Sipoo kutsuu. Lähdimme viettämään aikuisten kesken, Sipoonkorven luontoyrittäjiä tavaten, kirpsakkaa ja aurinkoista pakkaspäivää alle puolen tunnin ajomatkan päässä Tuusulasta olevaan Sipoonkorven kansallispuistoon.
Talvi oli selkeästi tuloillaan. Maa oli kohmeessa, lätäkköjen jääpeite rätisi mukavasti jalkojen alla ja purojen varsilla saattoi nähdä jäätyneitä vesipisaroita, jotka näyttäytyivät auringonvalossa kristallinkirkkaina helminä. Luonnon kauneus yllättää vuodenajasta riippumatta.
Sipoon, Vantaan ja Helsingin alueille ulottuva kansallispuisto sopii monenlaisille retkeilijöille. Merkityille luontopoluille pääsee Sipoon Hindsbystä (Länsitie), josta löytyy Ponun Perinnepostia -luontopolku (1,4 km) Byabäckenin alueelta. Polun varrella olevat punaiset postilaatikot jännittävine sisältöineen tuovat hohtoa pikkuväen retkipäivään. Vantaan Sotungin kylän tuntumasta (Tasakallion p-alue) lähtee hieman vaativammassa maastossa kulkeva Kalkkiruukin luontopolku (4,8 km).
Sipoonkorpi ei ollut meille uusi tuttavuus, vaan olemme retkeilleet siellä monet kerrat lasten kanssa niin merkityillä kuin omillakin reiteillä. Vantaan puolella oleva Bisajärvi oli viimeisin retkikohteemme, jonne pääsee Vantaan Kuusijärven ulkoilualueen kautta. Silloin saimme saaliiksi myös mukavan määrän suppilovahveroita, joita tarkkasilmäisimmät voivat löytää ihan polkujen vierestä.
Sipoonkorpi tarjoaa haasteita myös kokeneemmille, omia polkuja kartan ja kompassin kera kulkeville eräilijöille. Jos omat suunnistustaidot eivät riitä, Sipoonkorpeen pääsee tutustumaan myös Sipoonkorven luontoyrittäjien opastamana.
SIENI- JA VILLIYRTTIRETKIÄ, MELONTAA, JOOGAA, VAELLUKSIA, ERÄKOKKAILUA…
Sipoonkorven pohjoisosan suosittu taukopaikka Ängesböle sijaitsee noin 1 km päässä Byabäckenin pysäköintialueelta (Länsitie 235), kartta pdf. Ängesbölen taukopaikalle valmistui viime kesänä uusi kammi varaavan tulisijan kera sekä uusi nuotiopaikka. Nyt Ängesbölestä, jossa voi muuten myös teilttailla, ei lopu tila kesken!
Metsähallitus on rakentanut nyt syksyllä myös toisen, varattavan nuotiopaikan luontoyrittäjien ja ryhmien käyttöön muutaman sadan metrin päähän Ängesbölen taukopaikasta, historiallisen Bergströmin torpan edustalle.
Sipoossa toimii vajaa kaksi vuotta sitten perustettu Sipoonkorven Luontoyrittäjät ry, perustajinaan Juhana Rytioja, Rolf Törrönen ja Mikko Siemann.
Tapasimme upouuden varauspaikan äärellä yhdistyksen aktiivit Hannu Ylösen (pj.), Mikko Siemannin sekä Juhana Rytiojan. Oli hienoa päästä kurkistamaan Mikon johdolla normaalisti lukittuna olevaan Bergströmin torppaan, joka edustaa alueen vanhaa asutusta ja on Museoviraston suojelema.
Osaavien luontoyrittäjien seurassa nuotio syttyi hetkessä ja nokipannukahvit olivat tulilla ennenkuin ehdimme kissaa sanoa. Juhana kertoi, että Bergströmin torpasta huolehti pitkään partiolaisporukka Keravalta. Aikanaan nuori porukka on nyt jo ikääntynyt ja tapaa toisiaan Torpalla pari kertaa vuodessa.
Sipoonkorven Luontoryittäjistä paistaa hyvä yhteishenki. Yhdessä he saavat enemmän aikaan, heidän äänensä kuuluu paremmin ja he voivat järjestää matkailijoille ja retkeililjöille enemmän sekä suositella toinen toisiaan. Esimerkiksi Mikko Siemannin (Like2Hike) tarjoaa monipuolisia ja vauhdikkaitakin luontoelämyksiä mm. melonnan, maastopyöräilyn, retkiluistelun ja lumikenkäilyn parissa. Löytyypä palveluvalikoimasta myös jännittävä Survival game.
Mikko kertoi, kuinka esimerkiksi japanilaisryhmä oli ollut haltioissaan suomalaisessa metsästä ja siitä, mitä kaikkea sieltä löytyy marjoista hirven jätöksiin. Kamerat räpsyivät! 🙂
MIKÄ SAI LÄHTEMÄÄN LUONTOYRITTÄJÄKSI?
