Täydellinen sunnuntaiaamu. Pakkasta 2 astetta, hieman uutta lunta. Aurinko paistoi aiempien päivien pilviennusteista huolimatta. Mahtavaa!
Maastohiihtoa rakastavat ja liikunnan nimiin vannovat Anne ja Matti-Jussi Partanen saapuivat Tuusulan urheilukeskukseen Hyrylään opastamaan hiihdon alkeita Kivaa Tekemistä -medialle.
Vajaan parin tunnin hiihtotuokiosta jäi päällimmäisenä mieleen: rytmi, liuku ja alamäessä sauvat taakse. Välineet ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on Annen mukaan se, että lapsi osaa nauraa kaatumisen jälkeen.
Silloin asenne on kohdallaan. Aikuisella on asenteeseen oma vastuunsa.
Sunnuntaihiihtäjälle pito on tärkeintä, jos tyylinä on perinteinen. Perinteisen tyylin suksen valinnassa paperin pitää liikkua suksen keskiosan alla, kun paino on molemmilla jaloilla, mutta painon ollessa päkiällä paperia ei voi enää liikuttaa. Tällöin suksi toimii eli pitää ja luistaa myös lumella.
Keitä oikein ovat Anne ja Matti-Jussi?
Anne on Vantaalta kotoisin oleva, vasta aikuisiällä hiihdosta todella innostunut kilpailija ja harrastajavalmentaja, joka sijoittui keväällä 2013 Norjan Kautokeinosta Enontekiön Hettaan hiihdettävässä Saami Ski Racessa kakkoseksi naisten 30 km matkalla. Anne opettaa oman työnsä ohella Suomen Ladun aikuisten hiihtokoulussa Helsingin Paloheinässä arki-iltaisin (www), toimii yksilövalmentajana sekä Mammat Sporttaa -juoksukoulussa.
Matti-Jussi opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Pajulahden urheiluopistossa. Hän on juniorivuosina voittanut kerran jopa SM-kultaa kovatasoisissa Hopeasompa-kisoissa. Kelillä ja voitelulla oli miehen mukaan iso osuus asiassa.
Kaksi kaatumistekniikkaa
Heti kun tapasin Annen ja Matti-Jussin, tuli puheeksi hiihdon rytmi. Hiihtokoulu alkaa siitä, että ihan aluksi lähdetään hakemaan hiihdon rytmiä pelkät sauvat kädessä, ilman suksia. Vasta tämän jälkeen opetellaan liukua ja muita asioita.
Asenteen merkitys hiihdossa on tosi iso. Lasta ja aloittelijaa ei pidä viedä ensin isoihin mäkiin. Siitä voi tulla elinikäinen kammo.
”Jos vastaan tulee liian iso mäki ylös tai alas, silloin otetaan sukset pois jalasta ja kävellään.”
Väärin ja oikein – sauvoilla ei jarruteta missään hiihtolajissa (1. kuva), vaan auraus on oikea tapa jarruttaa (2. kuva) . Kuvat: KivaaTekemistä.fi
**
TÄMÄN JULKAISUN NÄKYVYYSKUMPPANI ja KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde on Tuusulan SportDivari Sahankulmassa, Moukarinkuja 6. www.sportdivari.fi, puh. 09 857 4593.
SPORTDIVARIN HUOLTOHINTOJA: luistinten teroitus 7e, uudet siteet ja asennus esim. 25e, suksien vanhan voiteen poisto, luistovoitelu ja pitovoitelu yht. 35e. Maksuksi käyvät myös käytetyt sukset, monot ja hyvät kierrätysvarusteet.
Saatavilla hyvä valikoima sekä käytettyjä että uusia hiihto- ja urheiluvälineitä.
**
Laskemisessa on tärkeää pitää sauvat takana ja osata kaatua. On kaksi tapaa kaatua, pyllähdys tai sivulle kaatuminen. Matti-Jussi näytti miten kaadutaan pyllylleen. Mennään ensin kyykkyyn ja sitten vain istutaan ja kaadutaan lumeen. Tämän osaavat kaikki!
Anne suositteli kaatumistekniikkaa, jossa kaadutaan paketissa kyljelleen. Entä sauvat? Kun paketti pysyy kasassa, myös sauvat säilyvät ehjinä.
Rytmi ja liuku
Kiersimme urheilukeskuksen hyväkuntoista 1,2 km tykkilumilatua – kiitos Tuusulan Voima-Veikot ja Tuusulan kunta! Kävimme ensin läpi luisteluhiihdon eli vapaan tyylin tekniikkaa.
Perustekniikoita on kolme: kuokka, vassu ja mogren. Vassu on erityisesti huippuhiihtäjien suosima. Siinä työnnetään tasatyöntö joka liu’ulle – eteen vasemmalle ja eteen oikealle. Tekniikka on saanut nimensä ruotsalaisesta huippuhiihtäjästä Thomas Wassbergista 80-luvulla.
Kuokka ja mogren (nimi Torgny Mogrenista) ovat keskenään samantapaisia tekniikoita. Kuokka on luisteluhiihdon helpoin ja yleisin tekniikka. Siinä toinen käsistä on ns. johtava käsi. Kuokka sopii niin tasaiselle kuin ylämäkeen.
