrin myös Ruotsin Lapista. Ruotsista tulee myös konjakkimarinoitu poronfilee.
Matkailijoille Eero vinkkaa Tornionlaakson vanhasta kulttuurialueesta ja Länsi-Lapin tien kauniista jokivarsimaisemista.
Alueen luontoon ja kulttuuriperinteeseen voi tutustua luontokeskus Kellokkaassa Kolarin Äkäslompolossa, Ylläksellä. Vierailimme Kellokkaassa syksyllä 2016. (www)
Pörröporon kotisivut ja aukiolo: www.porroporo.fi
**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä
**
YLLÄS, KOLARI
Joulun ja uudenvuoden välipäivinä oli Ylläkseen tutustumisen vuoro. Ylläs sijaitsee Kolarin kunnassa Pellon pohjoispuolella. Ylläkselle on kätevä matkustaa esimerkiksi lentäen Kittilään tai Rovaniemelle – tai bussilla, junalla, autojunalla (auto junassa) tai omalla autolla. Kolarin kirkonkylässä sijaitsee länsiradan pääteasema.
Ylläs on siitä erikoinen lomakeskus, että tunturin molemmin puolin on loma- ja laskettelukeskukset, luoteispuolella Äkäslompolo (Ylläs Ski Resort) ja kaakossa Ylläsjärvi (Sport Resort Ylläs). Sekä Äkäslompolo että Ylläsjärvi ovat perinteisiä lapinkyliä, jotka ovat kasvaneet matkailun imussa.
Ostitpa rinnelipun kummasta tahansa keskuksesta tai netistä, se käy koko Ylläksellä!
Talvella lapsiperheille sopivia kohteita ovat hiihdon ja laskettelun lisäksi mm. hohtokeilaus, luontokeskus Kellokas sekä Konijänkän Kotieläinpiha. Olemme vierailleet kaikissa ja voimme suositella!
Hohtokeilaus löytyy Ylläsjärven puolelta, Sport Resort Ylläksen rinnekeskuksen vieressä olevasta gr8 Pöllöstä, jossa on myös ski bar – lounge. Samalla alueella sijaitsee kylpylähotelli Lapland Hotels Saaga.
Kylpylä on avoinna huhtikuun loppuun. Polskiminen poreissa ottaa aikuiselta 14 euroa ja 4-14-vuotiaalta 7 euroa. Pääsylippu sisältää kuntosalin käytön.
Konijänkän Kotieläinpiha löytyy Äkäslompolon puolelta. Matka Ylläsjärveltä Äkäslompoloon taittuu nykyään autolla vartissa, sillä tunturin yli rakennettiin maisematie vuonna 2005. Maisematie kannattaa kokea kesälläkin samoin kuin Ylläsjärven rannalla sijaitseva upea leikkipuisto ja hiekkaranta!
Ylläksellä risteilee talvikaudella Skibus, johon voi ostaa lippuja mobiilisti.
Ja se Kellokas! Se pilkistää maisematien varrella, pari kilometriä Äkäslompolosta Yllästunturia kohden, osoitteessa Tunturitie 54.
Konijänkällä riittää koettavaa!
Ylläs-päivämme alkoi Konijänkältä. Kohde on lapsen kielessä lyhyesti sanottuna eläintarha. Ulkoa löytyy mm. minipossuja, lapinlehmiä, ylämaankarjaa, jakki, riikinkukko, kyyhkyjä, lampaita, aasi, laama, alpakka, jopa kameli. Eläimistä on hyvät esittelytekstit aitauksissa.
Sisätiloissa puolestaan on undulaatteja, papukaijoja, gerbiilejä, frettejä, siperianmaaoravia, marsuja, käärmeitä ja erilaisia kilpikonnia. Kaikkiaan Konijänkällä on lähes 100 eläinlajia. Kohdetta hoitaa yrittäjä Miriikka Areva vuosien kokemuksella.
Konijänkä toimii myös ratsastustallina kymmenine hevosine ja poneineen. Ratsastustunteja ja maastoratsastusta on tarjolla niin turisteille kuin paikallisille. Talli on lähialueen hevostyttöjen suosima.
Me yllätyimme positiivisesti hevosrekiajelusta suomenhevosruunalla, jota Miriikka ohjasti lähimaastossa. Siihen voi osallistua ilman etukäteisvarausta edulliseen 10 euron hintaan per henkilö. Torstaisin ja perjantaisin on tarjolla samalla periaatteella husky-ajelua, ajoittain myös muina päivinä.
Miriikka vinkkasi maastossa tehtävästä hevosrekiretkestä joko päiväsaikaan tai illalla revontulia ihaillen. Rekiretki maastoon tekee 40 euroa osallistujalta ja kestää 20 minuuttia. Kohtuuhintaiset lyhyehköt elämykset huskyjen ja hevosen kanssa ovat tervetullut lisä erityisesti suomalaismatkailijalle!
Konijänkän vastaanotossa toimii kahvio ja sesonkina voi ostaa leipää eläimille ruokittavaksi.
Viihtyisä ja monipuolinen Ylläsjärvi
Ylläsjärven puolella tutustuimme tällä kertaa rinteisiin. Nousimme vuonna 2008 avatulla hulppealla gondolihissillä helposti suoraan Sport Resort Ylläksen ytimestä lähelle Ylläksen huippua. Gondolishissiä on näppärä käyttää, koska yksittäisten gondolien vauhti hidastuu ala- ja yläasemilla.
Positiivisin yllätys oli Täyspitkä-niminen rinne ylhäältä katsoen gondolihissin vasemmalla puolella. Sen pituus on Suomen mittakaavassa todella pitkä 2,6 kilometriä ja se oli 10-vuotiaan lapsen kanssa laskiessa juuri sopiva – ei liian jyrkkä eikä liian loiva.
Ylläksen rinteisiin tottumattomana ihmettelin, että olemmeko todella Suomessa! En ole tottunut Suomessa Ylläksen pituisiin rinteisiin.
Pienempi 6-vuotias Eetu harjoitteli lumilautailua Vekkuli-rinteessä, jossa on sekä mattohissi että sompahissi. Sompahissiä harjoiteltiin asiakaspalveluhenkisen hissityöntekijä Juhon opastamana. Ja onnistuihan se sompahissillä nousu ja sompaan tarttuminen sinnikkään harjoittelun jälkeen – ekaa kertaa ever!
Rinnetoimintapäällikkö Mikko Virranniemi kertoi, että koko Ylläksellä oli välipäivinä auki kaikkiaan 21 hissiä ja 37 rinnettä. Sport Resort Ylläs on satsannut lasten erityissuorituspaikkoihin. Alhaalta katsottuna keskuksen vasemman reunan perhehissillä on uudistettu ministreet reileineen ja presseineen.
Mikko kertoi, että ylempänä rinteessä on saatu avattua myös isompi Mountain Dew Junior Park. Hiihtolomiksi on tarkoitus avata vielä kolmas parkki, Mountain Dew Pro Park. Temppuiltavaa riittää!
Rinnehurvittelun puolivälissä nautimme burger-annokset ja kalakeittoa Taigan Ravintolamaailmassa. Tarjolla oli myös kotiruokaa ja pizzaa Ravintolamaailman eri osissa. Nam!
Lisää Ylläksestä ja aktiviteeteista: www.yllas.fi
POHJOINEN MÄÄRÄNPÄÄ, MUONIO
Kun Kolarista matkaa jatketaan Jäämerta kohti, vastaan tulee 70 kilometrin päässä Muonio. Etäisyydet Lapin paikkakuntien välillä ovat pitkiä; Muoniosta Enontekiön Kilpisjärvelle on vielä 200 km. Erämaan rauhassa metsäisten ja soisten taipaleiden, kairojen ja jänkien, välillä sielu lepää.
Muonio on Yllästä rauhallisempi lomanviettokohde. Muonion Olostunturi on suosittu ensilumen kohde hiihtomaajoukkueille. Hyvin hoidetut ladut alkavat jo Muonion taajamasta suunnaten Olokselle ja edelleen Olokselta Pallakselle.
Keväisin kannattaa kokeilla paitsi Pallaksen ja Jerisjärven hiihtomaisemia myös Olos – Juuarova – Kuusikkomaa – Särkitunturi – Särkijärvi (- Olos) -reittiä. Tällä hetkellä pisimmät reitit eivät ole vielä latukoneella ajettuja. Erämaaladut ovat auki hiihtolomista lähtien.
Pallastuntureiden rinteillä sijaitsee Länsi-Lapin toinen luontokeskus, jonka pääteemana on tunturiluonto. Kolmas Metsähallituksen ylläpitämistä Länsi-Lapin luontokeskuksista löytyy vastaavasti Muonion pohjoispuolelta, Enontekiön keskustaajamasta Hetasta. Hetasta Pallakselle kulkee suosittu 55 km pituinen Hetta-Pallas vaellus- ja hiihtoreitti. (artikkelimme 2015)
Nautimme Muonion laduista ja kaamoksesta. Lunta oli paljon, noin 80 senttiä, ja pakkasta päivästä riippuen 5-30 astetta.