Aina luontoa harrastanut, Järvenpäässä asuva, Mikko lähti yrittäjäksi 2,5 vuotta sitten, kun ”kuppi tuli täyteen” lähes 30 vuoden työskentelyn jälkeen lehtipainoalan esimiestehtävissä. Eräopaskoulutuksen käynyt Mikko on toiminut myös husky-oppaana Saariselällä ja tekee sivutyönään bussinkuljettajan työtä tilausliikenteessä.
Sähköalalta eläkkeelle jäänyt metsäinsinööri Hannu kertoi puolestaan aloittaneensa sieniretkien järjestämisen viitisen vuotta sitten. Villiyrttiretket tulivat mukaan pari vuotta sitten. Sienestystä kaikkiaan 40 vuotta harrastanut Hannu järjestää luonnossa myös poimijakorttikoulutusta (Sieniretki Y), jossa opetellaan tunnistamaan laaja kirjo erilaisia sieniä. ”On upeaa, että ihminen saa rohkeuden poimia omia sieniä”.
Myös Juhana, joka toimi aiemmin elintarvikealan maahantuontiyrittäjänä, innostui luontoyrittäjyydestä varttuneempana. ”Ehdin olla kaksi viikkoa eläkkeellä, kunnes aloin jo suunnitella uuden yrityksen perustamista.” Juhanan yritys (Sipoon Korpi-Susi Oy) järjestää päivävaelluksia pääasiassa ryhmille. Repertuaariin kuuluu Sipoonkorven retkien lisäksi metsästysretket Viron Saarenmaalla.
Niin Hannu, Mikko kuin Juhana taitavat myös eräkokkailun taidon ja ovat mukana toiminnassa ”rakkaudesta lajiin” -periaatteella.
Luontoyrittäjät kehuivat Sipoon kunnan ja Vantaan kaupungin entistä avoimempaa suhtautumista luontomatkailuun. Vantaan Kuusijärvelle on tulossa ensi vuonna uusi korkea kävelysilta, joka tekee siirtymisen Kuusijärveltä notkon ja tien yli Sipoonkorpeen entistä helpommaksi ja elämyksellisemmäksi.
Naisenergiaa! Sipoonkorven Luontoyrittäjien uusimpia jäseniä ovat Jonna Huomo (Mindstone Oy) ja Anu Tuomaala (Ikimetsän jooga). Naisyrittäjien erityisosaamista ovat metsäjooga ja hiljentyminen.
Luontoyrittäjiin kuuluu myös Arctic Hike Helsinki, joka on keittiömestari Markus Maulavirran ja valokuvaaja Ari Talusénin yritys.
Samoin valokuvaaja Kai Hypén (Kuvakai) kuuluu Sipoonkorven tiimiin. Hän lähetti meille ja teille lukijat vinkit luontokuvaukseen Sipoonkorvessa!
”Sipoonkorpi on hyvin monitahoinen luontokohde ja tarjoaa luontokuvaajalle hienot puitteeet. Maastotyypin vaihtelevuus tuo eteen aina uusia kohteita, vaikka sinne tekisi useammankin reissun.
Sipoonkorvessa tavataan lähes kaikki tyyppilajit tuoreen kangasmetsän ruoholajeista. Sieltä löytää toukokuulla isoja kielon, sinivuokon, oravanmarjan ja ketunleivän kasvustoja. Kasvien kuvaajille on tarjolla myös lehtolajistoa, kuten mustakonnanmarja. Lehdoissa kasvaa paljon pähkinäpensasta.
Linnuista metsäkanalinnut ja tikat ovat hyvin edustettuina. Pohjoisosassa kansallispuistoa tapaa helposti peukaloisen tai jopa pikkusiepon pesimäaikaan. Pohjoisosassa on myös paikkoja maisemakuvaukselle. Byabäckenin puronotko alaosaltaan, jossa se niveltyy Hindsbyn peltomaisemaan, on monessa valossa tosi hieno.”
Sipoonkorven Luontoyrittäjät ry (www)
UPEA PILVIJÄRVI (www)
Sipoonkorven kansallispuiston lisäksi Sipoon luonnosta pääsee nauttimaan myös Pilvijärven luonnosuojelualueella järven kiertävän reitin myötä. Sipoon Pilvijärvi on kohde, jonne ei ihan sattumalta eksy. Pilvijärvi (Pilvijärventie 70) on suosittu uimapaikka kesäisin.
Sipoon saaristoa ei pidä myöskään unohtaa. Saarten välillä kulkevat Pörtön yhteysalukset liikennöivät talvellakin. Esimerkiksi Norrkullalandetista löytyy näkötorni ja nuotiopaikkoja. Jos haluat viihtyä pidempään, saarella on voi myös yöpyä Tähtikohteemme Seasongin tasokkaissa mökeissä ja nauttia talvea odottavan saariston rauhasta.