Vinkkejä vapaan hiihtotyylin harjoitteluun
Perustekniikoiden lisäksi luistelutyyliin kuuluvat myös loivan alamäen sauvoitta luistelu sekä todella jyrkän ylämäen ankkakävely. Annella on kuokkaan ja sen rytmiin tosi hyvä vinkki:
”Kolme ja yksi, eli ensin kolme välinettä maahan ja sitten yksi ”
Molemmat kädet ja toinen suksi lähtevät tekemään työtä yhtä aikaa – sauvojen osuessa lumeen ja suksen lähtiessä liukuun. Vasta liu’un jälkeen on sen neljännen välineen eli toisen suksen vuoro ottaa lumikontakti ja tehdä oma liukunsa.
Tämän jälkeen kierros alkaa alusta: kolme ja yksi, kolme ja yksi…
- Liukua voi harjoitella hiihtämällä sauvoitta, olipa tekniikkana sitten perinteinen tyyli latua pitkin tai luistelutyyli latu-uran vieressä luistelupaanalla.
- Kun sauvoista ei saa koko ajan tukea, tasapaino tulee paremmaksi, jalkatyö tehostuu ja liuku pitenee!
- Hiihdossa lantion ja hartialinjojen kuuluisi säilyä suksen menosuuntaan päin. Tämä pätee niin pertsaan kuin luisteluun. Vartalo ei lähde kiertymään holtittomasti.
VIDEO: Anne Partanen opettaa vapaan tyylin hiihtotekniikkaa: sauvoitta luistelu ja ns. kuokka. Lopuksi tyypilliset virheet: istuva asento, kädet leveällä, rytmi puuttuu. KivaaTekemistä.fi
Uusia juttuja: käsien työskentely ja ponnistus ylöspäin
Allekirjoittaneelle hiihtoharjoittelu on tuttua junnuvuosilta 20 vuoden takaa, mutta tekniikan opettelussa tuli vastaan niin vanhan kertausta kuin ihan uusia juttuja. Matti-Jussin näkemyksen mukaan perinteisen hiihto ei ole enää sitä, mitä se oli Juha Miedon aikana, jolloin sauvatyöntö haettiin kaukaa edestä ja vietiin mahdollisimman taakse.
Vinkkejä perinteisen tyylin harjoitteluun:
- Työntö lähtee kädet hieman koukussa monojen kohdalta ja käsi saatetaan suunnilleen lantion kohdalle. Käden ei siis tarvitse ojentua täysin suoraksi.
- Työnnössä ja varsinkin perinteisen tasatyönnössä kädet säilyvät melko jäykkinä – vaan ei lukkosuorina. Vatsalihakset ja keskivartalo tekevät työn.
- Tärkeää on, ettei sauvaa puristeta koko aikaa. Kämmen avautuu sauvan saatossa nyrkistä, jolloin sormet eivät kylmety ja veri kiertää.
- Perinteisen hiihdossa päkiän terävä ponnistus suuntautuu suoraan alaspäin, ei taaksepäin. Näin suksi saa paremman pidon latuun verrattuna sunnuntaihiihtäjän ”kävelytekniikkaan”.
VIDEO: Matti-Jussi ja Anne Partanen opettavat perinteistä hiihtotyyliä: vuorohiihdon alkuopettelu sauvoitta, vuorohiihto ja tasatyöntö. KivaaTekemistä.fi
Pääkaupunkiseudulta löytyy latuja!
Anne kehui hiihtoreissumme aikana parikin kertaa hiihdon hyvää vaikutusta koko vartalolle varpaista hartioihin. Murtsikka tekee hyvää toimistotyöläiselle.
Matti-Jussi on tykästynyt nykyaikaisiin skinisuksiin, joissa käytetään ja huolletaan pitovoiteen sijasta pitokarvaa. Pito- tai karvapohjasuksia on olemassa erilaisia riippuen suksimerkistä. Myös lasten suksissa suomu- tai karhennuspinta pitoalueella on yleistynyt.
”Tärkeintä on kuitenkin, että hiihdellään. Hiihto on monipuolista liikuntaa. Se hapettaa kroppaa ja siitä saa raitista ilmaa”, tuleva liikunnanohjaaja toistaa jämäkästi.
Hiihtoaamupäivän jälkeen Matti-Jussin matka jatkui nastalenkkareilla juosten kotiin Vantaalle ja Anne suuntasi matkansa yksilövalmennettavansa luokse kuntosalille.
Pääkaupunkiseudulla ja Keski-uudellamaalla hyviä harrastuspaikkoja maastohiihdolle ovat muun muassa Helsingin Paloheinä, Vantaan Hakunila, Espoon Leppävaara ja Oittaa, Keravan Keinukallio, Tuusulan urheilukeskus ja Tuusulanjärvi (jäätilanteesta riippuen) sekä Järvenpään Terhola ja Paavonpolku. Lisää ja tarkemmin latuja löytyy Latutilanne.fi -palvelusta.
Kilpailuajankohtina ladut tai osa laduista ovat suljettuja. Hyrylässä järjestetään nuorten ampumahiihdon SM-kisat 4.-5.2.2017.
**
Lue juttumme uudesta Tuusulan SportDivarista 25.9.2016, päivitetty 2017 (www).
Jos haluat, että kerromme sinun vapaa-ajan kohteesi tarinan tai tutustumme lajiisi, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurimmalla osalla kesän 2016 kampanja-asiakkaistamme oli vilkas ja hyvä kesä. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.