Kivaa Tekemistä koki jännittävän aikamatkan Vantaalla

Julkaistu:

19.08.2016
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kirjoitimme keväällä laajan artikkelin Vantaasta ja saimme paljon tietoa Vantaan kohteista ja kesätapahtumista.

Kiinnostuimme nyt uudesta, ensimmäistä kertaa järjestetystä Helsingan keskiaikapäivästä, joka järjestettiin viime lauantaina Helsingin pitäjän kirkonkylässä Vantaalla. Tapahtuma liittyi koko viikon jatkuneeseen, perinteiseen vanhan musiikin BRQ Festival -tapahtumaan.

Keskiaikapäivän järjestäjiin kuuluivat BRQ:n lisäksi Vantaa-seura, Vantaan seurakunnat, Vantaan kaupunki ja kaupunginmuseo sekä monet vapaaehtoiset, tukijana myös Aktiastiftelsen i Vanda.

Helsingin pitäjän kirkonkylä sijaitsee Vantaalla, Tammiston ja Tuusulanväylän itäpuolella, rajoittuen idässä Keravanjokeen. Alueella on ollut pysyvää asutusta jo 1200-1300-luvuilta lähtien. Kirkonkylän alue keskiaikaisine Pyhän Laurin kivikirkkoineen, 1400-luvulta, ja punaisine puutaloineen on kiistämättä yksi Vantaan ihastuttavimmista vierailukohteista.

Lauantai oli sateinen, mutta se ei menoamme hidastanut. Sateesta huolimatta paikalle oli saapunut mukavasti väkeä.

Paljon ohjelmaa lapsille

Heti tapahtuma-alueelle, pappilan puistoon, saavuttuamme jäimme seuraamaan keskiaikaista kamppailutekniikkaopetusta. Lapsilla oli mahdollisuus tutustua mm. miekkailuun ja jousiammuntaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tapahtumassa oli yllättävän runsas tarjonta lapsille: tarinateltta, keppihevoskokoontuminen, lasten aikamatka, poniratsastusta sekä koko perheen maksuton Kultainen luutunsoittaja -piknik-konsertti, joka järjestettiin sateen vuoksi sisällä Pyhän Laurin kirkossa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Konsertissa esiintyivät italialaiset Simone Sorini (tenori ja luuttu, keskiaikainen kitara) ja Claudia Viviani (laulu, dulcimer, harppu, kampiliira, lyömäsoittimet). Olisi ollut hyvä, jos konsertti olisi voitu järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan ulkona, koska pienempiä lapsia oli vaikea saada pysymään paikallaan kirkossa hermostumatta.

Vasemmalla Kansanperinteen ystävien Elisa Pöyhönen ja onnenpyörä. Oikealla oriveteläisen Wästikiven hiomakiviä ja muita tarve-esineitä esittelemässä yrittäjä Sari Tuomaala poikansa Iisakin kanssa. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Sarin ja hänen miehensä Wästikivi louhii nykyään kahden hengen voimin Oriveden Längelmäeltä savikiilleliusketta, josta se valmistaa hiomakivia. ”Vielä 1700-luvulta 1900-luvun alkuun louhimassa oli 300 miestä”, ystävällinen Sari kertoi.

Keskiaika harrastuksena

Tapasimme tapahtumassa pääkaupunkiseudulla toimivan Keskiaikaseura Hukka ry:n jäseniä. Seuran toimintaan vaimonsa houkuttelun tuloksena mukaan tullut airut ”Johann vom Hasengraben” kertoi kiinnostuneensa heraldiikasta eli vaakunoista. ”Keskiaikaseuran toiminta on muutakin kuin pelkkä käsityökerho”.

