Miltä kuulostaisi yö puussa? Mielenkiintoiselta ja varsinkin lapset olivat innossaan. Aikuisia kiinnosti paitsi itse teltta myös se, millaista seutua Sauvo ja tarkemmin sanottuna Karunan kylä on.
Olemme Varsinais-Suomessa vanhan asutuksen ja laajan Turun ja Paraisten saariston äärellä. Emme olleet aiemmin vierailleet Sauvossa.
Lähdimme, 2 aikuista ja 2 lasta, toukokuun lopulla pääkaupunkiseudulta kohti Sauvoa, jossa on avautunut tänä kesänä Eco Camp Grelsböle –elämysmajoituskohde Tentsile-telttoineen. Alue on siksikin kiintoisa, että jo Sauvon kirkonkylän 1400-luvun loppupuolella rakennettu harmaakivikirkko kertoo alueen pitkästä historiasta.
Pääkaupunkiseudulta Sauvoon on parin tunnin ajomatka. Ajoimme Helsinki-Turku –moottoritieltä ensiksi 181-tietä Sauvon kirkonkylälle ja siitä matka jatkui samaa tietä vielä noin 16 km, jonka jälkeen käännytään oikealle Päisterpääntielle. Tätä hurutellaan 1,5 kilometriä määränpäähän.
Reitti oli helppo ja käännös 181-tieltä Päisterpääntielle on melko pian ensimmäisen Grelsbölen opasteen jälkeen. Elämysmajoituksen lähtöpiste on Grelsbölen tila, osoitteessa Päisterpääntie 156.
Paikasta ei voi erehtyä, koska tien varressa vasemmalla puolella on idyllinen Grelsbölen tilan vaalean harmaa pieni itsepalvelukioski, joka toivottaa vieraat tervetulleeksi. Autolle on hyvä parkkipaikka Grelsbölen tilan pihapiirissä.
Mikä ihmeen Grelsbölen tila?
Grelbölen tilaa ja samalla Eco Camp Grelsbölen elämysmajoitusta emännöi Miia Juvankoski. Samalla suvulla 101 vuotta ollut Grelsbölen tila siirtyi Miialle sukupolvenvaihdoksessa keväällä 2009.
Tilalla viljellään sokerijuurikasta, viljaa, tyrniä, varhaisperunaa ja varhaishernettä. Muun muassa ravintolakokiksi opiskellut Miia avasi vuonna 2011 maalaisleipomon, jossa syntyy niin saaristolaisleipää kuin leivonnaisia tilauksesta.
Tarmokkaan emännän tilan erikoisuus on itsepalvelukioski, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Raha pudotetaan pöydän lovesta sisään. Omia ja muiden lähituottajien tuotteita on tarjolla siistissä kioskissa mukavasti. Itsepalvelukioski on eritoten lähiseudulle tulevien lukuisten kesäasukkaiden suosiossa.
Kun pääsimme tilalle, kotvasen rupateltuamme meitä lähti johdattamaan upouudelle Eco Camp -alueelle Tentsile-isäntä Timo Kakko. Aiemmin tietoliikennealalla työskennellyt Timo muutti Sauvoon Ahvenanmaalta marraskuussa puolisonsa perässä. Miialta Timo hankki polttopuita ja esitteli Tentsile-idean, josta Miia innostui!
Puolen kilometrin metsäpolku Tentsileille kulkee kuivaa luonnonkaunista mäntykangasta ja karistaa viimeistään kaupungin tomut jaloista. Lopulta edessä avautuvat erikoiset avokalliot, ilmeisesti entistä rantaviivaa, joiden takana pilkistää kolme Tentsile-telttaa ja vasta rakennettu laavu.
Timo kertoi, että Tentsile on englantilaisen keksijän idea ja Tentsile-majoitusta on tarjolla Grelsbölen lisäksi muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Kaliforniassa, Costa Ricassa ja myös Suomessa muuallakin, kuten Espoon Nuuksiossa. Jokainen Tentsile-kohde on Timon mukaan omannäköisensä.
Alkumaljat ja nuotioillallinen
Ecocamp Grelsbölen Tentsile-majoitukseen kuuluu alkumaljat perillä majapaikan vastarakennetulla laavulla. Kyseessä on oman tilan omena-tyrni -juoma. Kippis ja kulaus. Paikka vaikutti kivalta. Upea laavu on rakennettu lähimetsien itse kuorituista tukeista ja laavun edustalla oleva pöytä on ekologisesti iso puinen lappeellaan oleva entinen kaapelikela.
Lapset viihtyivät ympäristöön ja kiintoisaan Tentsile-telttaan tutustuen. Löytyipä laavulta Mölkky ja tikkataulukin. Lapset tykkäsivät kovasti myös Timon 1,5-vuotiaasta Akita-rotuisesta Aino-koirasta.
Illalla asetuimme aloillemme. Kotvan kuluttua Miia saapui paikalle traktorilla illallistarpeineen. Illallisella tarjoiltiin läheisen Salmensuun tilan Hereford-naudanlihasta valmistettuja nakkeja ja ryynimakkaraa raikkaan salaatin ja tilan oman AITO-saaristolaisleivän kera.