Lisätietoja Sipoon saaristosta
UUTTA SIPOOSSA
Uutta! Sipoon kunnan Paula Ropponen vinkkasi meille uudesta muraalista. Nikkilän keskustaan, Sipoon kunnantalon vieressä sijaitsevan rakennuksen seiniin, koko talon ympäri, on ilmestynyt nyt syksyllä upea seinämaalaus eli muraali. Teos on venäläistaiteilija Rustam Qbicin käsialaa. Teoksessa iäkäs mies kastelee kukkien taimia, joista kasvaa ja kehittyy kukkaislapsia.
Muraali on osa Suomen suurinta julkisen tilan taidetapahtuma UPEA17-festivaalia. Teoksia syntyi yhteensä 21 ja niitä on nähtävillä 13:ssa kaupungissa ympäri Suomea. (Lähde: www)
Muraali löytyy osoitteesta Pohjoinen Koulutie 1, Sipoo.
MUUTA KIVAA TEKEMISTÄ SIPOOSSA
Gumbostrand Konst & Form (www)
Uniikki taidekohde – taidemyyntinäyttely, Design shop ja Bistro – Sipoon Gumbostrandissa. Uudet näyttelyt Caj Bremer: Noin 100 kuvaa Suomesta sekä Ryhmänäyttely: Suomi nyt ja tulevaisuudessa, avautuvat 10.11.2017 ja ovat avoinna 14.1.2018 saakka.
Punaisen Talon käsityöpaja (www)
Aivan Konst & Formin takana sijaitsee ihastuttava käsityöläiskohde Punainen Talo. Isosta punaisesta puukennuksesta löytyy niin puuseppä, taideseppä, ”Teakkeri” kuin käsityöpaja upeine myynnissä olevine käsityötuotteineen.
Sebwil Shop (www)
Sebwil myy ekologisia tuotteita lapsiperheille (mm. Plantoys, Hevea, Noukie’s, MaMidea, Myllymuksut) sekä vuokraa leikki- ja pelinurkkia mm. lasten synttäreille ja perhejuhliin. Valikoimaan kuuluu niin pöytä- kuin seurapelejä, puhuva nukke, iso auto, lasten kassakone ja perinteinen pöytälätkä! Lasten synttäreille järjestyvät tarvittaessa myös lahjat, koristelut ja kattaustarvikkeet avaimet käteen -periaatteella.
Saunayoga (www)
Sebwil tarjoaa marraskuussa 7.-30.11.2017 Saunayoga-tunteja Sipoossa keskiviikko-aamuisin klo 7.15-8.00 (Hedåsen, Västerskog) ja torstai-iltaisin klo 18.30-19.15 (Träskberga, Kalkstrand). Hinta: 13 € / kerta, paikkavaraukset: mail@sebwil.fi. Paikkoja on rajoitetusti.
Talma Ski & Talma Active Park (www)
Lapsiperheiden ja parkkilaskijoiden suosikkikeskus ja Vuoden lähirinne 2016. Talma Ski tarjoaa laajan lastenrinnealueen kahdella mattohissillä, koko perheen Werneri Park -lumipuuhamaan, kaksi snow parkkia, half pipen sekä carving-laskuun soveltuvia rinteitä eri jyrkkyyksillä. Talmasta löytyy myös ravintola ja bistro ja kesäaikaan Talma Active Park -monitoimipuisto.
MAJOITUSKOHTEITA SIPOOSSA (Kivaa Tekemistä -Tähtikohteet)
Juhlamenot (www)
Kodikasta mökki- ja huoneistomajoitusta sekä juhla- ja kokoustiloja Sipoon Västerskogissa.
Seasong (www)
Merellinen juhla-, kokous-, virkistys-, ja majoituskohde luonnonkauniilla Norrkullalandetin saarella Sipoon saaristossa.
Villa Sibbe (www)
Bed & Breakfast -majoitusta historiallisessa kartanorakennuksessa entisellä Joensuun Tilalla Sipoon Söderkullassa. Villa Sibbe on Nobelisti A.I Virtasen koetilan päärakennus, jossa AIV kestitsi ja majoitti vieraitaan. Yläkerrassa kauniit, uudistetut hotellitasoiset huoneet.
Tapahtuma, jota ei kannata syksyllä ohittaa, on Uudenmaan Erätulet la 25.11.2017 klo 14-18 Sipoon keskustassa Nikkilän Sydämessä. Erätulet on erä-, metsästys- ja retkeilyhenkinen tapahtuma, jossa on esittelyssä paikkakunnan luontoteemaisia toimijoita. Sen yhteydessä järjestetään myös joulumarkkinat. (www)
Lisää tapahtumia Sipoon tapahtumakalenterissa (www)
Lisätietoja Sipoosta sekä Sipoon kohteista ja aktiviteeteista löydät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi Visit Sipoo (www) -matkailusivustolta.
ARTIKKELEITAMME SIPOOSTA 2016-2017
Kesä-Sipoossa on uutta nähtävää – Kivaa Tekemistä tutustui (30.6.2017)
Sipoon uusi helmi – Punaisen Talon käsityöpaja Gumbostrandissa (17.11.2016)
Sipoon saaristo ja Gumbostrand tekivät vaikutuksen! (22.06.2016)
**
Sipoon kunta on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.
Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.