Keskiaikaseura Hukat ry. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Keskiaikaseura Hukat ry. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Seuran kokoontumisissa tehdään mm. savi-, puu- ja taontatöitä sekä tanssitaan, lauletaan ja valmistetaan yhdessä keskiaikaista ruokaa. Keskiaikatapahtumassa mukana ollut Sini Lindgren (edessä vas.) kertoi juuri valmistaneensa paastopäivän piirakkaa 1380-luvun keittokirjasta. ”Keskiaika on meillä koko perheen harrastus”, Sini lisää.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jututimme yhtä tapahtuman puuhanaisista, historoitsija Eva Ahl-Warista, joka oli vapaaehtoisena mukana järjestelyissä ja kertoi olevansa mukana myös Turun keskiaikaisten markkinoiden järjestelyissä.

Iloinen Eva ihasteli, kuinka Vantaan uudessa tapahtumassa on paljon vapaata ohjelmaa perheille. Hänen mukaansa tapahtumasta tulee vuoden päästä vielä hienompi!

Keskiaikaisia herkkuja, kuvassa Jari ja Oona Auramo. Ostimme hiukopalaksi keskiaikaisia makuja suoraan päreen päältä keskiajan tyyliin sormin syötynä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jari Auramo Kuokantalosta Marttilasta kertoi, että ainekset (lanttu, sika, kaali) ovat jo keskiajalla käytössä olleita ja samoin valmistustavat, kuten marinointi ja hauduttaminen. Hyvää oli!

Keskiaikapäivässä oli mielestämme viihtyisää se, että siellä oli nimenomaan teemaan sopivia kauppiaita ja perinteiden esittelijöitä. Taisipa tapahtumassa olla perinteinen koruseppäkin.

Erilainen klassisen musiikin konsertti

Saimme mahdollisuuden osallistua aikuisten kesken BRQ Festivalin päätöspäivänä erilaiseen klassisen musiikin konserttiin, Bach-meditaatioon, jota BRQ:n toiminnanjohtaja Márta Schmidt suositteli meille. Erilaisen konsertista teki se, että siellä sai makoilla – halutessaan jopa nukahtaa – sekä tulla ja mennä oman mielen mukaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kiinnitin heti alkuun huomiota siihen, että toinen esiintyjistä, Maya Homburger, esiintyi paljain jaloin, aloittaen soittamisen kirkon keskikäytävällä kävellen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Konsertti oli todella positiivinen kokemus. Tunnelma yläparvella oli rento, suurin osa parven kuuntelijoista makoili joogamatoilla silmät kiinni musiikkia kuunnellen, jokunen kännykkää näpytellen, loput nauttivat musiikista tavanomaiseen tapaan istuen. Kuuluipa parvelta kuorsaustakin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tällaiseen klassisen musiikin konserttiin menisin toistekin.

Idea erilaiseen konserttiin lähti Maya Homburgerin halusta tutkia Bachin soolokappaleita yhdessä yleisön kanssa, joka on vapaa kulkemaan ja makoilemaan salissa. ”Toiveeni on kurkottaa yhä syvemmälle musiikkiin ja kokea muutoksia ja paljastuksia, jotka syntyvät tietynlaisesta molemminpuolisesta kuuntelusta,” sveitsiläis-irlantilainen Maya kertoo esitteessä.

Maya Homburger (barokkiviulu) esiintyi konsertissa yhdessä miehensä Barry Guyn (kontrabasso) kanssa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi


Helsingin pitäjän kirkonkylän alueeseen kannattaa tutustua myös pyöräillen. Pyhän Laurin kirkon ja sen ihastuttavan ympäristön lisäksi muita näkemisen arvoisia paikkova ovat kirkonkylän padottu koski, mylly ja 1800-luvun lopulla rakennettu, kevyen liikenteen kätössä oleva Brobackan holvisilta.

Joenvarsikierros Aviapolis-Kirkonkylä 13 km (kartta)

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

BRQ Vantaa Festival, Vantaan kaupunki ja Vantaan kaupunginmuseo ovat KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteita.

**
Jos haluat, että kerromme sinun yrityksesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.




KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.