Miia on entinen suunnistaja ja laavun ulkoseinään on kiinnitetty lähialueen suunnistuskartta. Saimme Miialta myös toisen samanlaisen ja teimme illalla patikkaretken läheisellä hiidenkirnulle ja kukkulalle merimaisemia ihailemaan Varsinais-Suomen maaseutuidyllissä.
**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU UUDISTUI 2016. TALLENNA TAI KIINNITÄ ETUSIVUMME KÄNNYKKÄSI SUOSIKKEIHIN, NIIN LÖYDÄT TÄMÄN JA MUUT KOHTEET MYÖS KÄNNYKÄLLÄ REISSUN PÄÄLLÄ.
Olemme nykyään myös LikeFinland.com.
**
Miten yö sujui?
Kello oli jo 11-12 ennen kuin pääsimme unten maille, mutta jännää oli. Tentsile-teltta on noin metrin korkeudella maasta ja teltta on jännitetty sen ympärillä oleviin puihin. Sinne kivutaan teltan keskellä olevasta suljettavasta aukosta.
Tentsile on tavallaan kaksikerroksinen, mikä teki siitä lapsista kiintoisan. Ensimmäiselle tasolle jätetään kengät, reput ja ulkovaatteet. Pienet tavarat voi ottaa sisälle toiseen kerrokseen.
Yö oli viileä, kylmimmillään viitisen astetta ja annoimmekin Miialle palautetta, että makuupussit olisivat olleet hyviä. Teltassa on liinavaatteet ja uudet peitot valmiina. Onneksi teltassa oli myös varahuopia ja meillä oli mukana yksi makuupussi lapsia varten. Tentsile on vedenkestävä.
Yöpyminen Suomen kesässä ei aina ole ennalta arvattavaa, mutta se tekee elämyksestä juuri kiintoisan! Yhteen telttaan mahtuu enimmillään 3 aikuista tai 2 aikuista ja 2 lasta, painoa saa olla enintään 400 kiloa.
Majoitukseen kuuluu myös lainareppu otsalamppuineen, ensiaputarpeineen ja kosteuspyyhkeineen. Majoittujille on tarjolla puhdasta juomavettä ja alueella on eco-vessa. Majoittujilla on mahdollisuus varata saunavuoro lähellä sijaitsevasta 50-luvun merenrantasaunasta.
Yö sujui ilman pitkiä valvomisia ja aamulla oli kiva nousta ylös, kun alatasolla olleet kengät ja varusteet eivät olleet kasteessa, niin kuin yleensä telttayön jälkeen. Sekin on helppoa, kun teltan saa jättää silleensä.
Aamulla traktorin ääni kuului jälleen ja Miia tarjoili majoittujille aamupalan nokipannukahvin, yrttiteen tai viinimarjamehun kera. Alueella majoittui meidän lisäksi kaksi pariskuntaa omissa Tentsileissään.
Loppufiilikset
Kemiön saaren ja Paraisten väliin jäävä Sauvo on kokemisen arvoinen paikka. Tentsile-majoitus hyvin suunnitellussa kohteessa on hieno kokemus ja elämys varsinkin, jos on tottunut retkeilemään ja yöpymään erilaisissa paikoissa.
Lapsille kokemus oli yllättävä mukava ja ikävä tuli taas. Toinenkin yö olisi maistunut. Perheaika on arvokasta ja sitä Tentsile-majoitus tarjoaa. Paitsi lähimetsiin ja rannoille, Karunassa kannattaa tutustua myös Maalun näkötorniin (Maaluntie 128) ja sen lähistöllä olevaan lippaluolaan sekä kansallisromanttiseen, linnamaiseen Karunan kirkkoon 1900-luvun alusta. (www) Kurjenrahkan ja Teijon kansallispuistot sijaitsevat myös lähettyvillä.
Vierailimme lopuksi läheisellä Salmensuun lihakarjatilalla. Tilalla on lihapuoti, joka on auki perjantaisin sekä muulloinkin isäntäväen ollessa paikalla. Tilan isännät, veljekset Antti ja Tero Toivonen sekä Antin vaimo Mari kertoivat, että eläimet hoitavat kesäisin ranta-alueita kaislaa ja heinää syöden myös tilan ulkopuolisilla pelloilla, kuten Turun Hirvensalossa. Ostoskoriin tarttui Herefordin maukas savupaisti lahjaksi.
Sauvon reissusta jäi hyvä fiilis ja oli kiva huomata, että Miia ja Timo satsaavat Tentsileen tosissaan ja olivat kiinnostuneita myös palautteistamme. Timo kertoi alueen matkailuyrittäjien uudesta, yhteisestä Route 181 -tunnuksesta ja yhteistyöstä. Route 181 (tie 181) on nimetty Paimion ja Kemiön välisen, Sauvon läpi kulkevan tien mukaan ja siinä on 25 yhteistyöyritystä.
**
Tentsile Eco Camp Experience Grelsböle on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.
Kuvat: Sari Särkijärvi
***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa.