Vieraskynä: Kuvataiteilijan vinkit taidesisustamiseen

Julkaistu:

22.09.2014
| Kirjoittanut:

Kirjoitin yhdessä kollegoideni Anne Mäkelän ja Janne Laineen kanssa kirjan, KOTI+TAIDE, Taidesisustamisen käsikirjan, vastauksena kysymyksiin, joihin toistuvasti törmäämme viedessämme asiakkaiden koteihin omia tai kollegoidemme teoksia nähtäväksi ja sovitettavaksi.

Puolen vuoden pähkäilyn jälkeen hain tänään Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamosta Viggo Wallensköld:n maalauksen omaksemme. Olin käynyt ihailemassa sitä monta kertaa. Linssiluteet Pikkumies ja Puli tietenkin samassa kuvassa :) Oikeanpuoleinen pikkuteos on Nikolai Lehdon sympaattinen maalaus jonka mieheni on saanut perinnöksi.

Puolen vuoden pähkäilyn jälkeen hain tänään Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamosta Viggo Wallensköld:n maalauksen omaksemme. Olin käynyt ihailemassa sitä monta kertaa. Linssiluteet Pikkumies ja Puli tietenkin samassa kuvassa 🙂 Oikeanpuoleinen pikkuteos on Nikolai Lehdon sympaattinen maalaus jonka mieheni on saanut perinnöksi.

Sinun ei tarvitse olla kroisos hankkiaksesi taidetta kotiisi

Taiteen hankkimiseen ja ripustamiseen kotiin liittyy nimittäin edelleen paljon turhaa arkuutta ja huonoja tekosyitä. Tavallisimmat esteet taiteen hankinnalle ovat kuvitelmat taiteen elitistisyydestä; että taidetta ostaakseen pitää olla vähintäänkin kroisos ja hallita suvereenisti jutustelu tyylisuunnista kuohujuoman äärellä. Tosiasiassa taide on tarkoitettu ihan jokaiselle ihmiselle. Maassamme on tällä hetkellä ainakin 32 yhdistyksen tai yrityksen ylläpitämää Taidelainaamoa (taidelainaamot.fi), joista taidetta voi hankkia korottomasti ja kuluttomasti osamaksulla, vaikka parilla kympillä kuussa. Myös taiteilijat itse myyvät teoksiaan osamaksulla suoraan työhuoneilta ja valtaosassa gallerioitakin se on mahdollista.

Raha ei siis ole este taiteen hankinnalle – muutama kymppi säästyy kuukaudessa helposti vaikka karkkiostoksia rajoittamalla. Jos pidät oman lähileipomosi taatusti tuoreista tuotteista, miksi et samalla tavoin hankkisi taidetta itsellesi ja lahjoiksi omalta lähitaiteilijaltasi? Maassamme on tällä hetkellä yli 2000 elossa olevaa ammattitaiteilijaa, joten valikoimasta löytyy aivan varmasti jokaiselle mieluinen teos!

Eteisen lipaston päällä on Niilo Komulaisen pronssiveistos "Pippuri" jonka annoin miehelleni syntymäpäivälahjaksi muutama vuosi sitten. Marja Patrikaisen "Kakkaava koira" on niinikään pronssiveistos ja hankinta jo opiskeluajoiltani. Seinällä irvistelee Hannamari Matikaisen uniikki grafiikanvedos joka on minun mielestäni bulldoggimme muotokuva :)

Eteisen lipaston päällä on Niilo Komulaisen pronssiveistos ”Pippuri” jonka annoin miehelleni syntymäpäivälahjaksi muutama vuosi sitten. Marja Patrikaisen ”Kakkaava koira” on niinikään pronssiveistos ja hankinta jo opiskeluajoiltani. Seinällä irvistelee Hannamari Matikaisen uniikki grafiikanvedos joka on minun mielestäni bulldoggimme muotokuva 🙂

Sinun ei tarvitse olla taiteen asiantuntija

Myös huoli taideteosten tyylisuunnista ja tekniikoista on kertakaikkisen tarpeeton. Taidegallerioiden henkilökunta on olemassa sitä varten, että he kertoisivat kulloinkin galleriassa esillä olevasta taiteilijasta ja tämän tuotannosta. Taidegalleriaan voi piipahtaa vaikka lenkillä tai ruokatunnilla, sinne ei tarvitse pukeutua fiinisti tai pelätä joutuvansa hyökkäävän myyntityön kohteeksi. Galleriassa saa ja tulee keskustella: jos kuulet nuppineulan putoavan, laita galleristi töihin! Ihmisestä ei voi päätellä päällepäin, kuinka paljon hän taiteesta tietää – eikä se ole olennaistakaan, sillä oppiminen on kaikeksi onneksi elämänmittainen matka.

Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle

Taiteessa riittää haastetta ja tutkittavaa koko matkalle ja viihdyttävin siitä kehkeytyy jos uskaltaa astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle; tutustua ennakkoluulottomasti kaikenlaiseen taiteeseen. Jo lyhyen ajan kuluttua, kuin huomaamatta, kun on nähnyt ja kokenut monenlaista, myös ymmärtää ja hyväksyy enemmän. Sellaisia me ihmiset olemme, kaikki uusi aluksi vähän hirvittää, mutta onneksi me olemme varsin uteliaita otuksia ja vielä oppivaisia sellaisia. Siedätyshoito on siis parasta, mitä voit tehdä itsellesi, olipa sitten kyse taiteesta tai muusta itsellesi tuntemattomammasta asiasta.

