Kuukauden kohde: Tutustuimme Pohjois-Karjalan helmiin Pielisen rannoilla!

Julkaistu:

05.09.2016
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalasta puhuttaessa mieleen nousee ensimmäisenä Leevi and the Leavingsin biisin sanat: ”Minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun”.

Kivaa Tekemistä vieraili Pohjois-Karjalan upeissa maisemissa heinä-elokuun vaihteessa. Vaikka verkkarit haluaa pukea jalkaan ja vaihtaa vapaalle, Pohjois-Karjala on paljon muutakin kuin biisi.

Upeiden maisemien Koli

Pääsimme tutustumaan Pohjois-Karjalaan heinä-elokuun vaihteessa. Aloitimme tutustumisemme Kolilta, joka tunnetaan ennen kaikkea vuonna 1991 perustetun Kolin kansallispuiston upeista kansallismaisemista ja retkeilymaastoistaan.

Kolia ei ole turhaan valittu vuoden Retkikohteeksi vuonna 2013. Lieksassa sijaitsevalle Kolille kannattaa tulla jo pelkästään maisemien takia, mutta on siellä paljon muutakin.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Vierailumme aikana majoituimme Break Sokos Hotel Kolin hotellissa. Saimme lämpimän vastaanoton ja vastaanotossa kuulemamme Savo-Karjalan murre sai hymyn huulille jo alkumetreillä. Ihastusta herätti myös se, kun hotellin sisääntuloaulassa oli mahdollisuus vaihtaa omat kengät Reiskoihin vierailun ajaksi.

Pitkä matkailuhistoria

Jutustelimme hetkisen hotellinjohtaja Jukka-Pekka Pesosen kanssa. Jukka-Pekka kertoi Kolin matkailuhistorian alkaneen jo 1800-luvun lopulta, jolloin Kolille avattiin ensimmäinen majoituspaikka Ylämaja matkailijoille vuonna 1896. Sen jälkeen Koli on kasvanut asteittain nykyiseen kokoonsa.

Koli ei ole kuitenkaan paisunut yli äyräiden ja kansallispuisto, joka ulottuu Kolin rinteiltä Pielisen järven saariin, on keskeinen osa Kolin identiteettiä. Jukka-Pekka kertoi, että Kolille ei yleensä hakeudu ne kaikkein rämäpäisimmät juhlijaporukat ja esimerkiksi mäenlasku sujuu sulassa sovussa.

Break Sokos Hotel Kolin henkilökuntaa, vasemmalla Jukka-Pekka. Hotellin hyvä ilmapiiri oli selkeästi aistittavissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Break Sokos Hotel Kolin henkilökuntaa, vasemmalla Jukka-Pekka. Hotellin hyvä ilmapiiri oli selkeästi aistittavissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viihtyisä ja kodikas hotelli

Hotellihuoneesta avautui hienot maisemat Kolin eturinteelle ja Pieliselle. Lapsia odotti huoneen sängyllä pirteän väriset kumiankat ja tikkarit. Oli mukavaa kun siivoojatkin muun henkilökunnan lisäksi tervehtivät hotellivieraita iloisesti hymyillen.

Hotelli oli mielestämme mukavan pieni, huonemäärältään 73. Lapsetkin kokivat olonsa sen myötä turvallisemmaksi uskaltaen mennä kahdestaan mm. leikkihuoneeseen tai ostamaan jäätelöt hotellin kahvilasta.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Vaikuttava maisemakylpylä

Päätimme käydä jo heti saapumispäivänä hotellin uudenkarheassa, keväällä 2013 avatussa, maisemakylpylässä. Jokainen kylpylävieras saa halutessaan Lumenen ihonhoitopakkauksen naamioineen, kuorinta- ja kosteusvoiteineen sekä jalkakylpysuoloineen tai paikallista alkoholitonta kuohujuomaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ihonhoitotuotteet ja kuohujuoma olivat Kolin kylpylän mukava yllätys. Karpalo- ja herukanlehtijuomat maistuivat ulkoporealtaasta Pieliselle katsellessa.