Kysyimme kokeneelta matkailuyrittäjältä Paula Pekoselta tuoreet kuulumiset. Paula on hoitanut Lomamaja Pekosen majoituspalveluita jo 1980-luvulta lähtien. Hänen mukaansa tämä vuosi on ollut vilkkaampi kuin vuosikausiin.
”Syitä on varmaan montakin. Matkailu on nousussa koko Lapissa ja Suomessakin. Se näkyy ja tuntuu täällä Muoniossa kaikilla palveluyrityksillä.”
Muoniossa toimii useita matkailuyrityksiä. Keskustassa, ulkoilureiteillä ja lomakohteissa, kuten Harrinivassa, jossa koimme kesällä koiratarhavierailun ja koskenlaskun, saattaa törmätä niin ranskalaisiin kuin britteihin.
Kulttuurin ja elämysten Muonio
Tutustuimme Muonion reissulla myös paikalliseen näyttämötaiteeseen Hellyyellä Hilleville -monologin pauloissa. Sanat ovat paikallisen Jaakko Alatalon käsialaa ja esitys niin ikään paikallisen Pasi Räikkösen.
Räikkönen, Alatalo ja mm. Katariina Angeria ovat aktiiveja viime vuosina uudelleen herätetyn, jo vuonna 1979 perustetun, taiteilijaseura Jieris ry:n toiminnassa, tavoitteena Luoteis-Lapin kulttuurin ja taiteen elävöittäminen.
Muonion taidekohteista kannattaa noteerata myös taidemaalari Veli Koljosen perinteikäs ateljee Muonion Särkijärvellä. Kohde on avoinna tilauksesta. Muonion Jerisjärvellä voi tutustua shamaaninakin ajoittain näyttäytyvän Jari Rossin opastamana perinnekalastukseen. Rossi näkyi tv:ssä Peltsin Lappi -ohjelmassa 7.1.2018, löytyy Yle Areenasta.
Länsi-Lapin vierailun lopuksi koimme eksoottisen lumilinnan, Torassieppi Winter Villagen, joka on pystyssä nyt jo neljättä kertaa! Harrinivan Marika kertoi, että upeat veistokset on toteutettu yhteistyössä Ammattiopisto Lappian erä- ja luonto-opas -opiskelijoiden kanssa.
Torassieppi on tiettävästi Suomen vanhin porotila, jonka historia ulottuu vuoteen 1847. Matkailua on harjoitettu tilalla jo 1800-luvulla. Paikallinen Harriniva-matkailuyritys osti ja elvytti Torassiepin muutama vuosi sitten. (artikkelimme 2014)
Nyt lumilinnassa (tai mökeissä) voi vaikka yöpyä! Samalla voi vierailla historiallisella Lapin porotilalla, jonka vanhat rakennukset toimivat yksityismuseona.
Lähistölle Jerisjärven maisemiin on rakentumassa viime ja tämän vuoden aikana myös upouusi, ainutlaatuinen Suomen Kalakirjasto alaa harrastaneen Ari Savikon toimesta. (www)
Lapista löytyy myös muita vastaavanlaisia hienoja lumilinnoja ja lumihotelleja, kuten SnowVillage (Lapland Hotels) Ylläsjärven ja Kittilän välisen tien varrella Lainiossa. Jos fatbike-maastopyöräily on kiintoisa lisä Lapin kesämatkailuun, viime vuosina yleistyneet lumilinnat ovat sitä talvimatkailulle. (artikkelimme 2015)
Aiempia artikkeleita Länsi-Lapista 2016-2017:
Lapin kesä tarjoaa unohtumattomia elämyksiä 15.7.2017 (www)
Kivaa Tekemistä tutustui Ylläksen perhekohteisiin! 8.11.2016 (www)
Lomamaja Pekonen ja Muonion kaamos 1.2.2016 (www)
**
Länsi-Lappi on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa tammikuussa 2018. Pörröporo, Ylläs, Lomamaja Pekonen ja Harriniva ovat KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.
Kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo
**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.
Kiitos ihanista ruokaelämyksistä Villissä Pohjolassa, Huminassa ja Towerissa Äkäslompolossa sekä Myllyn Äijässä Levillä. Kotimaista ruokaa mestarillisesti tehtynä.