Salla Laurinollin öljyvärimaalaus "Leikki" on kaikkien aikojen ensimmäinen teoshankintani. Se on kunniapaikalla portaikon korkealla seinällä yhdessä karttuvan grafiikan kokoelmamme kanssa. Teos vavahduttaa minua edelleenkin, vaikka olen nähnyt sen päivittäin jo pitkästi yli kymmenen vuoden ajan.

Salla Laurinollin öljyvärimaalaus ”Leikki” on kaikkien aikojen ensimmäinen teoshankintani. Se on kunniapaikalla portaikon korkealla seinällä yhdessä karttuvan grafiikan kokoelmamme kanssa. Teos vavahduttaa minua edelleenkin, vaikka olen nähnyt sen päivittäin jo pitkästi yli kymmenen vuoden ajan.

Yhdistele rohkeasti!

Taideteoksia ripustaessa kannattaa pitää mielessä vain se perimmäinen syy, miksi taidetta on ylipäätään hankittu: että siitä voisi nauttia omassa kodissa joka päivä. Näin ollen taideteoksia kannattaa ripustaa vaikka lattiasta kattoon. Siinä missä yksi voimakas teos saattaa vaatia koko seinän omakseen, voivat jotkut teokset, olivatpa ne keskenään miten erilaisia tahansa, tulla hyvin toimeen keskenään ja omana kokonaisuutenaan. Paras kokonaisuus syntyykin rohkeasta monimuotoisuudesta: kokonaisuudesta eri taiteilijoiden maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, jotka on kehystetty kekseliäästi. Itse suosin luovaa ja elämänläheistä ripustusta, eli vietän aikaa tilassa, jonne yksittäinen teos tai kokonaisuus on tulossa.

Vinkkejä taulujen ripustamiseen

Päätän taideteoksen paikan ja korkeuden katseen ja valon suuntien ja huoneessa olevien muiden teosten ja huonekalujen mukaan. Kokonaisuus on siis aina osiensa summa, eikä siihen ole olemassa mitään yleispätevää ohjetta. Yleisin virhe kuitenkin on ripustaa taideteokset liian korkealle ja hyvänä kakkosena tulee mielikuvituksettomuus. Taideteoksen paikkoja voi ja kannattaa aika-ajoin vaihdella ja suosia myös väliaikaisia kokonaisuuksia, niin kuin vaikka vieraileva taideteos ruokapöydän päässä. Näin vuosikausia samassa paikassa ollut teos saa uuden elämän ja ansaitsemaansa huomiota paikanvaihdoksen myötä.


Tee taideripustamisesta hauskaa ja pyydä ystäväsi mukaan

Kaikkein hauskinta on tehdä taideripustusta yhdessä ystävien kanssa, sillä heillä saattaa olla hyviä ideoita ja tuoreita näkökulmia. Kannattaa siis varata hyvää ruokaa ja juomaa taideteosten ripustamisen tiimoilta. Mikäli kavereista ei löydy apua, voi taideteoksen ripustamisessa auttaa taidegalleristi, taiteilija tai vaikka oman paikallisen taiteilijaseuran asiantuntija. Sen lisäksi, että heiltä saa hyviä vinkkejä taideteosten sijoitteluun, tulee itse ripustuskin samalla hoidettua taideteokselle ja kodin asukkaille turvallisesti.

Taide sopii kotiisi, usko pois!

Omasta mielestäni pöhköin taiteeseen liittyvä huolenaihe on taideteosten sopivuus omaan kotiin.. Turha arkuus kannattaa unohtaa: on tarpeetonta olla epävarma uusien taideteosten hankinnasta ja sopivuudesta kodin sisustukseen yksinkertaisesti siksi, että niiden yhteinen nimittäjä olet sinä. On mielipuolista ajatella, että mattoa ja sängynpeitettä valitsisi jollain tapaa eri henkilö kuin taideteosta. Kannattaa siis luottaa omaan intuitioon, mutta antaa samalla taiteen viedä -huomaat kyllä kun kolahtaa!

Kirjoittaja: Pia Feinik

Ikä: 36 v.
Asuu: Puolukkapolulla rintamamiestalossa Nokialla
Perhe: Aviomies ja kaksi karvahaalaria: chihuahua Pikkumies 7v. ja ranskanbulldokki Puli 8v.
Koulutus: kuvataiteilija ja filosofian maisteri (kulttuuripolitiikka, taidehistoria ja museologia)
Työ: Kuvataiteilija, taideopettaja, luennoitsija, yrittäjä, tutkija….taiteen ja kulttuurin sekatyönainen
Tärkeimmät teokset ja näyttelyt: Toivottavasti edessäpäin!

Voit tutustua yhteistyökumppanimme, kuvataiteilija Pia Feinikin ja hänen kollegoidensa tuoreeseen taidesisustamisen käsikirjaan, KOTI + TAIDE tästä linkistä.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä-uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme. Onnea Marjo-Riitalle Vantaalle elokuun arvonnan Linnanmäen lippupaketin voitosta!