Kylpylässä oli huomioitu fiksusti niin lapset kuin aikuiset. Kylpylä muuttui K-18 -alueeksi klo 16 jälkeen, jolloin kylpylä hiljeni tyystin rauhaa etsivien aikuisten hemmottelukeitaaksi. Äiti sai jäädä hemmoteltavaksi kun lapset palasivat hotellihuoneeseen iskän kanssa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

*** Tutustu hyvän olon ja itsensä kehittämisen Uumen-tapahtumiin Kolilla: Sisäinen hehku -viikonloppu 7.-9.10. // Kylli Kukkin Joogaretriitti 27.-29.10. // Sydäntuli, intuition voima 13.-15.11. // Kaija Juurikkalan Taideretriitti 27.-29.11. Lisätietoja ***

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi


Kylpylän seinällä on ehdotuksena erilaisia saunapolkuja, joista sai valita itselleen sopivimman senhetkisen fiiliksen mukaan. Jos kylpylän haluaa kokea pitkän kaavan mukaan, siihen saa helposti vierähtämään useita tunteja.

Esimerkki Rentouttavasta saunapolusta:

”Laukaise kireys kehosta ja mielestä. Nauti vedenalaisesta musiikista, saunasta, poreammeesta ja maisemapaljusta. Rentoudu hetki relax-huoneen lämpöpedissä maisemia ihaillen. Nauti teetä hedelmien kera tai juhlista hetkeä samppanjalla.”

1. Elämyssuihkuun
2. Valo-äänialtaaseen
3. KIVI aromisaunaan
4. Elämyssuihkuun
5. Valo-äänialtaaseen
6. TULI suomalaiseen saunaan
7. Elämyssuihkuun
8. Jalkakylpyyn
9. VESI höyrysaunaan
10. Paljuun
11. Elämyssuihkuun

Kolin kuohu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kolin kuohu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mielestäni parasta maisemakylpylässä oli sen valoisuus ja luonnon läheisyys. Vaikka kylpylä oli pieni, sieltä löytyi paljon uniikkeja yksityiskohtia, jollaisiin emme olleet muissa kylpylöissä törmänneet – kuten Elämyssuihku, jossa oli mahdollisuus kokea mm. Karibian myrsky ja kevätsade.

Must see: Kolin kansallismaisema!

Kivenheiton päässä hotellilta, aivan Kolin Luontokeskus Ukon vierestä lähtee selkein opastekyltein merkitty 1,4 kilometrin mittainen maisemareitti kohti Kolin upeita kansallismaisemia. Reitti kiertää Kolin Huippujen Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin kautta takaisin lähtöpisteeseen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pienten lasten kanssa liikkuessa on oltava varovainen kallioiden päällä etenkin sateen jäljiltä. Pudotukset kalliohuipuilta ovat jyrkkiä, mutta merkitty polku on leveä ja helppokulkuinen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kolilta lähtee eripituisia retkeilyreittejä, joista pisin on 60 kilometrin mittainen Herajärven kierros. Lisätietoja retkeilyreiteistä voi tiedustella Luontokeskus Ukosta. Kolilla on kesäisin myös maisemahissi, joka on kokemisen arvoinen.

Tutuistuimme Kolin Luontokeskus Ukon pysyvään Katse kansallismaisemaan -näyttelyyn. Näyttelyssä kerrotaan kiintoisalla tavalla Kolin kansallispuiston geologiasta, luonnosta ja matkailuhistoriasta.

Luontokeskus Ukko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Luontokeskus Ukko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näyttely kiinnosti kovasti myös lapsia eläimineen ja isoine kosketusnäyttöineen. Luontokeskuksessa oli myös lasten leikkipaikka ja karhunpesä!

Herkkuja lähiseudulta

Aamupala oli runsas ja maukas tuoreine hedelmineen, smoothieineen, karjalanpiirakoineen ja suklaaputouksineen – ja tietysti vaahtokarkkien kera, mistä lapset olivat erityisen innoissaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yksi kivoimmista asioista aamupalalla – ja illallisella – oli ravintolan ikkunasta avautuvat maisemat, joita saimme ruokailun lomassa ihastella.

Illalla kävimme hotellin Grill It -ravintolassa nauttimassa Pielisen kuhaa ja Kallaveden muikkuja. Jälkiruokajäätelö – kuusenkerkkä ja mustikka – oli sekin lähialueelta, Outokummusta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sitten olikin aika sanoa heipat Kolille ja lähteä kohti seuraavaa määränpäätä. ”Miksi täältä pitää lähteä pois?”, kyseli Eetu Kolin parkkipaikalla. Kaikki kiva aina loppuu aikanaan.

Tulevia tapahtumia

16.-17.9. Koli Ruska Blues

Break Sokos Hotel Koli (www)
Ylä-Kolintie 39, Lieksa
puh. 020 1234 662

Parkkipaikalta hotellille nouseva maksuton kiskohissi toi Keski-Euroopan tunnelmaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Parkkipaikalta hotellille nouseva maksuton kiskohissi toi Keski-Euroopan tunnelmaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

***

Rauhaa rakastavien majoituskohde, Kestikievari Herranniemi

Lieksan Vuonislahden kylässä Pielisen itärannalla – tunnin ajomatkan päässä Kolilta – sijaitsee ympärivuotinen majoituskohde, Kestikievari Herranniemi. Ensinäkemältä ei uskoisi, kuinka hienoja kohteita pienestä, 250 asukkaan Vuonislahden kylästä löytyykään.

Vuonislahteen pääsee kesäaikaan Kolin satamasta myös kantosiipialuksella ja Kolilta Lieksan keskustaan puolestaan Suomen suurimmalla sisävesiautolautalla. Talvella Kolilta Vuonislahteen on vain 7 kilometrin matka jäätietä pitkin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Herranniemessä pääsee nauttimaan maaseudun rauhasta ja tunnelmasta. Rauhallista siellä ainakin on, sillä lähellä ei ole muuta asutusta ja lähin kauppakin sijaitsee Lieksassa, jonne on matkaa n. 27 km.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Herranniemessä meidät otti vastaan ystävällinen isäntäpariskunta, Erja ja Tapio Nevalainen, jotka ovat pyörittäneet vanhaa sukutilaa reilut 20 vuotta jo neljännessä polvessa. Apuna on yksi ulkopuolinen työntekijä. Myös perheen tytär Hertta on apuna tarvittaessa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Paikka on toiminut kestikievarina jo 1800-luvun alussa. Yhtäjaksoista matkailuhistoriaa Herranniemellä on vuodesta 1958 lähtien, jolloin Tapion vanhemmat Aino ja Lassi Nevalainen perustivat retkeilymajan. Majoituskapasiteettia on kasvatettu hiljalleen ja se on tällä hetkellä kesäaikaan n. 50 henkeä ja talviaikaan 35 henkeä.

Herranniemessä on useita majoitusvaihtoehtoja. Oikealla maalaisromanttinen aittahuone. Hiljattain remontoidun aittarakennuksen huoneissa on omat kylpyhuoneet. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Vanha päärakennus paloi tulipalossa helmikuussa 2007. Palaneen rakennuksen tilalle siirrettiin Sokojärvellä sijainnut Kuuselan pirtti, joka sai ensimmäiset vieraansa jo kesäkuun lopulla 2008. Samana kesänä Herranniemen rannassa vihittiin käyttöön Vuonislahden rantateatteri.

Tapio kertoi kesäteatterin viime vuosien suosikista Simpauttaja-näytelmästä, joka perustuu Vuonislahdesta kotoisin olevan Heikki Turusen esikoisromaaniin.

Herranniemen rantapaviljonki Pielisen rannalla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Herranniemen rantapaviljonki Pielisen rannalla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Saunaelämyksiä ja muita aktiviteetteja

Tapio kertoi vieraiden nauttivan Vuonislahdella erityisesti hiljaisuudesta, mutta erilaisia aktiviteettejakin toki löytyy. Herranniemessä on mahdollisuus monenlaisiin saunaelämyksiin perinteisistä ranta- ja savusaunoista hoitosaunoihin ja yrttikylpyyn.

Erikoisuutena on talvisin jääsauna, joka on rakennettu Pielisen rannalle jo seitsemänä vuonna. Puulämmitteisen jääsaunan seinät ovat tehty jäästä, lauteet ja katto puusta.

Herranniemestä voi vuokrata soutuveneitä ja kanootteja, ja silloin tällöin matkailijoita viedään järviretkille moottoriveneellä.

Matkailuyrittäjillä on kielitaito karttunut, koska monet turistit tulevat Keski-Euroopasta. Vierailumme aikaan, kotimaan matkailusesongin jo vähän rauhoituttua, Tapio haaveili sienestämisestä omin nokkinensa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muuta koettavaa

Vuonislahden kylä tunnetaan Suomen vanhimmasta kylätapahtumasta, Muikkumarkkinoista, jotka pidetään 24.9. Lähistöltä löytyy Lieksan ja Ilomantsin rajalla sijaitseva Patvinsuon kansallispuisto sekä kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko. Vuonislahden kylätoimikeskukselta Paateriin pääsee kulkemaan 4,7 km pituista Paaterin polkua pitkin (kartta).

Tulevia tapahtumia

24.9. Vuonislahden Muikkumarkkinat
30.9.-2.10. Valon voima: Jooga- ja hyvinvointiviikonloppu Herranniemessä

Kestikievari Herranniemi (www)
Vuonislahdentie 185
81590 Vuonislahti
puh. 0400 482 949

***

Bomban talo, karjalaiskylä ja Break Sokos Hotel Bomba

Bomba oli meille entuudestaan jonkin verran tuttu bloggaavan karavaanarimme Lotan parin vuoden takaisesta blogikirjoituksesta. Emme tienneet kohteen taustaa sen tarkemmin.

Bomban talo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Bomban talo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mikä ihmeen Bomba?

Vuonna 1978 Nurmekseen avatun Bomban talon historia ulottuu 1800-luvulle, luovutettuun Karjalaan Suojärven pitäjään, jossa Jegor Bombin rakennutti talon ainoalle pojalleen Dimitri Jegoroville vuonna 1855.

Noin 25 m pitkässä ja 10 m leveässä talossa asui Bombinien 24-henkinen suurperhe. 19 vuotta talon isännän kuoleman jälkeen talo purettiin ja sen hirret arvottiin viiden pojan kesken.

Bomban talon uudelleenrakentamista Nurmekseen alettiin suunnitella vuonna 1960, mutta sen toteuttaminen aloitettiin vasta 1977 sisältäen kokonaisen karjalaiskylän rakentamisen. Bomban talon ja karjalaiskylän avajaisia juhlittiin 1.8.1978.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nykyisin Bomban alue hotelleineen, kesäteattereineen ja toreineen on Nurmeksen vetovoimaisin matkailukohde.

Bomban taloa meille esitteli hotellinjohtaja Pasi Tolonen. Pääsimme nauttimaan Bomban talon Karjalaispöydän antimista karjalanpiirakoineen, sultsinoineen, monipuolisine salaatteineen, maukkaine liha-kaali -patoineen ja puolukkatirreineen.

Pasi aloitti vasta keväällä Bomban vetäjänä työskenneltyään aiemmin Kainuun suunnalla. Leppoisan oloinen Pasi on omien sanojensa mukaan tehnyt urallaan melkein kaikkia hotellin töitä tiskijukasta vessojen siivoamiseen.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Pasi korosti Bomban historiaa, karjalaisia perinteitä, ruokakulttuuria ja Suojärven Pitäjäseuraa, joka oli aktiivinen Bomban rakentamisessa. Suojärven Pitäjäseura vaalii perinteitä ja toimii yhä aktiivisesti Pohjois-Karjalan alueella.

Pasi haluaa tiimeineen kehittää Bombaa perinteitä kunnioittaen, mutta ei paikoilleen jämähtäen. Bomban alueella järjestetään aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja toritoimintaa. Bomban uutena ravintolapäällikkönä aloitti vierailumme aikoihin Toni Helander.

Ruuan jälkeen teimme pienen kävelykierroksen Bomban alueella. Hotellin edustalla oli kaikille avoin uimaranta ja löytyipä järven rannalta nuotiopaikkakin. Lapset bongasivat alueelta myös leikkipaikan. Katsastimme ortodoksiselle tsasounalle johtavan Hiljentymisen polun. Tuntui kuin olisimme olleet jossakin aivan muualla kuin Suomessa.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Olisimme mielellään kokeneet myös Bomban kylpylän, mutta se oli juuri suljettu remontin vuoksi. Pasi kertoi, että kylpylä avautuu jälleen helmikuussa täysin uudistettuna ja siihen on haettu ideoita suunnittelijoiden avulla ulkomaita myöten.

Tulevia tapahtumia

17.9. Bomban Härkäjuhlat
Esiintymässä Frederik & Dynamite Band

Bomban talo ja Break Sokos Hotel Bomba (www)
Suojärvenkatu 1 (Bomban talo), Tuulentie 10 (hotelli), Nurmes
puh. 010 783 0251

***

Tulikiven Kivikylä, Juuka

Olimme ajaneet Juuan Tulikiven Kivikylän ohi jo pari kertaa ja luulimme sen olevan lähinnä takan hankintaa suunnittelevien vierailukohde. Reissumme loppupuolella meillä ei ollut tarkkaa aikataulua, joten päätimme käydä kurkistamassa, millaisesta kohteesta oikein on kyse.

Tulikiven Kivikylän piha-alueelta saa hyviä vinkkejä myös oman pihan laittamiseen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tulikiven Kivikylän piha-alueelta saa hyviä vinkkejä myös oman pihan laittamiseen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivikylässä on toki myös näyttelyalue Tulikiven tuotteista – takoista, kiukaista ja kivilaatoista, mutta se on vain pieni osa Kivikylää. Ensimmäisenä kiinnitimme jo tieltä käsin huomiota Kivikylän upeaan piha- ja puistoalueeseen siltoineen ja suihkulähteineen. Alueella on kesäaikaan myös Vuolukivimuseo, jonne oli vapaa pääsy.

Museon vierestä pääsi Tulikiven avolouhokselle johtavalle polulle, jonka varrella oli tauluja Juuan kiviteollisuuden historiasta. Odotimme näkevämme harmaan ja syvän, kallioon louhitun kuopan, mutta näkymä olikin jotakin aivan muuta.

Juuan vuolukiven louhinnan ja kiviteollisuuden historia ulottuu jopa yli sadan vuoden taakse ja sen käynnisti uudelleen Reijo Vauhkonen Tulikivi-yrityksen muodossa 1980-luvun alussa. Paikkakunnalla toimii myös toinen alan yritys, Nunnauuni.

Lapset pääsivät kokeilemaan kiven sahaamista. Oikealla kuva Tulikiven avolouhokselta. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Louhosvierailun jälkeen siirryimme Tulikiven Kivikeskukseen, jossa oli parhaillaan meneillään Taiteilijan tarinaa -näyttely juukalaisen kuvanveistäjä Kauko Kortelaisen elämäntyöstä. Esillä oli myös Airi Hietalan persoonallinen korunäyttely.

Kesäaikaan auki olevaa (ryhmille myös syyskuussa) Kivikeskusta meille esitteli iloinen Kirsi Turunen. Kivikeskuksessa on myynnissä kymmeniä erilaisia kiviä, paikallisia käsityötuotteita sekä edullisempaa kakkoslaatua mm. vuolukivisiä käyttö- ja koriste-esineitä valmistavan Hukka Designin tuotteista.


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Geotietokeskuksen näyttelyssä kerrotaan kiven synnystä ja sen käytön historiasta sekä miten kiveä käytetään raaka-aineena, rakentamisessa, arvoesineenä ja tutkimuskohteena. Lasten laavaluolassa puolestaan nähdään kivi lasten silmin.

Näyttely oli kokonaisuudessaan todella vaikuttava. Lapset kiinnostuivat erityisesti lapsille suunnatusta Laavaluolasta, jossa oli esillä jalokiviä, kultahippuja ja eri väreissä hehkuvia mineraaleja.

Näyttelyn jälkeen vierailimme Tulikiven Studiolla, jossa oli myös ravintola. Tapasimme Studiolla Maritta Hirvosen, joka kertoi meille Tulikiven historiasta ja tuotteista. Ympäri vuoden auki olevalla Studiolla on esillä myös Reijo Vauhkosen tuliaisia kaukomailta.

Vasemmalla Tulikiven Kivikylän ravintola, oikealla Tulikiven uutuustuote, säihkyvä ”Valkia Grafia” -takka. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Kivistä kiinnostuneelle 4-vuotiaalle Eetulle – joka raahaa kotiin kiviä jokaisesta lomakohteesta – Kivikeskus oli yksi Pohjois-Karjalan reissumme kohokohdista.

Tulikiven Kivikylä (www)
Kuhnustantie 10, Juuka
puh. 020 7636 295, 020 7636 600

***

Ihastuttava Majatalo Puukarin Pysäkki

Pohjois-Karjalan kierroksen viimeisenä etappina oli 6-tien varrella Valtimolla sijaitseva ihastuttava Majatalo Puukarin Pysäkki. Navigaattorimme ei majataloa löytänyt, mutta hyvien opasteiden ansiosta pääsimme onnellisesti perille.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heti alkuun ihastusta herätti majatalon kotoisa pihapiiri sekä uteliaana meitä nuuhkimaan tullut Viki-koira. Pian meitä tervehtimään tuli myös majatalon rempseä emäntä, Anni Korhonen.

Jo 25 vuotta toiminnassa ollut Puukarin Pysäkki tunnetaan puhtaasta lähi- ja luomuruuastaan sekä karjalaisesta ruokaperinteestään. Majatalon perustajat, Annin vanhemmat Anita ja Heikki Ovaskainen, siirsivät majatalon vetovastuun ravintola-alalla toimineelle tyttärelleen viitisen vuotta sitten. Annin puoliso Jarno auttaa majatalon töissä vapaa-ajallaan.

Anni Korhonen (vas.) ja äitinsä Anita Ovaskainen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Anni Korhonen (vas.) ja äitinsä Anita Ovaskainen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

”Onko aamupalalla puuloa, onko siinä kukkia?”, Eetu kysyi ja Anni vastasi, että puuroa on kyllä, mutta kukkia siinä ei valitettavasti ole. Mutta ei Eetu kukkia toivonutkaan illan kukkaisaterian jälkeen – toisin kuin äiti, joka haluaisi itsekin oppia käyttämään kukkia ja villiyrttejä ruuanlaitossa. Ja vinkkejähän Annilta saa!

Kukat ja yrtit ovat iso osa Annin ruuanlaittoa. Hän neuvoo ja puhuu niistä mielellään ja laittaa niitä moniin ruokiin. Kaiken pohjana on oma tuotanto ja läheltä tulevat tuotteet.

Asettauduimme taloksi hurmaavaan ”Pihapirtti”-nimiseen hirsiaittaan, joka sijaitsi aivan päärakennuksen vieressä. Pihapirtissä oli pieni keittiö mikroineen, jääkaappeineen sekä kahvin- ja vedenkeittimineen. Aitassa oli myös televisio ja nettiyhteys.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Pihapirtin lisäksi majoitustilaa löytyy keltaisesta Vierastalo Rinteelästä sekä päärakennuksesta.

Illan kohokohta oli se, kun pääsimme syömään pitkän päivän jälkeen. Anni oli valmistanut kyytön lihasta tehtyä kastiketta, perunamuusia, juureksia, erilaisia salaatteja, graavisuolattua kuhaa, talon omaa luomuruisleipää sekä omaa ehdotonta suosikkiani, vesikrassipestoa – ja kukkien kera tietenkin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi


Lapset ystävystyivät nopeasti talon lasten, Ansan, Miinan ja Jyskyn kanssa ja viihtyivät hyvin isolla piha-alueella touhutessa. Erityisesti Viki-koira, Reiska-pupu ja lampaat jäivät lasten mieleen.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Ympäristövastuullinen majatalo

Luonnonmukaisuus ja ekologisuus ovat Annille sydämen asioita. Ympäristövastuullisuus näkyy selkeästi majatalon toiminnassa: pellot on luonnonmukaisesti viljelty, lämpö tuotetaan hakkeella, käytetään ekologisia pesuaineita, lampaat pitävät yllä perinnemaisemaa laiduntamalla, ylläpidetään entisajan työtapoja ja kierrätetään majatalossa syntyvä jäte.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Majatalon vieraillekin on muistilistat energian ja veden säästämisestä.

Anni toivoo, että ihmiset oppisivat kunnioittamaan luontoa enemmän ja huomaamaan, että pienillä arkisilla teoillakin on merkitystä. ”Olisi hyvä jos joitakin toimintatapoja siirtyisi meiltä kotiinkin vietäväksi.”

Ainakin muistilistat tuntuivat toimivan, sillä niiden ansiosta huomasin kiinnittäväni enemmän huomiota siihen, että napsautan valot pois kun poistun huoneesta tai suljen suihkun saippuoinnin ajaksi.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Majatalo Puukarin Pysäkki kuuluu ECEAT-luomumatkailuverkostoon, jossa on mukana n. 30 matkailupalveluja tarjoavaa luomutilaa tai muuta ekologista matkakohdetta ympäri Suomea.

Majatalosta Majataloon pyöräillen, meloen tai hiihtäen

Puukarin Pysäkki on yksi Pohjois-Karjalan Majatalosta majataloon -retkien kohdemajataloista. Muita mukana olevia majataloja ovat porotila Laitalan Lomat, luonnonläheisiä ja liikunnallisia lomia tarjoava Majatalo Pihlajapuu sekä Männikkölän Pirtti maankuuluine karjalanpiirakoineen. Jokaisella majatalolla on omat erikoisuutensa, mikä tekee retkistä kiinnostavia.

Puukarin Pysäkin savusaunassa istutaan entisajan malliin olkien päällä. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Majatalosta Majataloon -retkien kautta pääset liikunnan ja luontoelämysten lisäksi tutustumaan aitoon karjalaiseen ruokaperinteeseen sekä majatalojen isäntäväkeen ja heidän arkeensa. Lisätietoja

Muuta kivaa tekemistä Valtimon seudulla:
Hiidenportin kansallispuisto, Tiilikkajärven kansallispuisto, Murtovaaran talomuseo, Lokkisaaren uimaranta.

Majatalo Puukarin Pysäkki (www)
Kajaanintie 844, Valtimo
puh. 013 454 002

***

Joskus on aika lähteä kotiin. Lähtöpäivänä vierailimme vielä Kolin kylällä sekä Kolinportilla. Kolinportti on pieni kauppakeskus ja huoltoasema siinä kohdassa 6-tietä, josta käännytään Kolille.

Eräs tuttavamme oli suositellut Kolinportin muikkukukkoja. Tapasimme Kolinportilla Veera Wilskan, joka myy leivonnaisia ja Pasi Jormanaisen tekemiä kukkoja.

Veeran mukaan ruiskuorinen kukko hautuu uunissa koko yön ja tarjontaa riittää aina muikku-, lanttuliha-, lihaperuna- ja kasviskukkoja myöten. Paikalliset suosivat enemmän lanttukukkoja, kun taas muikkukukko on enemmän kuulemma kuopiolaisten juttu. Myös Puukarin Pysäkki tekee kukkoja tilauksesta.

Vasemmalla Kolin kylän matkailuinfo, oikealla Veera Wilska ja Kolinportin myymälöitä. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Emme tälläkään kertaa osanneet ennalta aavistaa, kuinka hienoja kohteita pääsemme Pohjois-Karjalassa kokemaan. Julkaisimme elokuussa myös kuvakollaasin reissultamme ”Valtatie 6 valokuvina” (www).

***

Pohjois-Karjala on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi syyskuussa 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla. Break Sokos Hotel Koli, Bombantalo, Kestikievari Herranniemi, Puukarin Pysäkki sekä Tulikiven Kivikylä ovat palvelumme Tähtikohteita.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Kuvat: Sari Särkijärvi

***
Tänä syksynä Tähtikohteemme tulevat saamaan ison edun, koska tulemme laajentamaan Kivaa Tekemistä –palvelumme myös englanninkieliseksi palvelemaan kansainvälisiä turisteja ja niitä ihmisiä, jotka eivät puhu suomea.
Varaa tai jatka Tähtikohde-näkyvyyttä vanhaan hintaan – tai tiedustele artikkelikampanjaa sinun kohteestasi tästä.




KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

One thought on “Kuukauden kohde: Tutustuimme Pohjois-Karjalan helmiin Pielisen rannoilla!

  1. Päivitysilmoitus: 7. syvyskuudu 2016 | Kokko ta Jouččen

Kommentointi on suljettu.